około 300 g marchewki około 700 g dyni piżmowej 1 l bulionu ( wołowy lub drobiowy ) 100 ml wina białego wytrawnego 150 ml napoju ryżowego Alpro 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka ( lub więcej wedle uznania )curry indyjskie Kamis szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Dynię i marchew obrać. Na patelni rozgrzać oliwę
kolorowotorcikowonajważniejszych informacjach, które udało się zebrać na ich temat. Przepisy dzielą się na 5 rozdziałów: przystawki i małe dania sałatki i zupy potrawy wegetariańskie mięso, ryby i dodatki wypieki pikantne i słodkie Nie ma natomiast podziału na rodzaje warzyw, przepisy są dość wymieszane: raz bakłażan, raz dynia, raz cukinia. Zdjęcia są ciekawe i apetyczne. Niestety nie do każdego przepisu dołączone
Pasja Smakuzwinąć i podawać od razu. Ja proponuję wrapy na ciepło, jednak świetnie smakują także chłodne. Produkty z Lidla robią całkiem niezłe wrażenie. Zwłaszcza uniwersalne tortille i salsa - przyjemna, lekko pikantna, nadaje wyrazistości poszczególnym składnikom wrapów. Myślę, że przy następnym tygodniu meksykańskim warto rozejrzeć się za tymi produktami. insertCookd("b9c003585cff19d6d736070036fdceb7
Pasja SmakuCurry zawsze mnie fascynowało. Bogactwem kolorów, intensywnością zapachów i, chociaż nigdy nie jadłam to wydawało mi się, że smaków. Jeden wolny wieczór i jest: przepyszne, pikantne i aromatyczne curry. Od tego czasu wpisuje się w moje menu. Dziś np. robiłam z pomidorami. Deseczka ze zdjęć pochodzi ze sklepu Drevo - Galanteria drewniana . Składniki: pierś kurczaka pół główki kalafiora 1/2 łyżki
Pasja Smakuwszyscy goście brali rybki na wynos: czy to w postaci wędzonej czy np. słoika szefa. Wszyscy chwalili i wychodzili zadowoleni. Co do zupy mieliśmy rację - była sycąca, przyjemnie rozgrzewająca, pikantna z dużymi kawałkami ryby, warzywami, grzankami i startym żółtym serem. Mi jednak trochę przeszkadzały ości. Po zupie przyszedł czas na drugie danie: jesiotr jest ciekawy w smaku, nie spotkałam
Pasja Smakuwyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do ostudzonej kaszy. Kaszę z cebulą doprawić pieprzem, tak by były pikantne. Nie żałować go. Do farszu wlać olej rzepakowy albo konopny (ja użyłam tego i tego, bo uwielbiam smak i aromat obu). Ilość zależy już tylko od Was - ważne by farsz
Pasja Smakuzimno, gdy Ci źle, zupa z pieczonych warzyw na nogi postawi Cię! Pyszna, kremowa zupa z mocnym aromatem pieczonych warzyw. Lekko słodkawa, ale też odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny. Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki
Pasja Smakuwylądowała pizza K2 (26 zł) z salsiccia piccante, czarnymi oliwkami, rukolą i oregano. I znów wszystko było jak trzeba, nawet znaczna ilość rukoli nie przeszkadzała. Kawałki pizzy dodatkowo skrapiałam pikantną oliwą i rozkoszowałam się smakiem, którego w Lublinie wcześniej nie spotkałam. pizza K2 (26 zł) Obie wizyty w Al Nero były bardzo miłe, stoliki zawsze pozajmowane, a chwilę po zwolnieniu
Pasja SmakuMięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnej z żółtą pastą i z mlekiem kokosowym. Klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmałym palniku ok.15-20 minut. Następnie łyżką cedzakową przekładamy je do garnka z odcedzoną kapustą. Mieszamy. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Grzyby lubią pieprz dlatego nasza kapusta jest dość pikantna. Ale można dać pieprzu wedle uznania. II.Sposób: Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać trochę soli i pogotować ok.10-15 minut. Następnie przełożyć je razem z wodą od gotowania do garnka
Smaczne Zdrowelubicie konkretne , wyraźne smaki. Ta jest bardzo wyraźna. Słodycz kukurydzy w połączeniu z czosnkiem i kolorowym pieprzem ( uwielbiam ten pieprz, jest cudny, dużo lepszy niż czarny, jakby bardziej pikantny). Tak więc danie konkretne, idealne zarówno jako dodatek do obiadu ale także jako samodzielna potrawa. Przy tym piękne - kolorowe. Zachęcam do wypróbowania. :-) Składniki: - średnia kapusta pekińska - puszka kukurydzy - 1 duży ząbek
Smaczne ZdroweDoprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można również dodać świeżo mielone chili (my posypujemy na talerzu, ze względu na to iż nie każdemu u nas odpowiada bardzo pikantny smak). Posypać parmezanem lub startym serem np.cheddar oraz pokrojonym szczypiorem. Mniam można zajadać... Smacznego
Smaczne ZdroweMożna dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy: - 1 puszka krojonych pomidorów - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - 1 mniejsza cebula - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz do smaku - ketchup pikantny do smaku - ok.250ml wody - 1 łyżeczka oleju kokosowego - chili w młynku do smaku (nie trzeba) W garneczku stopić olej kokosowy, dodać do niego pokrojoną cebulę, podsmażyć. Następnie dodajemy zmiażdżony ząbek
Smaczne Zdroweskładnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut, po ugotowaniu przykryć pokrywką i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Ale ja tym razem gotowałam szynkę innym sposobem tzn. podobnie jak w tym przepisie Szynka gotowana pikantna tylko czas wydłużyłam do 2 x 10 minut ze względu na to, że szynki były w siatce masarskiej. Do zimnej wody dodałam wszystkie wyżej wymienione przyprawy wraz z majonezem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię