pikantne - 1194 przepisów (strona:22/80)

Pasta z makreli z ogórkiem korniszonym 159

Uwielbiam różne ciekawe pasty do pieczywa. Na tą natrafiłam u Basi. Zapraszam! Składniki: 1 wędzona makrela 1 cebulka 2 ogórki korniszone 1-2 łyżki pikantnego keczupu Sposób przygotowania: 1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Ogórki kroimy w kosteczkę. 4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy. I gotowa pasta może wylądować na kanapce! Smacznego!!! Źródło: Matka, żona

Kuchnia domowa Ani
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2957

tego wart  i na pewno  zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja  Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z rzodkiewkami 198

kuchni nie jest najlepszym pomysłem, zwłaszcza, ze i apetyt mniejszy. Najlepszym rozwiązaniem są chłodniki. A możliwości jest mnóstwo. Dzisiaj zachęcam do zrobienia chłodnika z rzodkiewkami. Wyszedł pyszny, lekko pikantny. Polecam.  składniki ok 400 g rzodkiewek ( 3 pęczki) 400 g kefiru 350 g jogurtu szczypiorek młoda cebulka  - szczypior - pęczek łyżeczka płatków chili 2 kiszone ogórki garść kolendry sól

Stare Gary
Chrupiące paluszki rybne w słodkim sosie chili 175

wyczuwalne są jej kawałeczki więc jeżeli ma to Was drażnić, użyjcie  bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować! Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko :) Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;) Paluszki: * filet z dorsza- 200 g * jajko

Kraina Miodem Płynąca
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 344

jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :)  Udka są bardzo miękkie i soczyste, aromatyczne, słodkie i lekko pikantne, a surówka... chyba nie muszę jej zachwalać, bo czy jest ktoś, kto nie lubi Coleslawa? Domowa wersja jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupnej, bo nigdy nie wiadomo czego

Kraina Miodem Płynąca
Sos BBQ 112

czasu przygotowuję go w domu- szczególnie wtedy, kiedy serwuję grillowane mięso lub burgery- bo to duet idealny! :) Wypróbujcie koniecznie ten sosu, który jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :) * cebula- 1 duża szt.* * czosnek- 2 ząbki * cukier- 2 łyżki * ketchup- 2 łyżki * ocet jabłkowy- 4 łyżki * papryka słodka mielona- 1 łyżka * oliwa- do smażenia Cebulę pokroić

Kraina Miodem Płynąca
Zupa meksykańska 198

Pikantna zupa wspaniale rozgrzewa i zaostrza apetyt - w sam raz na początek większej imprezy. SKŁADNIKI: 2l rosołu drobiowego mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka

Kto ugości moich gości?
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 413

Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U nas każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie oraz Śledzie z marynowanymi warzywami . Polecam Wam ten przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 180

trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi, a gdy już się taką kuleczkę rozgryzie, czuć ich pełny smak. Gdzieś w tle wyczuwalny jest pieprz. Nie pomijajcie go - to właśnie on stanowi o wyjątkowości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pappardelle z anchois 132

Totalna zmiana smaków jeżeli interesuje Ciebie, to przepis ten jest właśnie w punkt. Oczywiście pochodzi z Italii południowej, rewelacyjne połączenie, zaskakujące , lekko kwaśne i pikantne. Dla wielbicieli makaronów i niebagatelnych przepisów. Dla dwóch osób : - jedna cytryna, wymyta i wyszorowana - garść rukoli - anchois 60 g - spora garść orzechów włoskich - 3 duże ząbki czosnku - 15-20 sztuk oliwek zielonych - 4 łyżki oliwy

Pasje Jolki
Śledzie z marynowanymi warzywami 236

śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie. Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Przetestowaliśmy też w tym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 208

bardzo drobną kosteczkę i zezłocić na łyżce masła.Dodać zmielone grzyby z warzywami i przesmażyć razem.Dodać kilka łyżek wywaru grzybowego i 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić pikantnie pieprzem i solą. Ciasto na około 120 uszek: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie uszek: Mąkę z solą i łyżką miekkiego masła zalać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RZEZUCHA-WIELKANOCNA BOMBA WITAMINOWA 115

jednak pamietac o niej przez caly rok,bo to prawdziwa skarbnica witamin i mineralow w" zasiegu reki".Nic dziwnego,rzezucha jest symbolem odradzajacego sie zycia i sil witalnych. Ma pikantny,intensywny smak,co nie kazdemu moze odpowiadac,ale naprawde warto sie do niego przekonac,bo rzezucha posiada wiele cennych witamin i skladnikow mineralnych. RZEZUCHA (Cardamine L.) to rodzaj roslin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką, Bärlauch-Crepes 213

jest jego najlepszy czas-ma jeszcze smaczne, delikatne listki.Gdy zakwitnie,lykowate liscie nie nadaja sie do jedzenia.Wiecej o czosnku i jego wartosciach prozdrowotnych mozesz przeczytac tutaj: klik. Nalesniki sa pikantne,wiosennie zielone-dzieki czosnkowi niedzwiedziemu- z przepysznym marchewkowym farszem w sosie, z cytrynowa nuta.Nie tylko pieknie wygladaja,smakuja rowniez wyjatkowo.Jesli tylko upolujesz czosnek niedzwiedzi lub przyniesiesz go z wycieczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim 132

zachwytow nad jego urokami.Czosnek przekwitl bezpowrotnie,liscie zaczynaja zolknac.Zdazylam zebrac doslownie ostatnie kwiatki,sa jadalne tak jak liscie. Nastepne zbiory w przyszlym roku. Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna,wlasnie dzieki zielonym listkom czosnku. Skladniki na 4 porcje: 50-60 g lisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 zabek czosnku 0,75-1 l wywaru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!