brokułowa...Delikatna i aromatyczna.Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła.Dodatek ziemniaków i koperku.A całość zabielona kwaśną śmietaną.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;1 mały brokuł;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średnie ziemniaki;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek(...)koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone
Gospodyni Miejskamarchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy. Hmmm Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm Co Wam będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła - 1 łyżka soku z pomarańczy - masło Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę(...)przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej 1,5 godziny. Do upieczenia kurczaka dodatkowo potrzebujesz: 2 gruszki, 1/2 pęczka natki pietruszki , 4 ząbki czosnku, olej rzepakowy Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do "środka" kurczaka wkładamy ósemki z gruszek i natkę pietruszki. Czosnek wrzucamy luzem do brytfanki, polewamy olejem
SMYKWKUCHNIprzystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz(...)cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru.W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapiekany makaron z cebulą, jajkiem i pietruszką Przepis na tak podany makaron znalazłam w starej książce kucharskiej z 1988 roku. Pomyślałam, czemu nie zobaczymy co z tego wyjdzie, troszkę przepis urozmaiciłam swoimi smakami, i tak o to powstała smaczna zapiekanka. W książce było napisane, że jest to pasztet z makaronu al'a ryba, ani mi to pasztetu nie przypomina(...)smakuje jak ryba. :) Dlatego dla mnie to po prostu smaczna zapiekanka. :) Miłego popołudnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki: 300 g makaronu świderki 2 cebule pęczek pietruszki 3 jajka 1 łyżka masła 3 plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól i pieprz
Mój pomysł natyle, że do Polski przywiozłam kilka opakowań, dokładnie umyłam i… ZAMROZIŁAM. Ten sposób polecam! A teraz konkrety – Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i świeżą pietruszką Oczywiście krewetki będą pysznie smakować bez zielonego pieprzu, ale nie ukrywam, że dla mnie stał on się elementem idealnie spinającym i uwydatniającym moje ulubione smaki. Składniki: ok. 15 szt. świeżych, dużych(...)krewetek lub langustynek w pancerzykach* 2 ząbki czosnku mała natka świeżej pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła lub dobrego jakościowo oleju do smażenia (ja preferuję krewetki podsmażane na maśle) ok. 20 ziaren zielonego, świeżego pieprzu * duże krewetki w pancerzykach po usmażeniu są bardziej soczyste w środku Wykonanie: Krewetki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i posypać solą
gutfutalbo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół a potem siekamy, żeby(...)tłuszcz wrzucamy pory, dolewamy wino i pół szklanki wody. Dodajemy po dużej szczypcie soli i pieprzu. Gotujemy około 5 minut, przykryte niedokładnie, na przykład kawałkiem folii aluminiowej. Drobno siekamy pietruszkę, razem z łodyżkami. Odkrywamy patelnię i dorzucamy kurczaka, większość pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej
les mirabellesAlternatywa dla włoskiego spaghetti, nie ma włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje(...)makaronu, ale myślę, że równie smacznie można zjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu
dom-agi.plKopytka to klasyk kuchni polskiej. Połączone z suszonymi pomidorami, wędzonym boczkiem i pietruszką zyskują niezwykle wyjątkowy smak i unikalny aromat. Jeśli nie jedliście takiego połączenia to wiele tracicie. Naprawdę warto wypróbować to danie :)Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: 12 minut ( bez czasu na przyrządzenie kopytek)Ilość porcji:4 Składniki:½ porcji kopytek z tego przepisuOk. 300g wędzonego(...)boczku½ słoika suszonych pomidorów½ pęczka pietruszki (chyba, że mamy niezbyt okazały pęczek wówczas dajemy całość)3 łyżki oliwy z pomidorów2 żabki czosnkuŚwieżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnie dodajemy pokrojony boczek i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy kopytka i obsmażamy około 5 minut. W tym czasie kroimy pomidory, a natkę
