pikantne - 1194 przepisów (strona:31/80)

Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 145

zmiksujemy - po zmiksowaniu przetrzemy ją jeszcze raz przez sitko, aby pozbyć się łusek od kukurydzy - w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą a jeżeli chcemy, aby była jeszcze bardziej pikantna dodajemy jeszcze papryczki gotowe Jest szybka w wykonaniu a jakże cudowna w swoim smaku

Basia w kuchni
Śledzie w cytrusowej marynacie 855

jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie . Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Ja najbardziej lubię śledzie marynowane w occie. Ale w tym roku ja wzięłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami 211

taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne " Zobacz także przepis na Naleśniki z serem i bakaliami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Racuszki ziemniaczane 386

Zapraszam :)   Składniki : około 0.5 kg ziemniaków ugotowanych 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka przyprawy pikantny kurczak Skworcu  szczypta zielonego pieprzu Skworcu  sól do smaku  szczypta proszku do pieczenia Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę . Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką   i przyprawić do smaku .  Wszystko wymieszać mikserem. Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 506

400g) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 25g drożdży 3 łyżki oleju Na sos: 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego 4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny) 3 ząbki czosnku przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz  Dodatki: 2 średniej wielkości cebule około 200g szynki konserwowej 5-6 pieczarek 200g żółtego sera kulka mozarelli 1. Do miski

Szefowa kuchni
Wieprzowina po birmańsku 213

Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu, pyszną i soczystą, lekko pikantną i lekko kwaskowatą karkówkę wieprzową po birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki na trzy porcje wieprzowiny po birmańsku: 500 g karkówki wieprzowej 3/4 szklanki wrzątku 40 g pulpy tamaryndowej łyżeczka pasty krewetkowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 2 małe

Tajskie smaki
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 193

smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny. W kuchni arabskiej używany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Działanie: - używany jest w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający organizm. - Kardamon brany razem z czosnkiem pomaga w zmniejszeniu

Wypisz Wymaluj
Prawdziwa włoska pizza 240

pomidorowy: 200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą) 1/2 łyżki oliwy 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii szczypta soli szczypta cukru Dodatki do pizzy pikantnej: 1 kulka mozzarelli, utartej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 1 papryczka chilli, pokrojona w krążki 5 plasterków dobrego salami Dodatki do pizzy łagodnej: 1 kulka mozzarelli, utartej 4 plastry

My Culinary Art
Znakomita sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 1304

Składniki, 4-6 osób: 2 opakowania zupek chińskich (łagodne lub pikantne) 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 świeży ogórek 1/2 cebuli czerwonej puszka kukurdzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć. Surowy makaron pokruszyć i wrzucić do miski razem z przyprawami. Ogórka umyć, pokroić w kostkę, paprykę

cooklife
Quesadillas meksykańskie 196

odmiany i na przekór jesieni proponuję słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem  wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata... Do przygotowania dania użyłem: 500 mielonego mięsa wołowego, 2 zielonych papryczek chili, 1 średniej cebuli

Wyprawy kulinarne
Karkówa w coca coli 185

ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje: 800g karkówki ¾ szklanki coca coli ¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny) ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól Pieprz 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Karkówkę pokroić w plastry, cebulę w piórka, czosnek posiekać

Fabryka pomysłów
Piernik bernardyński 208

tego piernika. Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów , jest jaśniejszy i bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami. Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny...   Składniki (2 foremki a 22 cm): 360 g miodu wielokwiatowego 200 g cukru

Grahamka, weka i kajzerka
Tort czekoladowy z bananami 238

polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .     Składniki: Biszkopt: 4 jajka 130g cukru 140g mąki pszennej

Mała Cukierenka
Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 304

Kolejna odsłona mojej ulubionej zupy - Tom Kha Gai. Tym razem trochę kwaśniejsza, mniej pikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę kokosową z boczniakami , grzybkami straw i kurczakiem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki

Tajskie smaki
Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe 178

Papryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam ryż , płatki owsiane i cebulę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni