Tarta z burakami, cebulą i fetą... Kruche, złociste ciasto. Nadzienie z buraków i cebuli. Posypane kosteczkami fety. O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g białej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego
Gospodyni Miejskazetną. Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili. Można użyć papryk o dowolnych kolorach. Można też użyć całych pomidorów w puszce, przy czy należy je przed wrzuceniem
Gospodyni Miejskaużyłam kaszy gryczanej prażonej w woreczkach, ale może być także inna. Do zapiekanki można dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili i/lub ostrą paprykę w proszku (zamiast słodkiej), aby nadać zapiekance pikantnego smaku. Ser mozzarella można zastąpić żółtym, łatwo topliwym, serem. Z dodatku szczypiorku można zrezygnować lub zastąpić go natką pietruszki. Można użyć papryki o dowolnym kolorze. Ja nie obieram pieczarek, tylko
Gospodyni Miejskaświeżej, jak i mrożonej o dowolnym kolorze. Zupa jest bardzo delikatna w smaku. Do zupy można dodać 1 drobno posiekaną, ostrą papryczkę chili, aby nadać jej bardziej wyrazistego i pikantnego smaku. Zupę można przygotować również na wywarze z mięsa. Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną
Gospodyni Miejskalitrów zupy. Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, nalepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu. Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego. Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę
Gospodyni Miejskarozpuści. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej. Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne. Żółty ser można zastąpić mozzarellą. Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie myję je pod bieżącą wodą. Można użyć kupnych
Gospodyni MiejskaKurczak pieczony w glazurze... Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami. Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego. Oblany słodko-pikantną glazurą. Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek. Polecam! Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg; 3 duże ząbki czosnku; 1 płaska łyżeczka soli; Pieprz. Warzywa: 2 średnie marchewki; 1 średnia
Gospodyni Miejskacukrem do smaku. Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek
Gospodyni MiejskaBigos z cukinii... Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera. Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli. Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw. Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu. Pyszna odmiana tradycyjnego dania. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii; 500 g pieczarek; 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez; 4 duże marchewki; 2 duże pietruszki; 1 średni seler
Gospodyni MiejskaZupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą... Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa. Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli. Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów. Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo. Pyszna i aromatyczna. Smacznego! Składniki: Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g); 1 średnia cebula; 200 g liści jarmużu; 4 średnie ziemniaki; 3 ząbki czosnku; 2 duże pomidory
Gospodyni Miejskaserwowany z pesto z czosnku niedźwiedziego na razowej grzance w towarzystwie pikantnej sałatki truskawkowo-arbuzowej Zgłoszenie w konkursie (II miejsce) Składniki: Schab 4 plastry (grubość ok. 1,5 cm), 4 plastry szynki Schwarzwaldskiej, 10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi, 30 dag truskawek, 30 dag arbuza, Pesto z czosnku niedźwiedziego, Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa
SzczyptaSmaQczosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom, jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm. W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki
SzczyptaSmaQcałą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente , kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje. Smacznej jesieni :) Składniki: 150 g serka śmietankowego Almette
SzczyptaSmaQdyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę. Nasturcję z łatwością możecie sobie wyhodować nawet na balkonie. Wystarczy wiosną wysiać nasiona do doniczki i od czerwca do pierwszych przymrozków cieszyć się pysznymi listkami
SzczyptaSmaQPowitanie jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg), 2 okrągłe cukinie, 200 g leśnych grzybów, 100 g startego parmezanu, 150 g śmietankowego serka Almette, 1 szalotka, 1 ząbek
SzczyptaSmaQ