pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:172/314)

PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI 157

drożdży 500 gram szparagów 100 ml serka mascarpone 50 gram sera mozzarella 2 małe cebule 1 ząbek czosnku Rozmaryn Tymianek Oliwa z oliwek Pizza pełnoziarnista. Zawsze, gdy przyrządzam taką pizzę to mam nadzieję, że dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej i niewielkiej ilości sera zawiera nieco mniej kalorii niż tradycyjna. Można ją upiec również z pomidorami czy z brokułem lub szpinakiem(...)centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Focaccia z cebulą i czosnkiem 167

Miękkie, delikatne i puszyste, z puszną prażoną cenulką. Idealne jako dodatek do zupy krem lub barszczu. U nie był barszcz czerwony. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć

Kuchnia Pokoleń
PIZZA na jaglanym spodzie (bez drożdży) 173

tego, co większość z Was zna. Nie jest to ciasto na drożdżach a zwykły placek. Jeśli chodzi o dodatki, to już Wasza sprawa co dodacie i ile, czy to będzie bardziej FAT czy FIT😛 Moją propozycją są normalne składniki tylko z umiarem, dzięki czemu bez wyrzutów sumienia taką pizze mogą spożywać osoby na diecie. Składniki: forma ok 30 cm -szklanka

Zdrowie i pysznie na talerzu
mini pizza na cieście francuskim – ekspresowa przekąska 150

składniki na sos: 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz suszona ostra papryka sól wykonanie: Ser

Domowy Smak Jedzenia
Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 176

ciasto podzieliłam na 2 części - tak aby do wałkowania mieć cały czas chłodne. Schłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Ja do cięcia użyłam noża do pizzy "z falbanką", ale można też ciąć proste pasy. W każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy

Kolorowy Przepisownik
Strucla z rabarbarem i amarantusem 135

najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z nadzieniem 199

puszki 100g żółtego sera 100g kiełbasy suchej z linii Nove - Natura ketchup przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis jajko do posmarowania Przygotowanie:Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże sól i wymieszać. Wlać ciepłą wodę, olej, wbić jajko i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kukurydzę odsączyć z zalewy(...)pokroić w kosteczkę. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować placki. Posmarować ketchupem i na środku każdej bułeczki rozłożyć kukurydzę, kiełbasę i żółty ser. Uformować bułeczki i dokładnie zlepić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec w temperaturze

Ala piecze i gotuje
Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą 100

domowe spotkania z przyjaciółmi i szukanie nowych pomysłów na przekąski. Dziś stawiamy na tradycyjną i niezastąpiona pizzę, jednak w wersji na raz. Goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że Wam również posmakują Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą przepis dla 4 osób CIASTO 450 g mąki pszennej 125 ml ciepłej, przegotowanej wody łyżeczka soli szczypta cukru 50 g świeżych drożdży(...)mąkę, dodaj sól, oregano oraz wyrośnięte drożdże oraz wodę i oliwę z oliwek. Zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Gdy będzie już gotowe odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i wycinaj koła o średnicy ok. 10 cm. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek posmaruj

365 dni dookoła kuchni
Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą 113

domowe spotkania z przyjaciółmi i szukanie nowych pomysłów na przekąski. Dziś stawiamy na tradycyjną i niezastąpiona pizzę, jednak w wersji na raz. Goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że Wam również posmakują Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą przepis dla 4 osób CIASTO 450 g mąki pszennej 125 ml ciepłej, przegotowanej wody łyżeczka soli szczypta cukru 50 g świeżych drożdży(...)mąkę, dodaj sól, oregano oraz wyrośnięte drożdże oraz wodę i oliwę z oliwek. Zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Gdy będzie już gotowe odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i wycinaj koła o średnicy ok. 10 cm. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek posmaruj

365 dni dookoła kuchni
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami w cieście twarogowym 184

duży jogurt grecki 2 małe jajka sól, pieprz, suszone oregano lib przyprawa do pizzy opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 ząbki czosnku (najlepiej pieczonego, ewentualni świeżego, przeciśniętego przez praskę Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Fetę rozgnieść dokładnie, tłuczkiem do ziemniaków

Czerwień i błękit
Pizza z Łososiem i Ognistymi Pomidorkami 161

Dodatki: 2 puszki łososia w sosie własnym Graal 1 słoiczek Ognistych Pomidorków Eterno 1/2 średniej cebuli ser żółty sos pomidorowy do pizzy <--- z tego przepisu sos czosnkowy do pizzy <--- z tego przepisu Wykonanie: Do miski wsypuję sól, wsypuję ją na jeden bok miski. Następnie przesiewam mąkę, robię w niej zagłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam(...)pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam w rękach placek o średnicy 31 cm. Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, na nie kawałki łososia odsączonego z zalewy i ogniste pomidorki. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę piekłam około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni. Pizzę piekę na tak zwane oko, zawsze sprawdzam

Blondynka Gotuje
Calzone z kurczakiem na suchych drożdżach. 160

Pizza calzone jest już na blogu, ale na świeżych drożdżach i z innym farszem. Dziś na obiad miało być calzone obiecane dla Wojtka, a ponieważ zabrakło w domu świeżych drożdży wykorzystałam suche, bo takie akurat miałam. Bardzo rzadko ich używam, ale co by nie mówić, są bardzo wygodne. Nie trzeba robić zaczynu, wystarczy drożdże wsypać do mąki, dodać resztę składników(...)olej do smażenia i posmarowania pizzy keczup Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolać wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami, lub ręcznie. Jak kto woli. Ja wyrabiam mikserem, jest szybciej i wygodniej. Jak będzie się mocno kleić to można delikatnie podsypać mąką, u mnie nie było takiej potrzeby. Wyrobione ciasto posypać mąka, przykryć ściereczka i zostawić

Agusiowe smakołyki
Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 187

indyka, suszonego pomidora, oliwek, papryki i kukurydzy. To wszystko podsmażone z dodatkiem przyprawy kebab - gyros, zawinięte w ciasto drożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek(...)rozpuszczenia się. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Masło roztapiamy, studzimy, mleko podgrzewamy. Do mąki dodajemy żółtko i jedno jajko, przyprawy, sól, masło i ja stopniowo podczas zagniatania dodawałam mleko. Zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wykrawamy szklanką ( ja użyłam zwykłej szklanki). 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju (ja dodałam tego z pomidorów suszonych), indyka/kurczaka kroimy

kruche babeczki
Francuska przekąska z mięsem i cukinią - z piekła rodem 193

zmielonego mięsa dodajemy cukinię, ketchup, pietruszkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 190°C. Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni rozprowadzamy równomiernie, przygotowane mięso. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Za pomocą nożyka do pizzy tniemy po długości na równe 3 części, a następnie po szerokości, po 8 prostokątów w każdym z pasów. W sumie

Moniki Smakołyki