pietruszka - 3495 przepisów (strona:18/233)

Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 180

sobie samo zdrowie więc tym bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym. Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym  SKŁADNIKI: 500 ml bulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków  150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka  PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy(...)pieprzem.  Zupę wraz z warzywami i kurczakiem przekładamy do malaksera i miksujemy do rozdrobnienia warzywek (nie za długo!).  Podajemy barszczyk z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z sosem parówkowym 187

więc śmiem twierdzić, że warte jest uwagi. Spaghetti z sosem parówkowym SKŁADNIKI: 1 cebula 4 parówki 1/2 papryki czerwonej 4-5 pieczarki oliwa 4 łyżki pomidorów krojonych 1/3 natki pietruszki sól i pieprz do smaku 25 dag makaronu spaghetti durum  PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki siekamy.  Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Parówki kroimy(...)plasterki.  W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i ją szklimy, następnie dodajemy parówki i podsmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i paprykę, a następnie pomidory. Dodajemy natkę pietruszki - mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy razem 5 minut.  Makron gotujemy 8 minut w lekko osolonej wodzie - odcedzamy.  Na talerze nakładamy makaron, a następnie sos - podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak 198

połączenia młodych warzyw i pęczaku wyszła oto ta pyszna zupa.    Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak SKŁADNIKI: 500 g karczku 2-3 ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki koperek pietruszka sól,  pieprz 5 łyżek kaszy pęczak 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego   PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy łyżeczkę(...)soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut.  W tym czasie obieramy warzywa lub je myjemy, kroimy w kosteczkę.  Koperek i pietruszkę siekamy drobno.  Z gotującego wywaru wyciągamy mięso, wrzucamy warzywa i gotujemy 5 minut, po czym dodajemy kaszę i gotujemy około 20 minut.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami 201

mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami  SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.  Czosnek obieramy i drobno siekamy, zarumieniamy go na rozgrzanym(...)oleju, wyłączamy grzanie, dodajemy ugotowany makaron.  Natkę pietruszki drobno siekamy, część dodajemy do makaronu – mieszamy całość. Pomidory suszone i mozzarellę kroimy w kostkę.  Puszki ze śledziami otwieramy, wyciągamy śledzie i kroimy w większe kostki.  Na talerze nakładamy makaron, posypujemy mozzarellą, pomidorami i układamy śledzie. Oprószamy pozostałą natką pietruszki.  Podajemy tuż po przygotowaniu. Smacznego! Dzisiaj wykorzystałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka jarzynowa 208

sprawia mi frajdy, ale z wielką radością robi to starsza córka Dziś przedstawiam Wam mój przepis na ten klasyk. Składniki: - 5 sporych ziemniaków; - 2 duże marchewki; - 1 mała pietruszka; - kawałek pora; - 1 puszka groszku; - 1,5 dużego jabłka; - 6 jajek ugotowanych na twardo; - 4 średnie kiszone ogórki; - 1,5 łyżeczki ostrej musztardy; - 1 1/4 szklanki majonezu; - sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki(...)marchew i pietruszkę dokładnie szorujemy i gotujemy w całości do miękkości z dodatkiem soli pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie odlewamy wodę i zostawiamy w przykrytym garnku do przestudzenia (ja zostawiam na całą noc, albo minimum na klika godzin, bo warzywa wtedy fajnie puchną:)) Po wystudzeniu obieramy. Marchew, ziemniaki, pietruszkę, obrane jabłko, jajka, ogórki pokroić w kostkę, wrzucić do miski

dom-agi.pl
Jarzynka na zimę do słoików 358

Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć(...)najdrobniejszej tarce.Natkę pietruszki oraz selera drobno pokroić.Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać z solą i zostawić na około 12 godzin ( najlepiej na noc ). Następnie włożyć do czystych, wypażonych małych słoiczków,ubić i mocno zakręcić, nowymi nie używanymi pokrywkami. Nie pasteryzować! Przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu ( piwnica,spiżarnia ) przez 1 rok.   Gdy nie mamy pod ręką świeżych warzyw

