pikantne - 1194 przepisów (strona:29/80)

Shoarma drobiowa z trzema sosami 833

łyżki keczupu łagodnego; 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 2 łyżki majonezu; 1/2 łyżeczki cukru; 1/4 łyżeczki soli. Sos ostry: 6 łyżek keczupu pikantnego; 1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili; 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu. Sposób

Gospodyni Miejska
Kulki ziemniaczano-twarogowe 186

należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo, gdyż wówczas mogą stracić swój kształt. Do słodkiej papryki można dodać szczyptę ostrej lub chili, aby danie nabrało bardziej pikantnego smaku. Do panierki można dodać swoich ulubionych przypraw. Źródło przepisu:   BaBy w kuchni

Gospodyni Miejska
Curry pieczarkowe 191

Curry pieczarkowe... Szybkie, proste i pyszne! Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos. Kawałki pieczarek. Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek. Pycha!   Składniki: 500 g pieczarek; 1 duża, biała cebula; 2 cm kawałek imbiru; 2 ząbki czosnku; Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g); 1/2 łyżeczki kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1/2 łyżeczki kardamonu; 1 łyżeczka garam masala; 1/4 łyżeczki

Gospodyni Miejska
Leczo 123

wydrążyć nasiona i pokroić w grubą kostkę. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z pestek i pokroić w drobną kostę. Ostre papryczki, umyć, osuszyć, wydrążyć z 3/4 pestek (jeśli ktoś woli pikantne dania, pozostawić pestki) i drobno posiekać. Cebule obrać, posiekać w pióra. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył wszystkie pomidory), pozostawić na 10 minut, po czym wylać wodę

Gospodyni Miejska
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 186

Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą... Kruche, złociste ciasto. Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa.  Ziemniaki, cebula i mozzarella. Pycha!   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 żółtko; 50 ml wody. Nadzienie: 250 g kiełbasy chorizo; 2 duże cebule; Duży ząbek czosnku; 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli

Gospodyni Miejska
Tarta z burakami, cebulą i fetą 138

Tarta z burakami, cebulą i fetą... Kruche, złociste ciasto. Nadzienie z buraków i cebuli. Posypane kosteczkami fety. O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku. Zapraszam!   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g białej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 184

zetną. Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili. Można użyć papryk o dowolnych kolorach. Można też użyć całych pomidorów w puszce, przy czy należy je przed wrzuceniem

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem 183

użyłam kaszy gryczanej prażonej w woreczkach, ale może być także inna. Do zapiekanki można dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili i/lub ostrą paprykę w proszku (zamiast słodkiej), aby nadać zapiekance pikantnego smaku. Ser mozzarella można zastąpić żółtym, łatwo topliwym, serem. Z dodatku szczypiorku można zrezygnować lub zastąpić go natką pietruszki. Można użyć papryki o dowolnym kolorze. Ja nie obieram pieczarek, tylko

Gospodyni Miejska
Zupa z fasolką szparagową 277

świeżej, jak i mrożonej o dowolnym kolorze. Zupa jest bardzo delikatna w smaku. Do zupy można dodać 1 drobno posiekaną, ostrą papryczkę chili, aby nadać jej bardziej wyrazistego i pikantnego smaku. Zupę można przygotować również na wywarze z mięsa. Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną

Gospodyni Miejska
Zupa ze słodkiej kapusty 248

litrów zupy. Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, nalepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu. Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego. Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę

Gospodyni Miejska
Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 491

rozpuści. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej. Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne. Żółty ser można zastąpić mozzarellą. Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie myję je pod bieżącą wodą. Można użyć kupnych

Gospodyni Miejska
Kurczak pieczony w glazurze 268

Kurczak pieczony w glazurze... Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami. Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego. Oblany słodko-pikantną glazurą. Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek. Polecam!   Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg; 3 duże ząbki czosnku; 1 płaska łyżeczka soli; Pieprz. Warzywa: 2 średnie marchewki; 1 średnia

Gospodyni Miejska
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 195

cukrem do smaku. Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek

Gospodyni Miejska
Bigos z cukinii 204

Bigos z cukinii... Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera. Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli. Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw. Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu. Pyszna odmiana tradycyjnego dania. Polecam!   Składniki: 1 kg cukinii; 500 g pieczarek; 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez; 4 duże marchewki; 2 duże pietruszki; 1 średni seler

Gospodyni Miejska
Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą 169

Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą... Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa. Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli. Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów. Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo. Pyszna i aromatyczna. Smacznego! Składniki: Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g); 1 średnia cebula; 200 g liści jarmużu; 4 średnie ziemniaki; 3 ząbki czosnku; 2 duże pomidory

Gospodyni Miejska