powstanie idealnie gładka, aksamitna konsystencja, doprawić solą (ja dodaję także do jednej części mieloną, wędzoną paprykę i trochę chili, w ten sposób mam dwie wersje od razu: łagodną i pikantną). Gdy mamy bardzo gęstą masę można dodać trochę więcej wody. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce. Podawać polane dobrą oliwą i posypane ulubionymi dodatkami: np.orzeszkami, natką pietruszki, papryką
Smaczne Zdroweopisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki. Ten sos jest lekko pikantny, za sprawą pieprzu Cayenne i kolorowego pieprzu. Ma wyraźnie pomidorowy smak (dodaję trochę cukru, aby podkreślić słodycz pomidorów i zrównoważyć ich naturalny kwas), ma sporo czosnku i jest doprawiony niezbędnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMocno aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z mleka kokosowego. Dodatek pasty Tom Kha nadaje jej orientalnego charakteru. Idealna na mroźne dni i nie tylko ;) Składniki: 400 ml mleka kokosowego 1 opakowanie pasty TOM KHA 300 g fileta z kurczaka 100 g grzybów shitake lub mun świeży imbir limonka czerwone papryczki chili kilka gałązek szczypioru Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, następnie
wyzwania kuchenneBardzo prosta rozgrzewająca, pikantna zupa dla miłośników owoców morza i pomidorów. Składniki: 400 g mieszanki owoców morza 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chilli 2 fileciki anchois 1/2 szklanki białego wina pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska Owoce morza rozmrozić. Papryczkę chilli i anchois pokroić na kawałki, pietruszkę posiekać, W garnku rozgrzać
wyzwania kuchennełagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny . Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Zastosowanie: Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi
Słodkości i nie tylkosię wydawało. Wytrawny strzał w dziesiątkę... ommomommom! Wytrawna Dziesiątka z Sosem Tysiąca Wysp Zaczęłam od przygotowania sosu, aby składniki się ze sobą przegryzły. 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu papryka słodka jajko ugotowane na twardo ogórek konserwowy sól do smaku Jajko posiekałam bardzo drobno, to samo robiłam z ogórkiem. W miseczce wymieszałam majonez, ketchup, dodałam ogórka, jajko, przyprawiłam
bastalenamnie w wersji light. ok. 0,5kg mięsa mielonego opakowanie cienkich kiełbasek (parówek) plastry sera tostowego liście sałaty plastry pomidora bułki do hamburgerów przyprawy (wg uznania) majonez, ketchup pikantny (do podania) Mięso mielone przyprawiłam i uformowałam 4 burgery. Kiełbaski przekroiłam na połówki, a te z kolei ponownie na pół wzdłuż. Na czterech kawałkach ponacinałam "pazurki" (to łapki żółwia
bastalenaróżnej postaci..i za każdym razem smażenie odbywało się szybko i bez problemu..Jak frytkownicę wykorzystać do innych celów ..to oczywiście pokażę na blogu.. frytkownica w pikantnej cenie jedynie w redcoon.pl wysokojakościowe wykonanie ze szkła i stali szlachetnej obudowa ze szkła odpornego na wysoką temperaturę spirala grzewcza znajdująca się w roztopionym tłuszczu, pozwalająca na szybkie rozgrzanie i bezzapachowe
Moje domowe kucharzeniePomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy sos wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy do zapiekania i posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Moje domowe kucharzeniesodu ani sztucznych barwników. W skład mieszanki wchodzą: cząber, tymianek, majeranek, sól, papryka, pietruszka, cukier. Zastosowanie w kuchni: Przyprawa służy do podkreślania smaku mięsa wieprzowego. Nadaje potrawom lekko pikantny posmak
Moje domowe kucharzeniePieczone ziemniaki...pyszne ...z taką chrupiącą skórką..postanowiłam trochę poszaleć i dodatkiem do ziemniaków była przyprawa rosołowa oraz lekko pikantny suszony pomidor z oregano i chilli.. ziemniaki przyprawa rosołowa pomidor z oregano i chilli cebula koper olej Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki.Obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzone wymieszać z olejem i przyprawami, pokrojoną
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 6 nóżek z kurczaka 3 łyżki ketchupu Pudliszki (pikantny) 500g warzyw na patelnię Przyprawy: czosnek w proszku, papryka czerwona słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz Przepis: Do rękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut
Emcia PichciSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szt. małych pieczarek 0,5 średniej cebuli 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki ketchupu pikantnego 10 plasterków salami Ser mozzarella (1 szt.) 5 szt. pomidorków koktajlowych Oregano, bazylia Przepis: Ciasto rozwijamy, zostawiamy na papierze. Rogi zaginamy do wewnątrz. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy po cieście. Następnie układamy salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę oraz starty
Emcia Pichcitemperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki: 100 g szpinaku baby 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej) 1 papryka czerwona świeża 6 szt. rzodkiewek 1-2 ogórki gruntowe Sos: 4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili
Emcia PichciPomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru
Czerwień i błękit