pikantne - 1194 przepisów (strona:51/80)

Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 326

Każdą z części doprawiliśmy dodatkowo: Wielkanocna biała kiełbasa – dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 295

tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki

OstryKęs
Żeberka w sosie BBQ 296

albo żeberka w sosie BBQ albo burgery. Jednak żeberka robione w domu smakują nam bardziej. Te podawane w sieciowych knajpach są dla nas zbyt kwaśne i za mało pikantne. Przedstawiamy Wam przepis na nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki

OstryKęs
SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 207

Znów nie ma nic ciekawego. Jak to nie? A smarowidło z bakłażana? Roboczo nazwałam je smalczykiem, a to dlatego, że po schłodzeniu pasta się zestaliła. Jest wyrazista w smaku, pikantna i dość ciekawa. Bardzo intrygujące, acz przyjemne doznanie. Zrezygnowałam jednak z owej nazwy, bo smalec i bakłażan w jednym równoważniku zdania mija się z prawdą i całkowicie się wyklucza

W kuchni Karmel-itki
Skrzydełka po diabelsku... 327

wtedy w pełni zasługiwały na swoją nazwę. Musiałem to zmienić ze względu na moje małe szkodniki, które jakoś nie mogą się przyzwyczaić do ostrych potraw. Ketchup jednak zostawiłem pikantny (niech się powoli wdrażają), a chilli można sobie dodać na talerzu. Szczególnie polecam jako danie imprezowe. Pod warunkiem, że nie zapraszamy gości, którzy nie potrafią jeść palcami;) Nie polecam podawania

Gotuj z Misiem
Chili con carne 320

Moim zdaniem lepsze było z ryżem. W tortilli było za gorące żeby je wygodnie jeść, a jak wystygło nie smakowało już tak dobrze. Starszy szkodnik, przyzwyczajony już trochę do pikantnego jedzenia, pochwalił moje chili. Co prawda wybrał wersję w placku tortilli i myślę, że zjadłby każdą tortillę, niezależnie od farszu :-) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
WAKACYJNY CHŁODNIK. 247

spróbować nowość,jaka ostatnio jest dostępna na rynku, czyli chłodnik instant marki Winiary, z którą współpracuję. Co mogę powiedzieć? Domowy zdecydowanie lepszy, ale i ten mi smakował. Mocno doprawiony, pikantny i intensywny w smaku. Ekspresowy. Nadaje się dla wegetarian, w składzie nie ma też nic niepokojącego. Raz na jakiś czas można :) WAKACYJNY CHŁODNIK. /współpraca z Winiary

W kuchni Karmel-itki
Pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym i świeżym oregano 165

solą i dodajemy posiekane oregano.  Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Dla podkreślenia charakteru zupy można dodać kilka kropli sosu Tabasco, zwłaszcza jeśli ktoś lubi pikantne smaki :) Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Pasta z tuńczyka z papryką 195

Dziś proponuję Wam przygotowanie pasty z tuńczyka, twarożku, cebuli i papryki. Pasta ma kremową konsystencję, jest bardzo smaczna, lekko pikantna i z powodzeniem zastąpi smarowidła ze sklepu, które zazwyczaj są pełne konserwantów. Najlepiej smakuje ze świeżą pszenną lub żytnią bagietką. Składniki na miseczkę pasty: 250 g gładkiego twarożku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona papryka 1/2 niewielkiej

Ze smakiem i z pasją
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 497

szkoły albo poczęstować gości na domówce. Część z nich można zamrozić po wystudzeniu i wyjąć świeże z zamrażarki kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Dzisiejsza wersja jest lekko pikantna. Składniki na 11 sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki

Ze smakiem i z pasją
Grillowany łosoś w czosnkowej marynacie 186

Pogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia  w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób.  składniki: 1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry 8 łyżek oliwy 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki

Monia miesza i gotuje
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI 182

czerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 342

noodle i orzechy włoskie. Do zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona. Gochujang to pikantna pasta z czerwonej chilli, bez której nie da się gotować po koreańsku. Bardzo dużo potraw z Korei nakazuje jej użycie. Gdzie kupić gochujang? W internecie sporo sklepów zajmuje się

Przepisy Aleksandry
LECZO Z CHORIZO I CUKINIĄ 170

Leczo przygotowałam latem i zupełnie zapomniałam, żeby opublikować przepis! Naprawdę jestem roztrzepana :). Moje leczo nie przypomina zupy, jest pikantne, gęste i naprawdę rozgrzewa. Zapraszam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Rozgrzewający gulasz 1405

jego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania