pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:165/314)

Rogaliki serowe z marmoladą 136

nożem, a następnie wyrabiać rękoma podsypując mąką, bo ciasto będzie dość klejące.   Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk podzielić je na dwie równe części. Z jednej z nich rozwałkować okrąg o grubości 3-4 mm, ostrym nożem wyciąć w nim trójkąty (promieniście jak pizzę). Na podstawie każdego trójkąta kłaść łyżeczkę marmolady, zawijać ku wierzchołkowo trójkąta tworząc rogaliki (końcówki każdego

Simply Food
Mufinki nie na słodko 113

ViolaPassion Mufinki inaczej? Dlaczego nie!!! Znudzony zwykła pizzą? Zapiekanka mało ciekawa! Proszę bardzo, mój pomysł na kolację czy fantastyczną przystawkę. Składniki: 1 Ciasto francuskie 1 papryka czerwona pokrojona drobno w kostkę 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1/2 szczypiorku pokrojony drobno 4-5 pieczarek umytych starkowanych na dużych oczkach na tarce 20 dag starkowanego żółtego sera 1/2 mozzarelli pokrojonej

Viola cooks with passion
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 146

kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży,  1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta

Aga w kuchni
Wytrawny keks 177

Uwielbiam ciasta, ale zdecydowanie te wytrawne. Taki keks doskonale sprawdza się na imprezach jako alternatywa dla pizzy czy tostów. Jego przygotowanie jest banalne a do środka możesz wrzucić każdy ulubiony dodatek. Świetnie smakuje z lampką wina podczas romantycznej kolacji we dwoje lub jako przekąska zabrana w piknikowym koszu. Polecam zwłaszcza tym leniwym i lubiącym dobre jedzonko. Spróbuj- na pewno się

Wielki apetyt
Recenzja dużej silikonowej stolnicy Smart Cook 113

bardzo ważne. Można ją rozłożyć na każdej płaskiej powierzchni. Posiada rozrysowane miarki do odmierzania równych porcji oraz okręgi do zrobienia idealnej pizzy lub spodu do tarty. Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę podsypywać ciasta mąką :) Bez problemu można rozwałkować

The Sweet Damsel
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 224

sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza 158

mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka   ( 12 g ) suchych drożdży lub 25 g świeżych. Dodatki do pizzy: 200 g sera parmezan 200 g żółtego sera 100 g salami 2 pomidory Papryka Sos pomidorowy lub rozrobiony w wodzie koncentrat pomidorowy) Sól, pieprz, papryka mielona, Sposób wykonania: Jeżeli mamy(...)miseczce i przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1,5 – 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, podzielić na 3 części lub tak jak ja 1 część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze.   Brzegi pizzy pozostawić troszkę grubsze. Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać startymi serami, na nich poukładać   salami, pokrojone pomidory i paprykę

Na słodko lub wytrawnie
Pizza bez sosu 257

Pizza to chyba ulubiony weekendowy posiłek mojego męża. Można powiedzieć, że to wyznacznik i punkt obowiązkowy weekendu. Dlatego musi być idealna i zrobiona własnoręcznie! Poniższy przepis chyba sprawdza się u mnie najlepiej. Zauważyłam też, że ciasto jest bardziej chrupiące kiedy zrobię je rano i pozwolę mu wyrastać w lodówce do wieczora. Potem wystarczy je wyciągnąć na około 30 min przed(...)oczywiście sos pomidorowy . Niestety ja miewam okresy miłości i nienawiści pomidorowej (nie wiem czym spowodowane) i właśnie wtedy kiedy nie mam ochoty na pomidory w żadnej postaci robię tą pizzę bez sosu. Jest chrupiąca, serowa no i te oliwki… nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba ! SKŁADNIKI: * 250 g mąki pszennej * 150 ml ciepłej wody * 10 g drożdży * ½ łyżeczki cukru

Mohiella
PIZZA Z SZYNKĄ I RUKOLĄ 156

zawsze mają ochotę moi synowie, prawdziwi miłośnicy dobrej, domowej pizzy. Wielka to dla mnie radość wiedząc że wola taka wykonaną przeze mnie bardziej niż kupną.  Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju sos pomidorowy do posmarowania ciasta ulubiona szynka- kilka plastrów czerwona cebula kilkanaście pomidorków papryczkowych(...)Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Smarujemy sosem. Posypujemy startą mozzarellą, układamy plasterki szynki oraz paseczki sera korycińskiego. Wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut. Po tym czasie na pizze układamy jeszcze połówki pomidorków, plastry cebuli, zapiekamy jeszcze 5 minut. Na gotowej pizzy układamy rukolę

Z Majeczką w kuchni
Pizza z mąki pełnoziarnistej z mozzarellą i rukolą 118

którzy za czerwonym winem nie przepadają :) Inspiracja Spód pizzy (1 blacha): - 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 300 ml wody - 15 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek Wymieszaj ze sobą kolejno: wodę, olej, cukier, drożdże, mąkę i sól. Wyrabiaj ręcznie, aż ciasto stanie się elastyczne lub w maszynie typu(...)thermomix ok. 2 minut. Przełóż do miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę. Dodatki do pizzy : - 1 szklanka przecieru pomidorowego ( z tego przepisu! ) - 1 kulka mozzarelli - 1 szklanka oliwek

Corner With Recipes
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 167

Ciasto dzielimy na 4-5 części. każdą, kolejno, wykładamy na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię. Rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak potrafimy. W razie potrzeby podsypujemy je jeszcze mąką. Ostrym nożem lub radełkiem (ja użyłam noża do pizzy) kroimy je na paski ok 3 cm szerokie i 9 cm długie. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku i przez(...)Dobrze usmażone faworki  powinny  być lekko złote. Faworki wyjmujemy łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Układamy je na  papierowych ręcznikach. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Surowe ciasto możemy przechowywać w lodówce ok 2 dni, możemy je również zamrozić

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza capriciosa 313

oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre(...)plackach. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i  pieczemy 10-12 minut

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pizza XL 203

cherry1 opakowanie mozzarelli w małych kulkachser żółty do posypaniaW miseczce wymieszać keczup i przyprawę do pizzy i odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże. W mące zrobić wgłębienie, wlewać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ewentualnie można dodać nieco więcej wody. Ciasto posypać maką i odstawić(...)wielkość blaszki od piekarnika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować przygotowanym wcześniej keczupem. Rozłożyć w kolejności następujące dodatki: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte pieczarki, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz mozzarellki przekrojone na pół. Całość posypać startym żółtym serem. Pizzę odstawić na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Flammkuchen 110

dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i francuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest bez dodatku drozdzy,jest bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen z roznymi dodatkami,tartym(...)pieczemy na blaszce lub na najwyzsza moc 300 ° C ,gdy bedziemy piec na kamieniu.W tym czasie obieramy cebule i kroimy w cienkie piorka.Boczek kroimy w cieniutkie slupki.Z ciasta rozwalkowywujemy dwa cienkie placki.Blachy wykladamy papierem do pieczenia,ukladamy placki.Kazdy placek smarujemy 3-ma lyzkami smietany.Smietane doprawiamy pieprzem z mlynka i delikatnie solimy(boczek tez jest slony!).Na smietanie ukladamy pokrojona cebule

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!