pikantne - 1194 przepisów (strona:26/80)

Rybny rosół z lanymi kluskami 236

minutach takiego pyrkania wkładamy włoszczyznę i dalej na wolnym ogniu gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zupkę delikatnie przecedzamy i solimy. Można dodać mielonego pieprzu, jeśli ktoś lubi bardziej pikantne zupy. Taki rosołek można podać podobnie jak tradycyjny: z lanymi kluskami (tak jak ja to zrobiłam) lub z makaronem. Można też ją zabielić śmietaną, ale wtedy polecam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 268

Niedawno podzieliłam się z Wami moim sposobem na domowe placki. Dzisiaj zapraszam Was na tortillę z warzywami i pastą z fasoli. Taka świeżo przygotowana, pachnąca i pikantna pasta jest idealnym uzupełnieniem dla pozostałych wegetariańskich składników, a tortilla staje się bardziej sycąca. Inspiracją dla mnie była  Ava Valk , u której natrafiłam na przepis. Troszkę zmałpowałam, troszkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagna z kalafiorem 153

Szybka obiado-kolacja, smętne resztki w lodówce i konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :) Składniki: około  pół kg chudego mięsa  (ja użyłam szynki), 2 średnie cebule , 4 ząbki czosnku , pół litra gęstego soku pomidorowego , 9 płatów lasagni , 1 mały kalafior , pół litra mleka , 3 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 133

środka.  Kapustę ułożyć w wysmarowanej olejem formie do zapiekania. Upiec pod przykryciem w temperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.) Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z pieczonej dyni 179

momencie, kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewracać na druga stronę.  Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym sosem czosnkowym, zwyczajną kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem. Ja podałam je na kolację z  powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków , które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowa zupa z sera bryndza 176

się wpisy. Trzymajcie kciuki za mój szybki do Was powrót :) Zostawiam Wam zupę z sera bryndza. Jeśli ktoś lubi bryndzę, ta zupa przypadnie mu do gustu. Jest dość pikantna i ma charakterystyczny ostry posmak. Gotuje się ją bardzo szybko i jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad w chłodny dzień, gdyż bardzo rozgrzewa. Składniki na 3 porcje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 274

lodówce. Po około 10-14 dniach są idealne do jedzenia. Podobno wspaniale komponują się z piwem ;) nie wiem, nie sprawdzałam, piwa nie lubię ;) W smaku są dość pikantne, lekko kwaskowate. Wypróbuję ten przepis na innych kiełbaskach, ciekawa jestem, czy będą tak samo smaczne, jak parówki :) Parówki do przygotowania utopenców otrzymałam od ZM Nove . Linia "Natura" jest nową propozycją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza serowa zawijana 231

Nadzienie serowe: żółty ser, serek topiony. Żółty ser zetrzeć na tarce i wymieszać z serkiem topionym. Serów powinno być mniej więcej po równo objętościowo. Dla wielbicieli pikantnych smaków: można dodać świeżo zmielonego pierzu. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej zrobić kulkę, a następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około półtora centymetra. Na brzegach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 122

plenerowym grillu odgrzać.  Proszę nie brać mojego przepisu jako klasyczny i "jedyny-i-słuszny", bo jest to moja kombinacja przypraw wymyślona na potrzeby akcji :) Szaszłyczki mają pikantny smak, są aromatyczne i kruche. ...a tak moje cevapcici wyglądają "w kolorze" ;) Smacznego! Banerki Wyzwania, jak zawsze, przygotowała Magda z bloga My Simple Kitchen , a w akcji oprócz mnie wzięli również udział

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 142

temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny sos ze świeżych pomidorów. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 309

złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniku. Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia w zalewie musztardowej 166

szklanki octu ,  3 łyżki oleju ,  2 łyżki soli ,  słoiczek ulubionej musztardy . Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik: kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy, kilka ziaren ziela angielskiego , mały listek laurowy , 1/2 - 1/3 łyżeczki ziaren białej gorczycy . Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i przestudzić. Cukinię pokroić w słupki. Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 188

zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie jej zajmie nam "chwilkę" i momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 184

resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry. Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest część poradnikowa (zarówno wstęp jak i porady umieszczane pomiędzy przepisami

WojnaNaSmaki.pl
Cebula 190

wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa.  W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp. zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz

Klaudynkowa kuchnia