pieczarkami Czas przygotowania: 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 6-7 pieczarek 4 jajka sól morska pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy(...)szklance rozmącamy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki. Następnie wylewamy jajka na warzywa, ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatityśrodkowy palec. Na stres najlepsze jest gotowanie. Stres redukują warzywa. Mam dla was antystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki(...)oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej). Jeśli macie fioletowe ziemniaki ugotujecie je osobno bez obierania, strasznie farbują wodę i ręce. Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy
ladykitchenoliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili, liść laurowy, szczypta mielonego ziela angielskiego, natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne do smaku, oliwa. Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach(...)wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodać krewetki i oliwki, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą
SzczyptaSmaQarcyprosta w przyrządzeniu i wyborna w smaku. Prawdziwa kwintesencja śródziemnomorskich smaków i przekąska dla smakoszy. 200 g czarnych oliwek 2 łyżeczki kaparów 2 ząbki czosnku 2 filety anchois natka pietruszki oliwa Filety anchois płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Umieszczamy je w blenderze z oliwkami, kaparami, pietruszką i czosnkiem. Dodajemy trochę oliwy i całość mieszamy aż otrzymamy
Bon Ton Italiaśrednie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy słodka śmietana 18% Do podania puree(...)intensywnie, od czasu do czasu mieszając, aż wino całkowicie odparuje, tudzież zostanie wchłonięte przez warzywa. Do brytfanny wkładamy perliczkę. Obok na dnie brytfanny umieszczamy najpierw liście laurowe i natkę pietruszki, a następnie warzywa z patelni, które zalewamy bulionem. Pozostałą solą posypujemy mięso, a wszystkie składniki – tymiankiem i majerankiem. Perliczkę i warzywa dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, zwykle
Kulinarna Pokusaniezbyt duże golonki (po ok. 500g) 2 średnie cebule (po ok. 150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka(...)wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez przykrycia, na 20 minut. W połowie zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy do brytfanny, układając ją pośrodku. Okładamy ją dookoła pietruszką i liśćmi laurowymi, które przykrywamy marchewką i cebulą. Dolewamy nieco wody i posypujemy warzywa połową pozostałej jeszcze soli i pieprzu. Golonkę z cebulą i marchewką wkładamy do piekarnika o temperaturze
Kulinarna Pokusałyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie) Do podania makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy(...)talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli jest dla nas zbyt rzadki, możemy go zagęścić łyżką mąki. Mięso podajemy z sosem, papryką, natką pietruszki i makaronem. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – kuchnia węgierska. Zainspirowany przez Podróże kulinarne – kuchnia węgierska. Kulinarna Pokusa/div> #gallery-110 {margin: auto;} #gallery-110 .gallery-item {float: left;margin
Kulinarna Pokusaziemniakami. Klasyczny smaczny obiad. Składniki: 1 duży por 2 pomidory 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Pora przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko połączyć razem z natką pietruszki. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemtego co się ma. Składniki -słoik selera w zalewie -puszka groszku konserwowanego -puszka kukurydzy -mix mrożonek,najlepiej 9 składników -seler naciowy -ugotowane jaja na twardo -kiszone ogórki majonez natka pietruszki pieprz ziołowy http://www.skworcu.com.pl/236,pl_pieprz-ziolowy-50g.html sól do smaku Warzywa ugotuj na parze. Odstaw do wystygnięcia. Selera odcedz z zalewy, przepłukaj. Do miski wsyp uparwane warzywa, dodaj seler, jaja(...)pokrojone w kosteczkę. Pokrój selera naciowego w paseczki i dodaj. Wsyp odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Ogórki kiszone pozbaw skórki, pokrój w kosteczkę. Wmieszaj delikatnie w całość. Natkę pietruszki pokrój drobno dodaj. Przygotuj majonez. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj.Odstaw do przegryzienia.Posyp szczypiorem!Podawaj z wędlinką, nawet najprostszą, u mnie w lodówce była...dobra konserwa! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć
kulinarnyswiatdomiżycia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów z zalewy sól Bataty: 2 duże(...)stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy olej, kapary i drobno pokrojoną natkę pietruszki i pozbawioną gniazd nasiennych papryczkę chili. Bataty obieramy, kroimy w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Posypujemy pieprzem cytrynowym, oregano, polewamy olejem, mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smakowity Blog Kulinarnytutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por 3 ząbki czosnku ½ łyżeczka Imbiru 1-2 łyżeczki soli , wg smaku pieprz cytrynowy 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu(...)groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę
Takie tam pichceniejedną bez pestek); 5 listków świeżego oregano; 1 łyżka soku z cytryny (można ominąć); szczypta soli. Sałatka: 3 pomidory średniej wielkości; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 1 łyżka natki pietruszki; szczypta soli. Krok po kroku. Do blendera wkładam: obrane i pokrojone awokado, papryczki, oregano, sok z cytryny, zalewam maślanką i miksuję na gładką masę(...)odstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do godziny. Zależy jak chcemy mieć schłodzone. W tym czasie kroję pomidory w kostkę, doprawiam solą, pietruszką, polewam oliwą i dokładnie mieszam składniki. Gotowe. Można jeść chłodnik z pieczywem (zależy jak kto lubi). Zachęcam do wypróbowania
Życie na widelcuSkładniki na 4 porcje: 250 g suchej czerwonej soczewicy 400 g marchwi (3 średnie szt.) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku pęczek pietruszki pęczek świeżego szpinaku przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, kminku i ziela angielskiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane 2 łyżki masła kokosowego lub innego oleju. Po 3 minutach dodajemy marchew(...)zalewam wrzątkiem, co znacznie przyśpiesza czas przygotowania). Gotujemy po przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie. Odkładamy z 2 nabierki warzyw a resztę zupy blendujemy. Do zupy dodajemy poszatkowaną pietruszkę i szpinak (może być w całości. Gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Smacznego
greenscarf