dużych skrzydełek z kurczaka Marynata : 5 łyżek ketchupu pikantnego 5 łyżek jogurtu greckiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czosnek granulowany do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu
Ewa w kuchniśredniej kapusty pekińskiej 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 dużej czerwonej cebuli kilka gałązek natki pietruszki 1 duże jabłko ok. 1 szk pikantnej mieszanki kiełków sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku ocet ryżowy do smaku kilka łyżek oleju ryżowego Kapustę poszatkować, rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, natkę po umyciu posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę
Ewa w kuchnidyni choć nie przypominam sobie abym ją kiedykolwiek jadła. Postanowiłam w końcu się o tym przekonać i ugotowałam zupę krem z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Zupka wyszła smaczna, lekko pikantna. Tak wiec od dziś moje zdanie na temat dyni się zmieniło. Na pewno częściej będę coś z niej przyrządzała. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimoment, kiedy staram się usunąć liść laurowy i ziele angielskie. Nie lubię, gdy coś mi przeszkadza w trakcie jedzenia;) ** Przyprawiamy solą i pieprzem (tutaj nie mam zahamowań. Uwielbiam ten pikantny smak!). Gotujemy ok. 10 min często mieszając. Ściągamy z ognia i czekam, aż farsz ostygnie. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki. Po otwarciu można je delikatnie
Kitchens Alphabetgrill elektryczny. Ostatnio zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić czas to spokojnie możemy je przygotować dzień wcześniej. W przyszłości na pewno wypróbujemy jak smakują
UgotujmyTo.plpotrawkę z bobu W razie braku chorizo myślę, że spokojnie można użyć innej zwykłej, ulubionej kiełbasy i też powinno dobrze smakować, choć dobrze byłoby gdyby kiełbasa była trochę pikantna. Bardzo mnie ucieszy jak dacie mi znać czy Wam smakowało Zapraszam:) Sałatka z bobu i chorizo Składniki: 2-3 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu 200 g chorizo 1 cebula 2 ząbki czosnku
UgotujmyTo.plpomidorów w oliwie 1 cebula 1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pierwszego tłoczenia sól, pieprz do smaku pikantna przyprawa typu cayenne, ostra papryka według uznania 1/2 łyżeczki wędzonej suszonej papryki opcjonalnie ząbek czosnku Ziarna słonecznika zalać zimną wodą, przykryć i odstawić na całą noc. Następnie odcedzić i zmiksować
UgotujmyTo.plcukinią na wytrawnie Składniki na 12 szt.: 3/4 szklanki startej cukinii 60 g wędzonego boczku (u mnie 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki) 1/2 szklanki startego pikantnego żółtego sera 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody spożywczej 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 250 ml mleka 2 jaja sól, pieprz, papryka 1. Mąkę przesiać do miski z sodą, dodać sól
UgotujmyTo.plłyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka oregano Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć przyprawą i odstawić przed grillowaniem na pół godziny. Słodko pikantna przyprawa do mięs 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanki chili w proszku 1/3 szklanki papryki słodkiej ¼ szklanki soli selerowej ¼ szklanka czosnku w proszku ¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki czarnego pieprzu ¼ szklanki białego
naRuszcierozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek sera, dlatego koniecznie posypcie ją startym parmezanem lub Grana Padano. Możecie zaserwować
Słodko-Słony Świat Ilonygotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa
Słodko-Słony Świat IlonyZłociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy nawet samym ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę smażyć
Słodko-Słony Świat Ilonysuszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki) 800 g ziemniaków 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3 średnie
Słodko-Słony Świat IlonyPrzekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony pieprz 0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie) około 1 szklanki mąki pszennej WYKONANIE: Filety posól, popieprz i skrop
Słodko-Słony Świat Ilony