względu na to, że wiem co do niego dodaję i co jem. Tym razem użyłam Tuńczyka Tongol z grillowaną papryką z firmy Graal . Tuńczyk jest aromatyczny i lekko pikantny więc świetnie się sprawdził w paprykarzu. Paprykarz jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla mnie najlepszy z świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish
Ala piecze i gotujepapryce (Jagodziana Coffee) Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku) Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem (Kropla Oliwy) Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym (Silver Teaspoon) Jajecznica raz, dwa...: Jajecznica z kurkami (Jemy Pijemy) Kurka i jajka czyli jajecznica w wersji dietetycznej (Zaklęcie na szczęście) Różowa jajecznica z malinami
bastalenaprzygotowują czekośliwkę, to czekogruszka też może być Dodatkiem do gruszek są dwa rodzaje czekolady: gorzka i gorzka z chili, nie ma w nim grama dodatkowego cukru. Krem jest delikatnie pikantny. Wyglądem i konsystencją przypomina Nutellę, ale jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, śmiem powiedzieć, że w smaku jest lepszy od Nutelli. Zapakowałam krem do słoików, gdyż tego kremy nie może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka
OstryKęsdowolną surówkę. Składniki: 2 piersi Marynata 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko rozbić. Piersi doprawić solą i pieprzem. W zamykanym naczyniu roztrzepać
Ala piecze i gotujeokrągło. Najbardziej smakują mi w połączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej
OstryKęsDanie w całości przygotowane przez moją Mamusię :) Pyszny, lekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo! Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz szczypta chilli + do podania: koperek, śmietana kwaśna,grzanki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
My Culinary ArtZupa przygotowana z przepisu w książce A. Ciesielskiej "Filozofia zdrowia" , czyli zgodnie z Kuchnią 5 Przemian. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, pikantna zupa, wystarczyła mi za cały obiad:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysłodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 2 50ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa), sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko. Przygotowanie Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry - u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie
Z miłości do słodkościksiążki Nigelli Lawson i już od dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu udało i taki łosoś w sake bardzo nam posmakował. Sos jest dość charakterystyczny, pikantny, ale zdecydowanie wart spróbowania. Marynata: 2 duże filety z łososia bez skóry 1 łyżeczka ostrej musztardy angielskiej lub pasty wasabi 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka
Poezja smakułyżkę masła lub oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu z obu stron. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, grzybowym i surówką. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyktóra może uratować nas przed niespodziewanymi gośćmi. Warto więc mieć w lodowce serki pleśniowe, żółte kozie itp. Sery układamy w kierunki wskazówek zegara. Zaczynamy od łagodnych i przechodzimy do pikantnych. Do serów dobrze podać dodatki typu: morele , orzechy, suszoną żurawinę,rodzynki. Moja deska serów, przepleciona salami i kabanosem powstała przy okazji urodzin trzylatki
W kuchennym oknie Ewysałatka z awokado i krewetek SKŁADNIKI 2 awokado 250g krewetek koktajlowych (mogą być mrożone) 100g mixu sałat z rukolą 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka keczupu pikantnego 1 ząbek czosnku 100g śmietany 18% sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy obrane,pokrojone w kostkę awokado. Skrapiamy je cytryną, żeby nie sczerniało. Krewetki obgotowujemy w niewielkiej
Moje Kuchenne RewelacjeJeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnych dań - uwaga na ilość chili
Moje Kuchenne RewelacjeZmniejszamy ogień i wrzucamy papryki pokrojone w kostkę. Wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut. Podajemy z ryżem - u mnie z tajskim sosem chili słodko -pikantnym. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje