pietruszka - 3495 przepisów (strona:35/233)

Makaron na chandrę. Mój comfort food. 150

akurat ma w lodówce i szafkach kuchennych. Świeżą papryczkę chilli wymieniam na suszone płatki lub peperoncino. Dodaję takie zioła, które akurat rosną na moim parapecie. Najbardziej lubię połączenie natki pietruszki, mięty i bazylii, ale równie często ograniczam się do samej natki. To nie ma znaczenia, efekt pocieszenia jest zawsze bezbłędnie osiągnięty. Przepis jest banalnie prosty, a danie gotowe, gdy tylko(...)Składniki (na 1 porcję): 100 g spaghetti 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka płatków chilli/1-2 papryczki peperoncino/1 /2 świeżej papryczki chilli lub do smaku 2 garści świeżych ziół, np. natki pietruszki, bazylii oraz mięty 2 łyżki oliwy sól 3-4 łyżki świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Zagotuj wodę w garnku, posól, wrzuć do niej spaghetti i gotuj, aż będzie al dente

Chilli Czosnek i Oliwa
Grochówka na wędzonce 168

dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez(...)około 30 minut.  2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw.  3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek

Szefowa kuchni
Skrzydełka w zalewie octowej 177

wody 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 4 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ponadto  1 papryka czerwona natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końcówki, podgotowujemy w wodzie około 5-10 minut. Podgotowane skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Cebulę(...)składniki na zalewę przekładamy do rondla zagotowujemy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren, kroimy w grubszą kostkę. Usmażone skrzydełka układamy w dużym słoju, przekładając kawałkami papryki oraz natką pietruszki. Wszystko zalewamy gorącą zalewą odstawiamy na kilka dni. Potrawę przygotowała  Alicja Smacznego

kgwjanczewo
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 463

height: 1em;" /> Składniki na słoik o pojemności 1 L : 1 gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej mieszanych 2 marchewki – duże 3 spore korzenie pietruszki lub pasternaku 1 mały seler , korzeń 4 ząbki czosnku mały pęczek liści selera 1/2 pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 łyżki soli Do przygotowania naszej przyprawy najlepiej – najprościej użyć

Ogrodnik w podróży
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 157

cebule 2 pory 1 duża marchewka 1/2 szklanki białego wina 400 g gęstej śmietany 18% sól morska świeżo zmielony pieprz masło i olej do smażenia  posiekana natka pietruszki Wykonanie:  Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć kroimy w krążki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej(...)pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony przez około minutę. Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z grzybami leśnymi. Danie jednogarnkowe. Smaczne, zdrowe, sezonowe, wegetariańskie. 190

cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki pietruszki   Przygotowanie: Oczyszczone grzyby leśne kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy do tej pory, aż będą rumiane. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy(...)trwać ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy usmażone grzyby leśne, sproszkowane suszone grzyby i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy garnek z risotto i dodajemy siekana natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Można dodać 4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu, ja jednak pominęłam ten składnik.   Życzę smacznego

Naturalna Kuchnia
Domowe hamburgery 206

sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz mielony imbir słodka i ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić

Monia miesza i gotuje
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona 189

Natura Smak Sułtańska a 40 g - Aromatyczna i smaczna kompozycja przypraw z dużą ilością czosnku niedźwiedziego. 1szt. Kolendra - mielona / łupana a 120 g - Kolendra zwana także "Chińską pietruszką" to roślina często mylona z nacią pietruszki. Suszone owoce kolendry, w odróżnieniu do świeżych liści mają ciekawy aromat i smak przechodzący z łagodnego, poprzez ostry i na koniec korzenny

Różowa kuchnia
Sałatka jarzynowa 103

Składniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 świeże ogórki 3 jajka 1 mały seler 1 por 3 łyżki groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy gotujemy. Jajka gotujemy na twardo.  Ogórki, jabłka obieramy ze skórki oraz wystudzone ziemniaki i marchewkę. Jajka obieramy ze skorupki(...)Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę przekładamy do miski. Seler obieramy trzemy na tarce jarzynowej, mieszamy z musztardą.  Por kroimy w cieniutkie paseczki. Pietruszkę siekamy drobniutko, wszystko dodajemy do pokrojonych warzyw w misce, łącznie z groszkiem.   Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem świeżo mielonym. Na koniec dodajemy majonez i dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Wykładamy na miseczkę dekorujemy według uznania

kgwjanczewo
Zapiekanka serowa 426

używa się sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem. Składniki 200 g makaronu drobnego ( ja użyłem gnocchi ) sól pieprz biały 200 g sera ementaler 3 cebule natka pietruszki 2 łyżki masła Przygotowanie Ugotowałem makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Starłem ser na drobnej tarce. Cebule obrałem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Posiekałem natkę pietruszki. Odcedziłem makaron, wymieszałem

R'n'G Kitchen
Lekka sałatka 135

pierś z kurczaka 1 paczka mieszanki sałat(rukola, szpinak,sałata...) 1 pomidor 1/2 ogórka szklarniowego 1/2 czerwonej papryki czerwona cebula kostka sera pleśniowego blue Dressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 2 łyżeczki ostrej musztardy 1-2 łyżki octu jabłkowego odrobina miodu do smaku  Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec posolić(...)Cebulę pokroić w krążki. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w księżyce, dodać do mieszanki sałat. Paprykę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty dodać do sałaty. Natkę pietruszki, olej rzepakowy, musztardę, ocet i miód zblendować- z powstałym sosem podawać sałatkę

Garnkowe fanaberie
Izmir Kofte 158

informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności(...)wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć

Fabryka pomysłów
Koktajl na dobranoc 175

Pyszny, pięknie zielony , zdrowy- to najważniejsze! Genialny na zakończenie dnia, zamiast kolacji! Składniki -3 jabłka -natka pietruszki -łyżka oleju kokosowego -łyżka miodu wielokwiatowego  Skworcu - Super Juice MARAKUJA   Skworcu W swoim składzie  Super Juice MARAKUJA  zawiera tylko  naturalnie pozyskany sok . Do produkcji 1 puszki tego napoju wykorzystano aż 5 dorodnych owoców marakuji. Jest to sok pozyskany(...)poprzez wyciskanie owocu, bez  późniejszego zagęszczania i ponownego rozwadniania. -2 plastry imbiru -1 brzoskwinia -1 łyżka naturalnego błonnika Umyj jabłka, pokrój i włóż do blendera, dodaj pietruszkę. Dodaj miód. Następnie łyżkę oleju kokosowego. Dodaj sok z marakuji. Imbir oraz naturalny błonnik. Zmiksuj na gładko. Pij ze smakiem. Na zdrowie. Na dobranoc! SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka grecka - na polski sposób 217

dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli i pieprzu. Składniki proste i sezonowe i z pewnością najlepiej smakują w słonecznej Grecji, gdzie ich jakość gwarantuje korzystny, śródziemnomorski klimat. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę(...)mieszamy. Następnie kolej na dodanie dressingu. Całość jeszcze raz mieszamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, by wszystko nabrało smaku. Przed podaniem można ozdobić sałatkę drobno posiekaną pietruszką. Kultywowanie tradycji. Niespełna 2 lata temu dania śródziemnomorskie, takie jak sałatka grecka (no dobrze, sałatka "wiejska") trafiły na listę dziedzictwa UNESCO, określane jako "zespół tradycyjnych praktyk, wiedzy i umiejętności przekazywanych

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placki Ziemniaczane Na Bogato ! 134

dobrze uwędzonej ( ja kupuje zawsze wiejską tradycyjną ) kawałek boczku około 10-15 dkg dupka średniej cebuli 1 jajko 2-3 łyżki maki pszennej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Zaczynamy od przesmażenia naszej kiełbaski z boczkiem, ale nie wysmażamy ich na skwarki, wytapiamy z nich po prostu zbędny tłuszcz. Następnie obieramy i ścieramy ziemniaki na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko(...)mąkę, przestudzona kiełbaskę z boczkiem bez tłuszczu który się z nich wytopił, solimy i pieprzymy do smaku. Można dodać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Smacznego

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania