doprawione kotlety ryżowe, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, bo jeżeli mamy ugotowany ryż to pójdzie nam to bardzo sprawnie. Kotlety robiłem w wersji pikantnej z papryczką chilli i takie właśnie smakują najlepiej, także podałem je z sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu
Kuchnia ŁukaszaPyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli
Kuchnia Łukaszagodziny. W tym czasie można przygotować dodatki, a trochę później nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury - u mnie 250 stopni. Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1/4 szklanki ketchupu pikantnego 1 pełna łyżka przyprawy do pizzy lub: 1 płaska łyżka oregano 1/2 łyżeczki bazylii szczypta pieprzu Wszyskto razem wymieszać. Ponadto
Praktyczna plprzykryciem. Dodajemy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy zmieszany z ciepłą wodą , kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro czosnkowo-papryczkowej. Uwaga ! Niedużo gdyż jest dość ostra i pikantna. Przykrywamy i dusimy. Doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Makaron Penne od MALMA gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii
Z Kuchni Do Kuchniosolonej wodzie z dodatkiem wegety do miękkości. Odsączmy i wyciskamy nadmiar wody.Na patelni podsmażamy cebulę drobniutko pokrojoną i dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem . Nadzienie powinno być dość pikantne. Każdy naleśnik nadziewamy kapustą i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorem, ogórkiem i ziarenkami od Ziarenkowa! Jeśli potrzebujesz ziarenek
Z Kuchni Do Kuchnikilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi latami a im dłużej leżą ,tym olej ostrzejszy.Wykorzystuj jako zdrowy dodatek do pikantnych potraw.Poprawia krążenie przede wszystkim.ale uważaj z ilością! Spróbuj teraz wytworzonej przez noc zalewy i zadecydouj dopiero czego dodać i jak chcemy aby nasza sałatka smakowała, ja musiałam dolać octu
Z Kuchni Do Kuchniwidzicie, zaserwowane menu przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom słodkich, owocowych śniadań, do których z Mężem raczej nie należymy. Wolałabym, aby w przepisach wykorzystano więcej warzyw i pikantnych aromatów. A co Wy sądzicie? Ciekawostka dla miłośników eko-życia. Wszystkie posiłki zaserwowano nam na w pełni jadalnych talerzach z otrębów :) Jak już pewnie zauważyliście, śniadanie odbyło się na świeżym powietrzu
Chilli Czosnek i OliwaBardzo fajne mięsko zarówno do obiadu, jak i na kanapkę. Jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, ta szynka jest specjalnie dla Was ;) Przepis pochodzi z Kuchni Maćka . Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn
Czerwona Porzeczkapiekarnika na 100 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a mięso zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Danie jest idealne na coraz chłodniejsze dni. Delikatnie pikantne i rozgrzewające za sprawą imbiru, czosnku i chilli uchroni nas przed jesiennymi przeziębieniami :) Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smakifaszerowaniu i zapiekaniu. Choć wolę zieloną, podłużną cukinię, to w tym przypadku te egzemplarze ładnie prezentowały się na talerzu. A farsz. Możecie zrobić dowolny. Ważne by był pikantny... Składniki: kilka sztuk młodych cukinii - wykorzystałam żółte okrągłe 200 g makaronu świderki 2 filety z kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku pół szklanki mrożonego groszku 1 niewielka czerwona papryka pół puszki
Czerwień i błękitŚledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i lekko pikantną kalarepę. Można zastąpić ją rzodkiewką lub z niej zrezygnować, zwłaszcza że sezon już się kończy. Składniki: 5-6 marynowanych filetów ze śledzia 1 duże jabłko 2 awokado 1 kalarepa lub pęczek
Czerwień i błękitsmaku. Polecam również inne przepisy z grillowanym kurczakiem: Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) Kurczak grillowany w ziołach dalmatyńskich Kurczak grillowany z rozmarynem i pieprzem cayenne Pierś z kurczaka grillowana pikantna Sałatka z kurczakiem i brokułem Pyszna Sałatka z grillowanym kurczakiem i gruszką na sałacie. 1 pierś z kurczaka 1 płaska ziół prowansalskich lub 2 arkusze papirusu Winiary – zioła prowansalskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmaku . Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki
Blondynka Gotujeczerwona i zielona papryka, 1/2 pora, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, sól, pieprz, ostra papryka, łyżka mąki, olej rzepakowy do smażenia. Wykonanie Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną
Z miłości do słodkościwtedy odrobinę tłuszczyku i po upieczeniu nie jest zbyt suchy. Oczywiście mieszanka przypraw zależny do Waszego gustu i smaku. Otoczka mojego schabu jest pikantna, gdyż nie żałowałam pieprzu ! Czy Wy też najbardziej lubicie wyjadać tę pyszną galaretkę, która się tworzy po włożeniu upieczonego schabu do lodówki ? :-) Schab pieczony w przyprawach Składniki: 1,5 kg schabu (u mnie
Kulinarne przygody Gatity