pikantne - 1194 przepisów (strona:43/80)

Węgierskie leczo 225

patelnię dodałem 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej, 3 łyżeczki suszonej papryki ostrej i 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego. Proporcje tych przypraw można zmieniać według uznania, ja preferuję leczo o dość pikantnym smaku, stąd też przewaga papryki ostrej, ale można przyrządzić też wersję łagodniejszą. Paprykę podlałem jedną łyżką oliwy i podgrzewałem na małym ogniu przez około 2 minuty, aż zaczęła wydzielać intensywny

Wyprawy kulinarne
Spaghetti z sosem a'la bolognese 200

oryginalny, które składniki są obowiązkowe, a które absolutnie profanują to klasyczne danie. Wiem też, że ja za każdym razem robię je z innymi składnikami, zależnie od nastroju - czasem bardziej pikantne, czasem bardziej aromatyczne. Dzisiejszy przepis ma zdecydowanie złożony smak - dawno nie wyszedł mi taki dobry sos. A że może daleko od bolońskiego? Ważna jest inspiracja... Do przygotowania dania użyłem

Wyprawy kulinarne
Sałatka grecka 234

pokroiłem w cienkie paski, które ułożyłem na wierzchu sałaty. Następnie całość posypałem obficie zielonymi i czarnymi oliwkami. Na zdjęciu można dostrzec, że użyłem oliwek, które zostały zamarynowane w pikantnej marynacie - do zalewy dodano pestek chili, ale nie jest to konieczne i użycie oliwek w zwykłej zalewie będzie wystarczające. 150 gramowy plaster prawdziwego sera feta przekroiłem na pół, a następnie

Wyprawy kulinarne
Ptysie na ostro 140

pamiętać żeby go dobrze napowietrzyć, chyba to jest sekret udanego ptysia. Nie wiele się zastanawiając wykonałam serie ptysiowych blaszek do pieca. Okazało się, że taka wersja bardzo smakowała, trochę pikantne ciasteczka fajnie łączyły się z piwem i jako pierwsze zniknęły z talerzy. Następnym razem posypie je na wierzchu startym serem, powinny być jeszcze smaczniejsze:) Chyba dlatego mężczyźni kochają swoje zołzy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ajvar- bałkański przysmak 200

Ajvar  to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga  OlgaSmile

Czerwona Porzeczka
Salsa meksykańska na zimę 184

Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy  nachos'ów. Przepis znalazłam na stronie  Filozofia Smaku . Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek

Czerwona Porzeczka
PIECZONY CZOSNEK. 196

świecie nic smaczniejszego i prostszego w przygotowaniu, aniżeli pieczony czosnek! Prawdziwa poezja smaku, nie tylko dla pogromców wampirów ;) Czosnek, natarty odrobiną oliwy i upieczony, traci całkowicie ten pikantny, ostry smak na rzecz łagodnego i bardzo przyjemnego. Staje się miękki, kremowy, a przerażająco wyraźny zapach gdzieś znika. Olejki eteryczne pod wpływem aż tak wysokiej temperatury zostają uwolnione, a więc ulatniają się

W kuchni Karmel-itki
Sos ze świeżych pomidorów 215

Ekspresowy Sos ze świeżych pomidorów do mięsa, czy makaronu. Pomidory pochodziły z mojej działki. Sos jest soczyście czerwony, bardzo smaczny, pełen pysznych aromatów. Sos jest lekko pikantny, gdyż dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyjska zupa Dahl 206

Sycąca orientalna zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego. Jest pikantna, dzięki czemu idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 200 ml mleka kokosowego 300 g passaty pomidorowej 2 szklanki wody cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka garam masali 1/2 łyżeczki chilli sok z 1/2 limonki sól, pieprz świeża

wyzwania kuchenne
Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 332

smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhani, czyli maślany kurczak - tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wracając do potrawy - dziś przyrządzałam ją po raz pierwszy - jest aromatyczna, trochę pikantna, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Polecam każdemu, kto szuka niepowtarzalnych smaków :) Składniki (dla 2-3 osób): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu

Tajskie smaki
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 193

pieczarkami na mleku kokosowym z sokiem pomidorowym. Składniki (2-3 porcje): 1 płaska łyżka pasty Tom Yum 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część

Tajskie smaki
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 141

ostatnio zasmakowała tajska zupa grzybowa, że dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, jednak w nieco innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty

Tajskie smaki
Sałatka idealna na wiosne! 865

przy tym niezwykle łatwa i szybka do przygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: Średniej wielkości miska Składniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy, przecinamy

Kolizje Smaków
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 254

Największy blog kulinarny naszego kraju urzekł nas ostatnio przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy

Kolizje Smaków
Papryka marynowana z rozmarynem 203

teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli, ale też idealnie słodko-kwaśna. Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie do Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania