pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:160/314)

Zawijany chleb o smaku pizzy 166

przypraw, połączony z ostrym smakiem sera wędzonego i pomidorowym ketchupem.   Zamykając oczy, można się zapomnieć i mieć wrażenie degustacji włoskiej pizzy, a nie zwykłego pieczywa.   Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli

Grunt to przepis!
Łamańce z makiem 106

maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem)  na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min) Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Pizzerinki na brokułowym spodzie 301

Pizzę kocha chyba każdy :) Szukałam trochę lżejszej alternatywy  i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka     kilka pieczarek

Czerwona Porzeczka
Domowa pizza na cienkim cieście 142

Dziś sporo pracy także obiad biurowy, wypiekany w domu ręcyma mojego osobistego pizzaman'a! Pizza salami z cebulką, pieczarkami i duuuużą ilością świeżej rukoli, uwielbiam! Przepis na ciasto o cienkim spodzie: - 1/2 szklanki mleka (jak będzie woda to się też nic nie stanie) - 2 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka cukru - 2 dag drożdży Dodatki: -  salami, pieczarki

upichcona
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 116

panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze

KUCHARNIA
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 149

ponad 40 minut) nas odstraszył, więc ruszyliśmy w poszukiwaniu czegoś mniej zatłoczonego - tego dnia wcale nie było to łatwe. Ostatecznie wybraliśmy wcześniej zareklamowaną pizzę z pieca. Tradycyjna Hawajska i Pepperoni 50 cm szerokości na cienkim, kruchym cieście. Muszę przyznać, że naprawdę smaczna. Choć po powrocie do domu zrobiłam własną z której byłam bardziej zadowolona ;) Cały dzień spędziliśmy na zwiedzaniu

Słodkie Przyjemności
Calzone 313

Calzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy

Słodka Strona
313. 103

miodem inspiracjaNa te śniadanie zbierałam się bodajże z pół roku, ale zawsze coś wypadało, gdy ostatnio jednak zobaczyłam  znów tę pizzę, tym razem u  Martyny, wiedziałam, że i na mnie niedługo przyjdzie czas :) Ciasto cudownie wyrosło i było puszyste, a połączenie ricotty, miodu i truskawek jest nieziemskie <3Nigdy chyba jeszcze nie wyleniłam się

More food, love and dreams
Browar Zamość - opinia 241

coś więcej, zwłaszcza, że była okazja, bo postanowiliśmy spotkać się tam z przyjaciółmi podczas przerwy świątecznej.  Podczas pierwszej wizyty zamówiliśmy pizzę z czterema serami (cena ok. 19 zł). Smaki serów dobrze się komponowały, ciasto było wypieczone i dość cienkie, więc jedliśmy ją z przyjemnością. To chyba jedna z lepszych, jaką ostatnio było dane nam próbować. W zestawie oczywiście klasyczne

Pasja Smaku
PIZZA Z PODWÓJNYM KURCZAKIEM 288

kupowanej pizzy, gdzie kurczaka tylko parę kawałeczków, gdzieniegdzie rzucono...tu ma być mocno drobiowo i syto :)   Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 2 średnie kulki mozzarelli 50 dag kurczaka 1 żółta papryka przyprawa do gyrosa kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta 1/2 kg pieczarek(...)oproszam przyprawa do gyrosa, podsmażam na oleju, osączam.Wszystko dzielę na połowę. Na pizzę wykładam pieczarki, na nie układam plastry mozzarelli, przedzielam je paseczkami papryki, wykładam dość ciasno obok siebie kurczaka. Wykładam połowki pomidorków, oproszam przyprawami. Zapiekam 10 minut w 170st.Tak samo postępuję z drugą częscią ciasta

Z Majeczką w kuchni
Halloweenowe mini pizze "pająki" 175

taka zabawa dla cierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Do pizzy polecam drakula drink (przepis  tutaj ), pyszny i zdrowy sok pomidorowy. Zapraszam do zabawy! Składniki na ciasto (12 sztuk): 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka(...)plasterków salami Wykonanie: składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką i wykroić foremką o średnicy około 8 cm 12 krążków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 196

Rewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Z aromatycznym, pachnącym oregano sosem pomidorowym, zielonymi szparagami i szynką parmeńską.  Zawsze piekę ją na rozgrzanym kamieniu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go blachą z wyposażenia piekarnika. Surowy placek ciasta, położony na rozgrzanym kamieniu zaczyna rosnąć zanim skończymy układać na nim dodatki. Po upieczeniu trzyma formę i nie jest gęsty ani też zbity(...)ciepłe miejsce bez przeciągów). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły placek. Układamy na papierze do pieczenia, luźno przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lekkiego napuszenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 240℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Razem z piekarnikiem nagrzewamy kamień do pieczenia pizzy lub dużą blachę z wyposażenia

cool and minty
PIZZA Z ZIEMNIAKAMI, POREM I PIECZARKAMI 135

być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.  Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.  Zaczynam rozkładać składniki: szynka, ziemniaki, podsmażone warzywa i ser. Całość posypuję oregano. Pizzę piekę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia

JejKuchnia
Pizza na gryczanym spodzie (bezglutenowa) 99

zdecydowanie polecam niepaloną (białą). Składniki (4 porcje): Ciasto: 170 g mąki z kaszy gryczanej 40 g siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (uwaga na gluten) 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 125 ml cieplej wody Dodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu ok. 75 g szpinaku 1 kula(...)wodę, ciągle wyrabiając ciasto. 2. Z ciasta uformuj kule, następnie przełóż na blachę z papierem do pieczenia i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 27-30 cm. 3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 4. W tym czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną. 5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą

Powiedz dietom nie
Kraków - Pizza Garden - Brick Oven Pizzeria 109

balsamiczny i aromatyczna oliwa! Zamawiamy pizzę - parma arugula (szynka parmeńska, rukola, parmezan, domówiłem ekstra suszone pomidory). Warto wspomnieć, że każda pizza bazuje na sosie pomidorowym, serze mozarella i pecorino, oliwie, ziołach i świeżej bazylii. Efekt? Cieniutkie ciasto, wysokiej jakości produkty, które przełożyły się na bardzo ciekawy smak. Kompozycja smaków - rewelacyjna. A to także dzięki temu, że tych składników(...)lokalu, zna się na swojej robocie, a do swojej pracy używa pieca opalanego węglem (podobno jest tylko kilka takich pieców w samym Nowym Jorku). Oczywiście oprócz bardzo dobrej pizzy można spróbować innych dań. Po więcej odsyłam na stronę internetową pizzerii , a po jeszcze więcej - do samego lokalu

Right Behind The Kitchen