Prawdopodobnie najlepsza pizza pod słońcem :) Mój brat zaczyna odnajdywać siebie w kuchni :). Przepis na ciasto pochodzi z książki "Savour" Alessandry Zecchini.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryprzez dzieci mięsne kotleciki w chrupiącej panierce PRZEPIS TUTAJ *** Muffinki-pizzerinki – przepyszne przekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze a z wyglądu muffinki czyli małe babeczki PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale sprawdzą się zarówno(...)dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ *** Ciastka francuskie z musem jabłkowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini szarlotki PRZEPIS TUTAJ *** Ciasteczka owsiane- zdrowe, pożywne i energetyczne- PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytembiałego (kostka) 4 łyżki otrębów firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonych drożdży sól, kminek, papryka, oregano lub po prostu przyprawa do pizzy dodatki na wierzch (ja dałam): serdelki drobiowe, serek wiejski (szkoda, że nie miałam domowego sera żółtego;( ), paprykę, kukurydzę sos pomidorowy (koncentrat, zioła prowansalskie, sól) Sposób przygotowania(...)żeby ciasto miało grubość około 0,5 cm) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut wyciągamy ciasto, delikatnie odklejamy je od papieru i kładziemy z powrotem (wtedy będziemy mieć pewność, że pizza odejdzie od papieru jak już będziemy mieć na niej dodatki) smarujemy sosem i wykładamy dodatki wstawiamy znów do piekarnika
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtatties . Haggis w niektórych regionach Szkocji podawane jest do szkockiego śniadania lub serwowane w bułce śniadaniowej, można także kupić haggisa smażonego w cieście na głębokim tłuszczu. Obecnie można kupić różne produkty z dodatkiem haggisa (np. pizza) lub o smaku haggisa (np. chipsy). Haggis stanowi niezwykły fenomen i wart jest bliższego poznania, dlatego też postanowiłam przygotować o nim osobny wpis(...)roll). Lorne sausage kojarzy mi się nieco z polską mielonką, jest równie tłuste i mało apetyczne. Źródło Deep fried Mars bar Smażony na głębokim tłuszczu baton Mars obtoczony ciastem naleśnikowym - to chyba "największy" szkocki wynalazek kulinarny, budzący jeszcze więcej kontrowersji niż haggis. Baton Mars usmażony na głębokim tłuszczu to istna bomba kaloryczna, choć muszę przyznać że smakuje ciekawie. Smażone
Codzienne GotowanieSkładniki: ciasto 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 ½ łyżeczki soli Sos do pizzy Keczup koncentrat pomidorowy dodatki starty ser gouda pokrojona szynka pieczarki uduszone z cebulą na maśle kukurydza z puszki oregano tymianek majeranek Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę. Keczup wymieszać
Pychotkaaadodatkami jak buraki i chrzan, prawie pasuje na wielkanocny stół ha ha, jak ktoś lubi. A tak poważnie ciasto jest grube bo takie lubię, chrzan "daje" po nozdrzach a buraki przypieczone są słodkie i chrupiące. Polecam, popróbujcie sami. Buraczana pizza z chrzanem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon na grillowanie czas rozpoczynać i na świeżym powietrzu wypoczywać. Pizze więc przygotowałam do której kiełbasy wędzonej dodałam. Była bardzo gorąca, smaczna i chrupiąca. Upieczona w piekarniku też będzie Wam smakować, wiec warto ją przygotować. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka(...)podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki
Moniki Smakołykiminut. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu. Okręg podziel na 6 – 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy trójkąt daj 2 – 3 maliny (zależnie od wielkości). Jeśli maliny są bardzo dojrzałe wymieszaj
Via Gustociepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym słowem – idealna przekąska :). Składniki: Na ciasto: ½ kg twarogu półtłustego, ½ kg mąki tortowej, 250 g margaryny, ulubiona mieszanka przypraw: może być do grosa, pizzy lub mozzarelli, sól Na farsz: 7 – 8 cebul, pieprz, sól Dodatkowo: 1 jajko, mak do posypania Sposób przygotowania: Cebule obrać i bardzo
Nie tylko w kuchnipizzy krajać, na kształt gwiazdy, od brzegu do środka, ale nie do końca [ zostawić około 10 cm ]podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków Każdy płatek przekręcić 2-3 razy, wszystkie w tą samą stronę.5 część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta , posypać cukrem ze skórką i zwinąć w rulon.Podzielić na 4 kawałki .Każdy kawałek naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte
Moje domowe kucharzenieWitajcie... Dzisiaj mam dla Was przepyszny przepis na pizzę, cienki, a zarazem puszysty spód, pyszny sos z suszonych pomidorów... A dalej zobaczcie sami co było :). Smacznego! A ja idę pod kołderkę, bo mnie przeziębienie łapie :(. Składniki: 2 szkl mąki tortowej 2 łyżki oliwy z oliwek, np. Develey 2/3 szkl ciepłej wody szczypta soli szczypta cukru 1/2 kostki drożdży Dodatkowo(...)Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, oliwę, drożdże oraz ciepłą wodę. Urabiać 10 minut, aż ciasto przybierze kształt ładnej kulki. (Najlepiej poprosić Mężczyznę, bo ma więcej siły;)). Blaszkę wysmarować oliwą z oliwek, posypać mąką i rozwałkować cienki spód do pizzy. Kształt nie musi być idealnie okrągły :). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Parmezan zetrzeć na tarce, mozarellę pokroić
TrufelkowoBardzo smaczne i szybkie w wykonaniu placuszki. Doskonałe na kolację, śniadanie i szybkie danie obiadowe. Gęste ciasto naleśnikowe połączone z ulubionymi dodatkami, lub z tym co aktualnie zalega nam w lodówce daje smakowity efekt końcowy podobny do pizzy,czy pizzerinek :) Tak więc w doborze dodatków panuje pełna dowolność, można dodać pieczarki,kukurydzę czy groszek konserwowy, kiełbasę parówki pomidory(...)jajko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - domowa wegeta ( ew.sól i pieprz ) - przyprawa do pizzy - kilka plastrów szynki - ser żółty ok.10-15 dkg - kawałek czerwonej papryki - kilka pomidorków koktajlowych - zielona cebulka - olej do smażenia Wykonanie Mąkę, mleko,wodę, jajko i proszek do pieczenia miksuję jak na ciasto naleśnikowe z tym, że jest ono dużo gęstsze. Do ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę
Kuchnia z widokiem na ogródFocaccia Typowy element kuchni włoskiej, właściwie tak żelazna pozycja jak pizza . Kto nigdy nie próbował focaccia , ten nie próbował kuchni włoskiej . W różnych częściach Włoch podaje się ją na różne sposoby – z suszonymi pomidorami, anchois , oliwkami lub po prostu z solą morską . Różni się także ciastem , które potrafi być chrupkie , lub miękkie i puszyste . Jaka by nie była jest
Ogrodnik w podróży