pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:159/314)

Fit minipizze z płatkami owsianymi 146

aromatyzowanego (bazylia,czosnek,chili) Sos: Puszka pomidorów świeże oregano, bazylia i czosnek łyżeczka cukru łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Dodatki do pizzy: Mozzarella z zalewy Ser feta Bób świeży Rucola Kalarepa Pomidor Czerwona cebula Przygotowanie: Suche składniki na ciasto mieszamy razem. Do ciepłej wody z mlekiem wkruszamy drożdże i czekamy aż ruszą. Wlewamy je do mąki i płatków owsianych. Mieszamy

Karczma Honorietty
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 184

pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza nie tylko smaczna i sycąca, ale i zdrowa. Mąkę pszenną zamieniłam tutaj w całości na mąkę kokosową, a do ciasta dodałam jogurt grecki, mozzarellę oraz suszone zioła. CIEKAWOSTKA! Jogurt grecki zawiera niewiele tłuszczu, a przy tym dobrze smakuje. Jest robiony(...)dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy podpieczony spód do pizzy i układamy dodatki : grillowanego, pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki

Ostra na Słodko
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 157

ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele i nie mogą być bardzo wilgotne, żeby ciasto w środku ślimaka mogło się upiec. Podane składniki wystarczą na około 18 sztuk. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 pieczarek ½ cebuli

Trzeci talerz
Pizza na spodzie z ciecierzycy z serem Łowicz bez laktozy (bez glutenu, laktozy, cukru) 123

pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  dowolny kształt pizzy (lub wałki na paluszki), wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika na 20-25 minut. Gdy ciasto się ładnie zarumieni i upiecze w środku wyjąc, posmarować sosem, ułożyć dodatki oraz ser i ponownie włożyć do piekarnika na parę

Candy Pandas
Zielona pizza 120

Pizza z ogromną ilością roszponki, zielonego ogórka i awokado? Ktoś chętny? Pyszna, powiedzmy, że lekka i zdrowa. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy   * czerwona cebula * tarta mozzarella * roszponka * zielony ogórek * awokado Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę(...)wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienko. Przełożyć na blachę. Wyłożyć sos oraz cebulę. Posypać serem i piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Na upieczoną pizzę wyłożyć roszponkę, plasterki ogórka oraz kawałki awokado. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Razowa pizza Caprese 110

Klasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie pizze:150 g mąki pszennej100 g mąki pszennej razowej15 g drożdży świeżych1/2 łyżeczki cukru brązowego1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy150 g wodyser mozarellapomidorki koktajloweświeża bazyliasos pomidorowy: 6 łyżek passaty pomidorowej(...)placek i ułożyć na blaszkach wysmarowanych oliwą. Odstawić na 20 minut.Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pizze posmarować sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć mozarellę i pomidorki. Posypać suszonym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec około 10 minut, aż ciasto zrumieni się na brzegach i zrobi chrupiące. Po wyjęciu udekorować świeżą bazylią, skropić oliwą i podawać

wyzwania kuchenne
Domowa pizza na orkiszowym spodzie 160

Zapraszam na pyszną, domową pizzę na spodzie z mąki orkiszowej. Pizza jest bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Idealna na kolację czy obiad. Polecam Składniki: zaczyn:15 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka mąki orkiszowej ciasto: 1,5 szkl mąki orkiszowej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy 1/2 szkl ciepłej(...)Blaszkę do pieczenia lekko smarujemy oliwą i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dość grubo startym serem. Na serze układamy kiełbasę, ogórek, paprykę. Posypujemy solą, pieprzem do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy pizzę i pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chaczapuri, drożdżowe łódeczki z serem i jajkiem 217

Polecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole. Ciasto drożdżowe –

Kuchnia Pokoleń
Focaccia z oliwkami 168

folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu

Kulinarne przygody Gatity
Prawdziwa włoska pizza 235

pizzy łagodnej:1 kulka mozzarelli, utartej4 plastry ananasa, pokrojone w ćwiartki1/2 łyżeczki oreganoew. kilka liści świeżej bazyliiCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Z przygotowanej wody odlewamy odrobinę do szklanki (około 1/4 szklanki), wsypujemy do niej łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. Odstawiamy na bok na 10 minut. Następnie wsypujemy do dużej miski resztę składników na ciasto i przygotowany(...)dwie równe części. Każdą kulkę zaczynamy rozciągać lub podrzucać ;) , aż osiągnie rozmiar 25-30 cm średnicy. Nie używamy wałka, bo ciasto straci puszystość. 5. Przygotowany krążek kładziemy na drewnianej desce MOCNO posypanej mąką (w przeciwnym razie pizza nie zsunie się do piekarnika - uwierzcie mi na słowo :) ), smarujemy przygotowanym sosem, układamy wszystkie dodatki (w przypadku łagodnej pizzy świeże liście bazylii

My Culinary Art
PIZZA GRYCZANA 114

Buszując po internecie za idealnym przepisem na pizzę trafiłam na całkiem udany. Mianowicie - PIZZA NA SPODZIE GRYCZANYM (wielkość jak na zdjęciu, prawie cała blacha z piekarnika) 250 mąki gryczanej 200 ml wody 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju do ciasta + olej do nacierania rąk przy formowaniu  ciasta WYKONANIE(...)należy jeszcze wygładzić ciasto oraz delikatnie posmarować olejem.      Teraz już możemy układać na ciasto ulubione dodatki :)) U mnie były to  -sos pomidorowy, cebulka, papryka, kiełbaska, chorizo, pieczarki i mozarella. Wiadomo -  nie jest to typowa pizza do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni ale jak dla mnie - idealny zamiennki. PALCE LIZAĆ!! :))      Pieczemy jakieś

BezglutenowaIzabela
Pizza z białym sosem, mozzarellą, figami i szynką parmeńską 86

Ostatni już przepis, który "puszczam" jako konkursowy Galbani ;) Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu. Zastanawia mnie smak tamtejszego ciasta, dodatków no i oczywiście całości. Domyślam się, że jest bez porównania lepsza, choć to zapewne kwestia tego, gdzie się trafi i gdzie spróbuje. Niemniej jest to jedno z moich(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na dwie pizze:   300g mąki pszennej ¾ szklanki ciepłej wody 15g drożdży ½ łyżeczki cukru Szczypta soli 3 łyżki oliwy Sos: 3 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka kwaśnej śmietany Świeże listki bazylii i tymianku

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z porem na dyniowym spodzie 171

chwilę jeszcze potrzymać na palniku. Pomidora pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, na to wyłożyć pora, pomidory i mięso. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 30 minut w 170 C (dolna grzałka). Po tym czasie wysunąć pizzę, posypać serem i zapiekać jeszcze przez 10 minut. marcelina

Czerwony Gupik
Włoskie pyszności- czyli pizza rustica z ricottą i szpinakiem 222

telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Całkiem niedawno dowiedziałam się, że Silvia Colloca to także kucharka, miła niespodzianka. Jeden z jej przepisów zaintrygował mnie najbardziej. Pizza rustica w jej wersji ma bardzo ciekawe wypełnienie, ale jeszcze ciekawszy rodzaj ciasta, którego, przyznaję, do tej pory nie robiłam. Oto moja wariacja na temat. Czytaj więcej

Pichceniomania
Calzone z kurczakiem 183

Calzone   jest to potrawa kuchni włoskiej.   Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie . Oryginalne jest z ciasta drożdżowego, ja zrobiłam ten pyszny pieróg z ciasta kruchego. Przepis na ciasto pozyskałam od mojej przyjaciółki Krysi. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. SKŁADNIKI: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka

Kuchnia Beaty