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 185

Krajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :  Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)konserwowy groszek, kukurydzę oraz fasolkę. Mieszamy wszystko razem. Śmietanę oraz majonez mieszamy razem w misce lub niedużym garnku i wlewamy do sałatki. Na końcu wsypujemy pokrojoną wcześniej zieloną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie wszystko razem mieszamy.   Gotową sałatkę podajemy na małych talerzykach wraz z małymi łyżeczkami do kanapek z wędliną i gorącą herbatą

Przepisy i porady kulinarne
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 257

jeden raz będę z nią kombinować na tej płaszczyźnie. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY /własny; współpraca z Winiary;/ 3-4 porcje 200g startej czarnej rzepy 40g startego korzenia pietruszki  50g łuskanego słonecznika 1 posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Słonecznik prażę na suchej patelni(...)będzie złocisty, aby wydobyć z niego orzechowy aromat. Studzę. Rzepę, korzeń i natkę pietruszki, majonez, sok z cytry mieszam razem, dodaję prażony słonecznik i doprawiam solą oraz pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 231

PUREE Z TOPINAMBURA /własny;/ na 2 porcje ryba:  2 świeże, patroszone okonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła     puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki(...)Cebulę obieram, siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam do miski. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (aby farsz się całkowicie nie rozsypywał), doprawiam solą, pieprzem i tak przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach

W kuchni Karmel-itki
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4476

ziemniaków średniej i najlepiej tej samej wielkości 200 g boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku(...)szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (ale wzdłuż) i gotujemy (od zagotowania wody:-P) na małym ogniu w osolonej wodzie ok 10 min. Ziemniaki nie mogą być super miękkie, bo przy drążeniu nam się rozpadną. Gotowe, odcedzamy

Restauracyjka Literacka
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i boczniakami w kremowym sosie 181

Najchętniej przygotowuję potrawy z wykorzystaniem świeżych i dobrej jakości produktów. Błądząc między sklepowymi regałami udało mi się znaleźć ekologiczne spaghetti. Z pszenicy durum z ekologicznego gospodarstwa

kulinarnyJa
Sałatka ze smażonymi boczniakami 180

naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy truflowej oraz świeżo siekanej natki pietruszki. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 średnie boczniaki5 pomidorków koktajlowychpłatki z sera grana padanonatka pietruszki1/2 szklanki mlekabułka tartamix sałat (dębowa, rzymska, rukola)oliwa truflowaPRZYGOTOWANIE(...)pozbyć się nadmiaru oleju.Na talerzu układamy umyte i porwane sałaty. Dodajemy pokrojone pomidorki i wcześniej usmażone boczniaki. Wszystko polewamy oliwą truflową i posypujemy płatkami grana padano, oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kulinarnyJa
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 166

składniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego makaronu* 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung* 1 mała marchewka* 1/2 średniej pietruszki* 1 cebulka szalotka* 1/2 małej żółtej papryki* 2 łyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja(...)czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana) * olej rzepakowySposób przygotowania Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć, osuszyć

Mix smaku
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 240

wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula-5 marchewek-4 pietruszki-duży seler-ząbek czosnku-8 liści laurowych-pół garści ziela angielskiego-pieprz czarny ziarnisty mała garść-suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion)-por-kawałek kapusty włoskiej-pietruszka zielona-świeży(...)łyżkaMięso płuczemy, zalewamy zimną wodą do połowy garnka.Wstawiamy na najmniejszy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy wytworzone białko.Warzywa obieramy, poza cukinią i wszystkie wrzucamy do garnka. Kapustę włoską, pietruszkę zieloną, lubczyk i część zieloną pora możemy związać razem, by łatwiej było później wyciągnąć.Dolewamy gorącej wody do wysokości garnka, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około trzech godzin. Bulion

BaRepas
Przegrzebki zapiekane w panierce 154

kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować ziarenka piasku.Przegrzebki zapiekane w panierce Skladniki na 4 osoby:8 połówek muszli z przegrzebkiem100 gr bułki tartej 2 ząbki czosnku3 łyżki natki pietruszki½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Monini)sól/pieprz200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki(...)drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu

Mia Cucina Sofieta

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję