Zamiast duszonych warzyw-gotowane , a charakterku rybie nadają płatki paprykowe. Ryba z tych bardzo delikatnych- okoń nilowy. Doprawiłam za to na pikantnie . Do smażenia ryby użyłam oleju kokosowego. Taka niby ryba po grecku ale inna. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniproste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś z netu a znalazłam go wiele lat temu. Wczoraj zajadali się wszyscy domownicy i na szczęście trochę zostało na dziś. W sam raz na rozgrzewkę po lodowatym pogrzebie babci. Trochę energii we mnie tchnęło to danie
Dzieje kuchennej WiewióryUpał sprzyja daniom prostym co nie znaczy, że nie smakowitym. Korzystając z sezonu na młode ziemniaczki oraz książki "Smaki z Fjallbacki" przygotowałam nam w niedzielę pyszny obiad. Polędwiczka pikantna i bardzo soczysta i krucha, ziemniaczki orzeźwiająco cytrynowe a do tego coleslaw z młodej kapustki... Szwedzka uczta czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu
Dzieje kuchennej WiewiórySałatka meksykańska z kurczakiem sprawdzi się jako sałatka na imprezę lub Sylwestra . Soczyste kawałki kurczaka, chrupiąca papryka, a do tego dodatek pikantnego, świeżo mielonego chilli. Po prostu pycha! Polecam podawać ją z chrupiącymi trójkątami tortilli. Sałatka meksykańska z kurczakiem – składniki: Pierś z kurczaka – 1 duża sztuka Przyprawa do kurczaka – do smaku Cebula dymka – 3 sztuki Papryka
Kulinarne Przebojeśledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować. Inne pomysły na śledzie: Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem śledzie w pikantnej salsie . śledzie z marynowanymi grzybami Śledzie w cytrusowej marynacie Śledzie z marynowanymi warzywami . Śledzie po sułtańsku będą gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć, są po prostu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgęsty możemy przelać przez sito i dodać więcej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony! Jeśli lubimy pikantne soki to możemy doprawić papryką chilli albo czosnkiem. Koktajl wielowarzywny
Bon Appetit Małgorzatyzapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze Czarne Ogród botaniczny w Bałczyku Ogród botaniczny królowej Rumunii Ogród w Bałczyku Półwysep Kaliakra wschód
Bon Appetit Małgorzatyidealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą przekąskę. To od Ciebie zależy czy użyjesz cieciorki z puszki czy zasuszonej ciecierzycy? Oraz jakie zioła i przyprawy zastosujesz. Ja zastosowałam swoje ulubione zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić
Bon Appetit Małgorzatyktóry przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto z Grecji :) (przywiozłam
Bon Appetit Małgorzatyząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju Panierka: mąka ziemniaczana 2 jajka olej do smażenia Sos żurawinowy: 4 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% 3-4 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów i mięs) sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę (kęski), dodać zmiażdżony ząbek
Kuchnia domowa AniUwielbiam różne ciekawe pasty do pieczywa. Na tą natrafiłam u Basi. Zapraszam! Składniki: 1 wędzona makrela 1 cebulka 2 ogórki korniszone 1-2 łyżki pikantnego keczupu Sposób przygotowania: 1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Ogórki kroimy w kosteczkę. 4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy. I gotowa pasta może wylądować na kanapce! Smacznego!!! Źródło: Matka, żona
Kuchnia domowa Anitego wart i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina
Kulinarne przygody Gatitykuchni nie jest najlepszym pomysłem, zwłaszcza, ze i apetyt mniejszy. Najlepszym rozwiązaniem są chłodniki. A możliwości jest mnóstwo. Dzisiaj zachęcam do zrobienia chłodnika z rzodkiewkami. Wyszedł pyszny, lekko pikantny. Polecam. składniki ok 400 g rzodkiewek ( 3 pęczki) 400 g kefiru 350 g jogurtu szczypiorek młoda cebulka - szczypior - pęczek łyżeczka płatków chili 2 kiszone ogórki garść kolendry sól
Stare Garywyczuwalne są jej kawałeczki więc jeżeli ma to Was drażnić, użyjcie bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować! Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko :) Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;) Paluszki: * filet z dorsza- 200 g * jajko
Kraina Miodem Płynącajest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są bardzo miękkie i soczyste, aromatyczne, słodkie i lekko pikantne, a surówka... chyba nie muszę jej zachwalać, bo czy jest ktoś, kto nie lubi Coleslawa? Domowa wersja jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupnej, bo nigdy nie wiadomo czego
Kraina Miodem Płynąca