Kolizje Smakówsmaku i lekko pikantnego, dlatego właśnie postanowiłam podać go z łagodnym sosem, by wyrównać smaki. Najlepiej, by danie przy okazji miało też kontrastowe kolory. Wybór padł na sos z pietruszki, bo nigdy takiego nie robiłam :DSos ten rewelacyjnie nadaje się nie tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki(...)makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki- 0,5 l bulionu warzywnego- dwa pęczki natki pietruszki- ok. 1 łyżki śmietany- sól, pieprzSos jest błyskawiczny, stąd też lepiej najpierw wstawić wodę na makaron, czy też przygotować sobie danie, do którego będziemy go używać. Najpierw w rondelku topimy margarynę, którą następnie łączymy z mąką, tworząc jasną zasmażkę.Następnie zalewamy ją bulionem, mieszamy
Kulinarne zapędy Kokosakotletów mielonych. Składniki:1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);3 średnie cebule;1 duże, surowe jajo;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;Pęczek natki pietruszki;1 łyżeczka majeranku;Sól;Pieprz;Olej do podsmażenia cebuli.Dodatkowo:8 jaj ugotowanych na twardo;Margaryna do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić (ale nie rumienić(...)rozgrzanym na patelni oleju. Odstawić do przestygnięcia.Natkę pietruszki drobno posiekać.Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku.Keksówkę wysmarować margaryną
Gospodyni MiejskaKolejny obiad makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu. Do tego dodatki: tarty ser i natka pietruszki. Jakby to powiedziała moja Mama - pyszoooota!:) Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 suszony pomidor łyżeczka żurawiny przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, łyżeczka cukru, ostra papryka tarty żółty(...)posypania mały pęczek świeżej natki pietruszki drobno posiekanej oliwa z oliwek Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej drobno pokrojoną cebulę, czosnek i suszony pomidor; pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach, dodaj do warzyw na patelni, mieszaj, przypraw; na końcu dodaj pomidory z puszki, dodaj łyżeczkę żurawiny, wymieszaj, chwilę duś; makaron ugotuj w osolonej wodzie, wyłóż
Zasmakuj Kuchniprzygotowana przekąska zachwyci każdego z gości. Pasta z awokado idealnie pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego dania użyłabym blendera Braun MQ9. Idealnie poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki(...)soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść
Passions hobbies lifeŚledzie pod pierzynką, to kolejna propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski(...)resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami
słodki bratekarab. تبولة,) libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki. Poniżej moja wersja sałatki. Składniki (ilość dobieramy według gustu i potrzeb): - 150g kaszy bulgur - 2 szklanki wrzątku - małe pomidorki - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - listki świeżej mięty - natka pietruszki(...)odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia. Odsączamy z pozostałości wody. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok z ½ cytryny, olej sezamowy, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną miętę i pietruszkę, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz cebulkę od szczypioru, pokrojony szczypior, pomidorki przekrojone na połówki. Doprawiamy różową solą himalajską oraz pieprzem. Delikatnie mieszamy i natychmiast podajemy. Sałatka z kaszy
mojewypiekiinietylkozakupić ją u lokalnych karczmarzy. Przygotowanie „po burgundzku” oznacza wykorzystanie charakterystycznych składników – wina, cebulek perłowych, grzybów, a często także boczku/słoniny oraz bouquet garni (bukietu przypraw – głównie z udziałem pietruszki, liścia laurowego, tymianku oraz innych ziół). Zostawiliśmy sporo z tradycyjnych receptur, ale jak zwykle podkręciliśmy i dostosowaliśmy kilka szczegółów. Wiele przepisów na tę wołowinę podaje wersje pieczoną – my zdecydowaliśmy się(...)Następnie przelewamy ciepłe wino do garnka z mięsem. 8 . DUSZENIE (2 -3h) Do garnka ze skwarkami, mięsem, cebulą, czosnkiem oraz winem dolewamy ugotowany bulion. Dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (kilka gałązek) oraz 1 listek laurowy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 2-3h do miękkości mięsa (powinno się lekko rozwarstwiać, ale nie rozpadać). Co jakiś czas mieszając i podlewając
Nerds Kitchen