podczas gotowania - ścina się białko. Składniki: 300 gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem z cytryny zalałam rybę w miseczce(...)doprawiłam pieprzem, solą, papryczką i natka pietruszki Wstawiłam do lodówki. Wystarczą 3-4 godziny. U mnie na całą noc, ale to nie jest obowiązkowe. Po prostu przygotowywałam rybę późnym wieczorem Po marynowaniu pokroiłam ogórka i awokado w drobną kostkę i wymieszałam z rybą. Smacznego i na zdrowie
Szczęśliwa kuchniazamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku, kukurydzy, zielonej ciętej fasolki do smaku świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, szczypta soli, słodka(...)papryka, lubczyk i majeranek 0,5 szklanki śmietanki Przygotowanie: obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę około 2 cm, marchewkę pokrójcie w kostkę, seler i pietruszkę zostawcie w całości lub pokrójcie w słupki, paprykę pokrójcie w kostkę, do bulionu dodajcie wszystkie warzywa i cebulę wraz z kiełbasą pokrojoną na większe kawałki, przyprawcie do smaku i gotujcie do momentu
Zasmakuj Kuchnischnie i można je przygotować troszkę wcześniej. Schab w sosie pieczarkowym należy do jednych z ulubionych mięs mojej rodziny Składniki: 10 plastrów schabu 30 dag pieczarek kilka gałązek natki pietruszki 300 ml śmietany 30% sól,pieprz 4 ziarna ziela ang, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 3 liście laurowe olej do smażenia mąka do obtaczania 3 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Plastry schabu(...)plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć
Z Majeczką w kuchnidziś. składniki karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób ) Filety z karpia znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą(...)parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc). Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon) myjemy i wkładamy do garnka. Po czym zalewamy zimną wodą dodając marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a następnie, d o wywaru dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość gotujemy
Miód i pieprzmakaronem. Składniki makaron świderki sól Sos : 200 ml rieslinga 300 ml śmietany kremówki 80 g szczawiu (może być ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki masła natka pietruszki Przygotowanie Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem(...)wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski
R'n'G Kitchengrecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna. Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę możemy przekroić na pół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu(...)kilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę
dobra gospodyni dom wesołym czyniprzygotuję. Będą idealne jako przystawka, przekąska czy kolacja. I to nic jeżeli nie przepadacie za pieczarkami. Ja też nie przepadam :) Składniki: - 6 - 7 grzybów portobello - kilka gałązek natki pietruszki - 1 camembert - łyżka masła - łyżka oliwy z oliwek marynata: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 3 drobno posiekane ząbki czosnku - sól morska (soli(...)minut. Po tym czasie na patelni mocno rozgrzewamy masło i oliwę, obsmażamy pieczarki z obu stron i układamy na naczyniu do zapiekania blaszkami do góry. Posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki, następnie układamy pokrojony w paski camembert. Zapiekamy piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 5 minut. Smacznego
Cook&Lovepochodzącego z... no skąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej 150-200 ml białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy od wielkości ryb i naczynia(...)doprawiamy solą jeśli to konieczne. Przykrywamy i dusimy przez jakieś 10-12 minut, w międzyczasie oblewamy rybę z wierzchu gotującym się bulionem. Na koniec odkrywamy patelnię, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie więcej niż 5. Jeśli oczy ryby są bielutkie, a gdy lekko ciągniemy ją za ogon mamy wrażenie, że z łatwością go oderwiemy- znaczy
PichceniomaniaScroll down for recipe in English Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 porcje) Składniki: 150 g makaronu pełnoziarnistego farfalle Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej sól, pieprz 1 puszka (170 g), tuńczyka w puszce (w sosie własnym) 5-6 czerwonych pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki 100 g słodkiej kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy Dijon Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, majonez, jogurt i musztardę Dijon. W większej misce wymieszaj makron, tuńczyka, kukurydzę, ogórki, pomidorki i pietruszkę. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego! English version Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 servings) Ingredients: 150 g farfalle pasta, cooked according
karmelowyłyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą z dodatkiem soli około 25 minut - cebula musi stać się(...)minutach dodać wino i sok z buraków. Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować na małym ogniu 15 minut. Podawać oprószone obficie pieprzem i posiekaną natką pietruszki z grzankami z bagietki z dodatkiem dowolnego ulubionego sera (np. gruyere, kozi, oscypek
zadanie-gotowaniekokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy(...)łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane
Pichceniomaniaprzygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki(...)tartej opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój i podsmaż na łyżce oleju do miękkości. Następnie starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka i zalej wodą do połowy ich objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody. Dodaj liście
wegujemykukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego 150 g ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa ze śledziami Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam(...)osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą kostkę. Do miski przekładam wszystkie pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez, natkę pietruszki i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Sałatka jarzynowa ze śledziami jest gotowa, można podawać
Uwaga Babcia Gotujełyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam zmielone) 2 ziarna ziela angielskiego mały pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry kilka gałązek pietruszki olej do smażenia sól oraz do podania: kilka ćwiartek limonki/cytryny i daktyle Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy(...)niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodać soczewice, mieszamy i wlewamy wodę. Dodajemy 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!). Garnek przykrywamy, gotujemy zupę ok. 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 -3 minuty. Na koniec
Dzieje kuchennej Wiewiórymakaronem oraz papryką, pomidorami suszonymi i parówkami. Pychotka! Składniki: 1 cebula 2 parówki 5 suszonych pomidorów 1/2 papryki ok. 100-150 g makaronu razowego rurki/ świderki 5 jajek natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Paprykę myjemy, suszymy(...)wrzucamy do cebuli z papryką i dalej smażymy. Makaron odcedzamy i również wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy przez ok. 3-5 min. Jajka rozbełtujemy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy pieprzem oraz solą i zalewamy zawartość patelni. Zmniejszamy ogień, patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 10 min. aż jajka się zsiądą. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLeny