papryka czerwona 2 marchewki kilka pieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranek Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso lekko(...)pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu). Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu. Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso
Kitchens Alphabetrzucając sobie wyzwanie z ciecierzycą postanowiłyśmy połączyć te dwa świetne surowce. Do farszu została dodana skórka z limonki i odrobina cukru - co bardzo fajnie wkomponowało się w pikantny smak, który stał się nieco orzeźwiający. Dodatek czosnku,fety i jogurtu sprawił, że farsz nie był wcale suchy. We wszystkie smaki idealnie wkomponowała się świeża natka pietruszki i świeży cząber. Ziemniaczki(...)natkę pietruszki oraz ulubione świeże zioła kroimy na bardzo drobno, wsypujemy do farszu. Wszystkie surowce dokładnie łączymy ze sobą dłońmi i finalnie doprawiamy. Wydrążone połówki ziemniaczków napełniamy pikantnym farszem - jedna mała łyżeczka farszu wystarczy do zapełnienia jednej połówki - nie zaklepujemy, powierzchnia nie ma być gładka, ponieważ wypukła fajniej się zapiecze. Wykładamy je na blasze wyścieloną papierem do pieczenia
Symfonia Smakówtylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka! Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 2 liście laurowe 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki musztardy ostrej sól, pieprz 3 zmiażdżone ząbki
Kuchnia domowa Anipuszki Kapusta pekińska – 1 średnia główka Kukurydza konserwowa – 1 puszka Ogórek świeży – 1 duży Papryka czerwona – 2 sztuki Majonez – 4 czubate łyżki Ketchup pikantny – 3 czubate łyżki szczypiorek – 1 mały pęczek Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – Wykonanie: Zupki chińskie pokruszyć drobno, wsypać do nich sypkie przyprawy z paczki (przyprawę curry(...)poszatkować dość drobno. Paprykę oraz ogórka pokroić w kostkę. Mały pęczek szczypiorku posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 4 czubate łyżki majonezu i 3 czubate łyżki pikantnego ketchupu. Wymieszać. Odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły, a cały makaron zrobił się miękki. Smacznego! Zobacz również inne przepisy podobne do tego: Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Sałatki
Kulinarne Przebojeprzełamują delikatną konsystencję, przyjemnie chrupią w ustach i uwodzą towarzyszącymi im przyprawami i ziołami. My jak zwykle nie żałowałyśmy przypraw ani tym bardziej Ziarenek. Pasztet wyszedł więc mocno pikantny i genialnie ziołowy! :) ZIARENKA! :) Tym razem (jakby to jakaś nowość była) na pierwszy ogień poszły nasze ulubione wytrawne zestawienia z Ziarenkowa: "PIEKŁO-NIEBO" /RAJ a nie piekło(...)tutaj: PIĄTNICA PIEPRZ CAYENNE: "Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej "Cayenne" (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Ta najostrzejsza odmiana papryki po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną przyprawę. " Czyli nasza "pieprzowa" miłość! :) Cudowny w smaku pieprz, który wyostrza walory potrawy. Wystarczy go bardzo niewiele by mógł zdziałać cuda. Kupisz go tutaj: PIĄTNICA Taki pasztet
Wypisz Wymalujcałe szczęście, że nie przełączyłam kanału, bo dzięki temu mam rewelacyjny przepis na równie rewelacyjnego tosta! Chrupiący, o aromatycznym zapachu i smaku tymianku oraz czosnku, a do tego pikantna papryczka chili i ciepła feta... Przyznam się szczerze, że robię te tosty kilka razy w miesiącu więc chyba nie muszę pisać jak bardzo mi smakują ;) Spróbujcie sami, warto, serio! Przepis(...)dodać papryczkę chili, wszystko wymieszać i podsmażyć ok 1min. Pod sam koniec smażenia dodać szczypiorek i tymianek, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu (feta jest słona, a papryczka pikantna więc wiele nie trzeba doprawiać). Wszystko wymieszać i odłożyć na brzeg patelni (po to by nie ostygło), a na środek patelni ułożyć plastry fety (grubość ok 1 cm). Smażyć
Kraina Miodem PłynącaPyszna rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdej imprezy! Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej, a tuż przed imprezą jedynie wystarczy wyłożyć na półmisek. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia 2-3 cebule 2 czerwone papryki Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl(...)gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki) 1 łyżeczka vegety Zalewa: 1 szkl. wody 1 szkl. oleju 3 łyżki octu 1/3 szkl. koncentratu pomidorowego 15 dag keczupu pikantnego 1/4 szkl. cukru 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki) 1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić
Kto ugości moich gości?tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam! SKŁADNIKI na 4 osoby: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakes sól świeżo zmielony pieprz(...)jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki czerwonej fasoli garść liści świeżej bazylii 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki brązowego cukru sól świeżo zmielony pieprz
Słodko-Słony Świat IlonyMeksykański to podstawowy element kuchni Meksyku. Pikantny sos, w którego smaku wyraźnie dominuje papryka słodka oraz papryka chili - ostrość modyfikujemy jej ilością. Poniższy przepis jest przepisem bazowym - przedstawia wersje pikantną, jednak nie bardzo ostrą. Jeżeli więc jesteśmy amatorami bardzo ostrych sosów ilość chili należy zwiększyć. Sos Meksykański podajemy z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami
Słodka Stronakochają, prawda? A próbowaliście połączyć to z kruchym ciastem? Nie?? no to ominęła Was prawdziwa uczta :) Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, pikantny szpinak i aromatyczny ser to połączenie niezwykłe. Takie tarteletki nie wymagają wielkiego talentu czy umiejętności. Mogą jednak być elegancką przystawką (jeśli zrobimy je w małych foremkach) lub sycącym samodzielnym daniem, które(...)smaku, żółtko, ok. 100 g twardego sera dojrzewającego lub zwykłego żółtego. Szpinak poddusić na maśle, odparowując nadmiar wody. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powinno być dość pikantne. Po przestudzeniu dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do foremek z upieczonym ciastem. W farsz powtykać słupki sera. (Ja użyłam sera Grana Padano.) Ponownie wstawić do piecyka
Codzienna kuchnia niecodziennamoje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie. Składniki: 4 średnie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka(...)łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką
Codzienna kuchnia niecodziennamielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką masę doprawiam solą , świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki . Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło. Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy(...)osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z czym nam fantazja podpowie: z pikantnym sosem lub tylko ze śmietaną, z cebulką i skwareczkami lub z roztopionym masłem. Doskonale smakują z kubkiem czystej zupy. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także(...)kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 3 łyżki oliwy sól morska i świeżo mielony pieprz Dip z awokado: 2 dojrzałe awokado 1 łyżeczka mielonego kminu 2 ząbki
Smakowity Blog Kulinarnyostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam: - 4 kotlety ze schabu - jajko - bułka tarta - pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie - frytki - ogórki w zalewie słodko - pikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracji