czasu przygotowuję go w domu- szczególnie wtedy, kiedy serwuję grillowane mięso lub burgery- bo to duet idealny! :) Wypróbujcie koniecznie ten sosu, który jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :) * cebula- 1 duża szt.* * czosnek- 2 ząbki * cukier- 2 łyżki * ketchup- 2 łyżki * ocet jabłkowy- 4 łyżki * papryka słodka mielona- 1 łyżka * oliwa- do smażenia Cebulę pokroić
Kraina Miodem PłynącaPikantna zupa wspaniale rozgrzewa i zaostrza apetyt - w sam raz na początek większej imprezy. SKŁADNIKI: 2l rosołu drobiowego mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka
Kto ugości moich gości?Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U nas każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie oraz Śledzie z marynowanymi warzywami . Polecam Wam ten przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi, a gdy już się taką kuleczkę rozgryzie, czuć ich pełny smak. Gdzieś w tle wyczuwalny jest pieprz. Nie pomijajcie go - to właśnie on stanowi o wyjątkowości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTotalna zmiana smaków jeżeli interesuje Ciebie, to przepis ten jest właśnie w punkt. Oczywiście pochodzi z Italii południowej, rewelacyjne połączenie, zaskakujące , lekko kwaśne i pikantne. Dla wielbicieli makaronów i niebagatelnych przepisów. Dla dwóch osób : - jedna cytryna, wymyta i wyszorowana - garść rukoli - anchois 60 g - spora garść orzechów włoskich - 3 duże ząbki czosnku - 15-20 sztuk oliwek zielonych - 4 łyżki oliwy
Pasje Jolkiśledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie. Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Przetestowaliśmy też w tym roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo drobną kosteczkę i zezłocić na łyżce masła.Dodać zmielone grzyby z warzywami i przesmażyć razem.Dodać kilka łyżek wywaru grzybowego i 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić pikantnie pieprzem i solą. Ciasto na około 120 uszek: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie uszek: Mąkę z solą i łyżką miekkiego masła zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednak pamietac o niej przez caly rok,bo to prawdziwa skarbnica witamin i mineralow w" zasiegu reki".Nic dziwnego,rzezucha jest symbolem odradzajacego sie zycia i sil witalnych. Ma pikantny,intensywny smak,co nie kazdemu moze odpowiadac,ale naprawde warto sie do niego przekonac,bo rzezucha posiada wiele cennych witamin i skladnikow mineralnych. RZEZUCHA (Cardamine L.) to rodzaj roslin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest jego najlepszy czas-ma jeszcze smaczne, delikatne listki.Gdy zakwitnie,lykowate liscie nie nadaja sie do jedzenia.Wiecej o czosnku i jego wartosciach prozdrowotnych mozesz przeczytac tutaj: klik. Nalesniki sa pikantne,wiosennie zielone-dzieki czosnkowi niedzwiedziemu- z przepysznym marchewkowym farszem w sosie, z cytrynowa nuta.Nie tylko pieknie wygladaja,smakuja rowniez wyjatkowo.Jesli tylko upolujesz czosnek niedzwiedzi lub przyniesiesz go z wycieczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zachwytow nad jego urokami.Czosnek przekwitl bezpowrotnie,liscie zaczynaja zolknac.Zdazylam zebrac doslownie ostatnie kwiatki,sa jadalne tak jak liscie. Nastepne zbiory w przyszlym roku. Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna,wlasnie dzieki zielonym listkom czosnku. Skladniki na 4 porcje: 50-60 g lisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 zabek czosnku 0,75-1 l wywaru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprawa antocyjanow,dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem,ktory ma silne dzialanie antynowotworowe. Fioletowe szparagi oprocz antocyjanow zawieraja cale multum witamin i skladnikow mineralnych. Jak smakuja? Sa lekko pikantne,o lekko orzechowym smaku i slodsze od bialych.Wymagaja obierania przed spozyciem tak jak biale.Jednak po obraniu nic nie traca ze swych wartosci zdrowotnych. Najwiecej ich zawieraja delikatne glowki i sa tez najzdrowsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Znacie smak gotowanych rzodkiewek? Jesli nie koniecznie sprobujcie,bo ich smak sprawi Wam naprawde mila niespodzianke.Z malych pikantnych bestyjek szczypiacych w jezyczek zamieniaja sie w niewinne i delikatne,urocze rozowe perelki. Smakuja jak miniaturowe kalarepki.Podczas gotowania odbarwiaja sie i traca swoj nie tylko intensywny kolor ale i smak.Ugotowane rzodkiewki moga byc swietnym dodatkiem do grilowanych i pieczonych mies.Z pewnoscia beda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurczaka 4 duze cebule 1,5 lyzeczki posiekanego imbiru 1,5 lyzeczki mieszanki przypraw garam-masala 1,5 lyzeczki swiezo wycisnietego czosnku 1 lyzeczka chili w proszku-dla amatorow pikantnych smakow 1 lyzeczka mielonej kolendry 4 ziarenka pieprzu 3 lyzki przecieru pomidorowego 300 ml wody 2 lyzki soku z cytryny olej szczypiorek Wykonanie: cebule obrac i posiekac w kostke.Podsmazyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido 1 duże kwaśne jabłko 3-4 cm imbiru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurczak ( ok. 1,8 kg ) Marynata : 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego ) 1 łyżka lubczyku ( suszonego ) 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 4 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 łyżka soli morskiej 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni