pietruszka - 3495 przepisów (strona:10/233)

KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 161

krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera  1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut(...)czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków

Walijskie Pichcenie
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 154

opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka(...)minuty. Pesto z sałaty Na patelni prażymy orzechy włoskie i pestki dyni (odłóżcie trochę pestek dyni do posypania kopytek). Do misy blendera wkładamy liście sałaty poszarpana, 1,5 pęczka pietruszki i listki bazylii. Dolewamy trochę oleju i mielimy. Po zmieleniu dodajemy orzechy i pestki, ser starty na drobnych oczkach, sól, pieprz i dwa ząbki czosnku. Dolewamy znowu trochę oleju

ladykitchen
Sandacz po polsku z wody. 164

polsku. Sandacz z wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy  5 ziaren pieprzu  3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki(...)wrzenia  i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2561

Sałatka z rzepy "Thurow".   Składniki. 20dag rzepy 2 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Wykonanie. Rzepę obrać, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować ,nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę(...)kawałki pora bez zielonych liści  1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny  100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić w cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną. Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać por wymieszany z jabłkiem. Bryndzę pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet z żurawiną i pistacjami 155

wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji  3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego 2 liście laurowy pieprz czarny mielony pieprz kolorowy lub cytrynowy(...)ozdobienia wierzchu sól Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić

Apetyczna babeczka
ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. 172

potrawki. To już ten moment, kiedy tak bardzo odczuwam brak czyjegoś ciepła. ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. /własny;/ na 2 porcje 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka 1 bardzo duży ziemniak (lub 2 mniejsze) 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki niecały 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 2 łyżki oleju z pestek(...)winogron Cebulę siekam i szklę na oleju.  Kroję obrane: marchew i pietruszkę - w półplasterki,  ziemniaki - w kostkę i wrzucam do garnka z cebulą. Wsypuję także przepłukaną zimną wodą zieloną soczewicę. Dodaję liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, zalewam bulionem, zagotowuję, a w międzyczasie dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotuję do miękkości warzyw i soczewicy, około 20 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Ciasto pietruszkowe 173

zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki:  2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka gorącego mleka 5 łyżek miodu 100 g miękkiego masła(...)jajka 200 g. korzenia pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy

Cynamonowe szczęście
Ryżanka – zdrowa i dietetyczna zupa 386

dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością znajdziecie tyle przepisów ile jest kucharzy… poniżej mój przepis na tą smaczną zupkę. Ryżanka – składniki: 8 skrzydełek 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 szklanki ryżu 1/2 pora 1/2 selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz woda ok. 2,5 litra Ryżanka – przepis: Skrzydełka myjemy i gotujemy w osolonej(...)wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez ok. 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Selera i pora dodajemy w całości (później je wyrzucimy). Jak warzywa trochę zmiękną (po ok. 15 minutach) do zupy dosypujemy ryż, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grochówka z szybkowaru 278

miękkości grochu).  Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz(...)pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy: liście

Ugotować
Sałatka tabbouleh. 221

Tabbouleh jest daniem lekkim, prostym i doskonałym na upalne letnie dni. Jego lekka, cytrynowa kwaśność świetnie orzeźwia. W prostych daniach bardzo liczy się świeżość i jakość składników. Szczególnie zielona pietruszka, która jest chyba najważniejszym elementem tabbouleh, musi być najlepszego rodzaju. Oliwa - również. Pomidory i ogórki (Marzena dała, ja nie) powinny być dojrzałe i pachnące. Po prostu: im bardziej w lato(...)sałatka będzie lepsza! Składniki: 25 g kaszy bulgur, kuskus lub maftoul 1 - 2 dojrzałe pomidory 1/2 - 1 ogórek (opcjonalnie) 3 cebule dymki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki zielonej pietruszki około 10 liści mięty (np. marokańskiej) 40 ml oliwy z pierwszego tłoczenia sok z 1/2 - 1 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry

zadanie-gotowanie
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 196

łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu) 30 g śmietanki kremówki 30% 5-15 g sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki   Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 2,5 mm. Następnie pokroić w cienkie paseczki i dopiero wtedy w drobną kosteczkę. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką włożyć łyżkę(...)śmietanka lekko się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser Gruyere starty na małych oczkach (najpierw mniej, a po spróbowaniu dodajemy więcej, jeśli będzie potrzeba wzmocnienia smaku) oraz natkę pietruszki. Mieszamy i wykładamy na talerze. Można posypać odrobiną sera i udekorować listkiem natki pietruszki. The post Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Caldo verde - portugalska zielona zupa 193

zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza.   Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki  100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól pieprz ewentualnie: ząbek czosnku(...)warzywa. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka i zeszklić. Wyjąć cebulę. Do garnka wlać gorącą wodę. Wrzucić do garnka marchew, pietruszkę, seler i liść laurowy. Pogotować do miękkości warzyw. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wyjąć marchew, seler, pietruszkę i liść laurowy. Z warzyw można przygotować sałatkę jarzynową . Do garnka wrzucić ziemniaki. Gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka warzywna z kalarepą i kaszą owsianą (wegańska) 176

jeśli już ją jedliście to co o niej sądzicie? :) Przepis na 4 porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego/mrożonego - 1 woreczek kaszy owsianej - 1 kalarepa - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika(...)łyżeczka lubczyku - sól, pieprz  Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy w spore kawałki i gotujemy na półmiękko. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Kalarepę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne (ja od razu je jem!), również kroimy w malutką kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Nasiona słonecznika

Be Fit Be Strong
Pełnoziarniste pizzerinki z grzybami i jogurtowym sosem curry. 167

leśnymi grzybami i genialnym sosem jogurtowym z żółtą pastą curry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki pietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce wpadnie Wam trochę świeżych leśnych grzybów, a gwarantuję że zakochacie się w tym przepisie :) SKŁADNIKI ( 6 pizzerinek) ciasto(...)curry 2 ząbki czosnku 2 łyżi parmezanu dodatki 6 dużych leśnych grzybów (borowiki lub podgrzybki będą najlepsze) 1 cebula sól pieprz 1 kula mozarelli ser z niebieską pleśnią natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, dorożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej

DefinicjaSmaku
Cukinia nadziewana pomidorami , cebulką i serem. 355

zdrowa cukinia nadziewana pomidorami , cebulką i serem , napewno przypadnie Wszystkim do gustu. Składniki ( 3porcje ): cukinia - 3szt pomidor - 3szt tarty ser żółty - 2łyżki oliwa z oliwek - 2łyżki  natka pietruszki - kilka gałązek cebula - 1/2szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Cukinię myjemy , osuszamy i wkładamy do wrzątku na 8 minut. Następnie przekrajamy wzdłuż na trzy części , nie rozcinając do końca. Pomidory myjemy , osuszamy(...)kroimy na plasterki i wsuwamy je w nacięcia w cukini. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myjemy , osączamy i drobno siekamy. Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym , oprószamy solą , pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowaną cukinię posypujemy cebulką , startym serem oraz natką pietruszki. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. I gotowe. SMACZNEGO! Jeżeli

Bazylia kontra Rozmaryn

Proponowane wyszukiwania