garście startego sera Idiazabal (lub parmezanu) ok. 10 czarnych oliwek 1 duża posiekana papryczka chili z pestkami ok. 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry oliwa z oliwek pieprz natka pietruszki papryczka pimento WYKONANIE Na małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy(...)garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy. Przekładamy makaron na talerze. Posypujemy natką pietruszki, pieprzem i parmezanem
OstryKęsoliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów w oliwie garść świeżej bazylii pęczek zielonej pietruszki Posiekać suszone pomidory, natkę pietruszki, bazylię i czosnek. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor,(lepsza jest oliwa ze słoika(...)przypalił. Wlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia sosu. doprawić solą i pieprzem, polać filety
Apetyczna babeczkaskorcu.com.pl ? 1 i 1 wywaru z warzyw lub bulionu 1 cebula /1 łyżka margaryny 2 czerwone papryki 1 łyżeczka suchych drożdży 1łyżka stołowa koncentratu pomidorowego Pęczek zielonej natki pietruszki Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie soczewicę wsypujemy do garnka z wywarem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W małym garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy(...)pokrojoną cebulę i paprykę, mieszamy i smażymy do miękkości. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jeszcze drożdże, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną foremkę na tartę, nakłuwany widelcem i nakładamy masę z soczewicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200C, na 30 minut, aż nadzienie się zestali. Można również dodać kukurydzę aby było jeszcze
Apetyczna babeczkaGotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Tymbaliki z kurczaka Składniki: jajka -2 szt marchewka -1 szt seler -1 szt pietruszka -1 szt groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka czerwona kurczak - 1 kg liść laurowy sól i pieprz sałata liście cytryna żelatyna - 15 g woda -2 l natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki(...)małą ilością tężejącego wywaru, odstawić do lodówki. Gdy już dobrze galareta zastygnie, wyłożyć resztę składników, zalać galaretą, schłodzić. Gotowe tymbaliki ułożyć na talerzu, wyłożonym karbowaną sałatą, udekorować, natką pietruszki i plastrami cytryny
Kuchnia Danusiskrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw(...)mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą
Mango PapajaSkładniki : około 1 garści fasolki szparagowej po 1 marchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę(...)posolić Startą marchew przesmażyć na kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa to dość krótko Doprawić do smaku ziołami, pieprzem, posypać natką pietruszki
Proste PotrawyMusztarda o ostro - słonawym smaku z dodatkiem cebulki, czosnku i szałwii nadaje kurczakowi fajnej ostrości, a delikatna marchew i pietruszka imituje płomienie. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka, 2 kopiate łyżki musztardy dijon, 1 duża cebula – szarlotka, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, czosnek, 6 dużych świeżych liści szałwii, pieprz kolorowy świeżo zmielony, mała marchewka, pietruszka (korzeń) masło(...)przez praskę 4 ząbkami czosnku i posiekaną szałwią. Doprawiamy pieprzem do smaku. Tak przygotowaną marynatę dokładnie nacieramy kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Marchewkę, pietruszkę z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio
Moniki Smakołykizaczyna się doceniać jej walory smakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :) Zaczynamy: Składniki: 6 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczaka sól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka 400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie: Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą(...)pieprzem- około 40 min. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler. Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy aż kasza bęzie miękka. Około 20-30 min. Dolewamy bulionu kurczakowego. Doprawiamy do smaku. Możemy doprawić 2-3 łyzkami śmietany . Gotowe :) Prawda że było prosto i prawie że ekspresowo :) Życzę smacznego
Smaki Edytyżółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej(...)imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy
Tajskie smakikuchni jako niejadalna, bez smaku, rozgotowana lub wręcz przeciwnie. Zainspirowana programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona Ramsey’a i wraz z nim przygotować czosnkowe risotto z pietruszką. Wyszło przepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera(...)najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska Pietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oddzielamy listki od gałązek. Na niewielkim ogniu podgrzewamy bulion. Wrzucamy do niego gałązki pietruszki aby nadały mu odpowiedni posmak. Na patelni rozgrzewamy powoli
Kolizje SmakówJeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g) 1/2 cytryny 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól morska pieprz Sposób przygotowania(...)Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać na gorąco. Smacznego
Obiad za dychęsię zielono. Nasz blog już po pięćdziesiątce, ostatnio kalorycznie i słodko, więc dziś pora na coś zdrowszego i lekkiego. Proponujemy Wam na dzisiejszy obiad pyszne, zielone pesto z pistacjami, pietruszką i czosnkiem jako dodatek do makaronu. Danie idealne na wiosenne popołudnia. My nasze pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti ( klik ), ale możecie użyć każdy inny, dowolny, ulubiony(...)Składniki: 2 gałązki natki pietruszki garść słonecznika 15-20 pistacji sól pieprz oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku opcjonalnie: trochę świeżego koperku Wykonanie: Pietruszkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Słonecznik prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (delikatnie, należy uważać, aby nie przypalić) i razem z pistacjami dorzucamy do pietruszki. Obieramy czosnek
Symfonia Smakówsygnał, że warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe. Tutaj znajdziecie nasze przepisy na Walentynki. Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera podana z oliwą truflową... pewnie zastanawiacie się gdzie tutaj romantyzm, czemu to danie jest właśnie idealne na Walentynki? Zarówno gruszki jak i pietruszka i seler oraz trufle(...)bardzo miłosny dzień są idealne :-). Gruszki kuszą już swoim kobiecym kształtem, ale też soczystością i słodkością. Ponadto komponują się zarówno dobrze w słodkich daniach, jak i wytrawnych. Pietruszkę wykorzystywano już w średniowieczu do miłosnych czarów. Podobnie seler, bo zawiera ten sam olejek eteryczny co pietruszka. Nawet istnieje mało znane powiedzenie "Gdyby mężczyźni wiedzieli, jakie efekty dają selery, zapełniliby nimi
Pora coś zjeśćgotując zupę, trzymała mnie na ręku, drugą mieszając, by nic się nie przypaliło. A stary, pożółknięty gruby zeszyt, rodzinna biblia kulinarna, towarzyszy mi do dziś. Przepis na krem z pietruszki powstał na drodze inspiracji innymi przepisami ze wspomnianego wyżej zeszytu. KREM Z PIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu(...)być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam gałką muszkatołową
W kuchni Karmel-itkipozostały wspomnienia, to drobiowe, kolorowe galaretki często goszczą na naszym stole, sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:) Indycze galaretki z chińszczyzną Składniki: 4 golonki indycze bez skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna sól woda ok. 2 l. Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około(...)wrzenia i do którego dodajemy żelatynę energicznie mieszając do jej rozpuszczenia (ilość zgodnie z proporcjmai podanymi na opakowaniu). Do małych pojemniczków przekładamy warstwowo warzywa (rezygnujemy z ugotowanej natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki) i mięso, całość zalewając przygotowaną galaretką. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała