być już zwykłą kaszanką, a nabiera wykwintności. Słodycz i kruchość jabłka idealnie komponuje się z delikatnym, ale lekko pikantnym smakiem nadzienia. Całość zapieczona w piekarniku przechodzi wzajemnie zapachem i aromatem, dając obłędny efekt. Nawet jeśli sceptycznie podchodzicie do tematu
Słodko-Słony Świat Ilonysycącą zupę, to można ją wykonać właściwie od ręki. Niestety pozostałe strączkowe, trzeba namaczać minimum na noc, co już wyklucza je z grona produktów: „dzisiaj mam ochotę... Pikantna, kremowa zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów, czosnku cebuli z aromatycznymi przyprawami, oraz odrobiną śmietany is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłonalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Ilość użytych w przepisie owoców bzu czarnego jest wartością przybliżoną. Nie kupimy
SzczyptaSmaQPikantne krewetki z grilla, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Danie to może być efektowną przekąską lub z innymi dodatkami smacznym daniem głównym. Składniki: kilka dużych oczyszczonych krewetek suszona papryczka chilli 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki sól Natkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać. Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek
wyzwania kuchennewywija radosne koziołki, raduje się, aż bije w zawrotnym tempie. I choć za oknem deszcz, przygnębiająca szarość, widok smutnego miasta - to nic! Idzie miastem z szerokim uśmiechem na twarzy. PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI. /własny;/ na słoiczek ok. 300 ml 1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 pęczka natki pietruszki
W kuchni Karmel-itkisyrup Składniki. 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny 4 mandarynki 10 dag cukru 50 ml soku pomarańczowego 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chilli Wykonanie. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Obrane kiwi przekroić na pół. Włożyć do opłukanych miseczek, foremek itp. Jogurt zmiksować z cukrami i żelatyną. Masę przelać do miseczek wokół kiwi
Kulinarny karnet Christopheradużo błonnika). Dla osób robiących coś z soczewicy po raz pierwszy nadmienię, że nie trzeba jej moczyć wcześniej - wystarczy przebrać, wypłukać i gotować ok 20 minut. Pikantna zupa z zielonej soczewicy porwała mnie całkowicie ... pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów. Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :)) Tak więc ... do dzieła! Składniki: 2 udka
Walijskie Pichceniepieprzem postępujemy raczej ostrożnie - sos sojowy jest dość słony, a ostra papryka robi swoje. Co do ilości chilli - podana przeze mnie powyżej jest taka, by skrzydełka były lekko pikantne, idealne do piwa - aby zrobić je na ostro, wsypujemy oczywiście więcej ;) Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki - optymalny czas marynowania to ok. 2 godzin, można oczywiście krócej, ale nie mniej
Kulinarne zapędy Kokosaodmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej przyprawy, z podanej przeze mnie proporcji potrawka wychodzi mocno pikantna, ale nie bardzo ostra. W zależności od upodobań przyprawy użyć można mniej, doprawiając dodatkowo ulubionymi ziołami, lub też dostosować czas marynowania - moim zdaniem absolutne minimum to kwadrans. Gdy mięso się
Kulinarne zapędy KokosaStrawberries in a basket. Proponuję deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3 szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić
Kulinarny karnet Christopherarozpuszczenia czekolady. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Podawać z pestkami granatu i bagietką. Ja podałem z bułeczkami-purchawkami. Liście limony możemy zastąpić listkiem laurowym. Zupa jest pikantna, lekko słodkawa i smakuje nawet "prawdziwemu" mężczyźnie
Kulinarny karnet ChristopheraWierzcie lub nie, ale skrzydełka z tego przepisu smakują zupełnie jak te z KFC ! Przynajmniej tak twierdzą moje Żarłoczki a wiedzą co mówią. Panierka jest dość pikantna, ale nie wypala wnętrzności. Jest też odpowiednio chrupiąca a mięso delikatne. Jeśli lubicie tego typu jedzenie to na pewno będą Wam smakowały. Do skrzydełek można zrobić jeszcze domowe frytki i sos czosnkowy
Smaczna PyzaOwocowego Raju i nie była bym sobą, gdybym czegoś z nimi nie przygotowała:). Robiąc sos do mięsa wpadłam na pomysł, aby zamiast dodawać suszoną papryczkę chili przygotować z niej pikantną oliwę, którą będę mogła wykorzystać do smażenia czy sałatek. Banalnie prosty sposób na domową ognistą oliwę z chili! Składniki: 1 dag suszonej papryczki chili 120 ml oleju
Apetyczna babeczkaSchabowy...ciut inaczej...lekko pikantny..a to za sprawą dodatku sosu Salsa Mexicana .. schab, karkówka lub polędwica sos Salsa Mexicana jajka vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, posmarować z obu stron sosem salsa mexicana.Jajka roztrzepać razem z vegetą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano
Moje domowe kucharzenieDosyć pikantna, pyszna, ale przede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie. To tylko niektóre zalety tego niedocenianego warzywa :) Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych
Tajskie smaki