nasiona chia będą miały również doskonały wpływ na nasze włosy. -oliwki -suszone pomidory -glassa sojowa Ponti od Index Food -majonez dekoracyjny -sól różowa himalajska -oliwa z oliwek -natka pietruszki -Piekło-Niebo od Ziarenkowo -pestki dyni Umyj dokładnie sałatę lodową. Dodaj pomidorka koktajlowego i awokado. Posyp ziarenkami Chia- dzienna dawka to łyżka! Dodaj pozostałe składniki z listy. Posól do smaku(...)dosmacz oliwą. Zrób wzorki z glassy sojowej- to nie tylko wzór, ale wspaniały smak sosu sojowego i octu balsamicznego z Modeny. Możesz dodać majonez dekoracyjny jeśli chcesz. Dodaj natki pietruszki oraz nasion dyni. Posyp Piekłem-Niebem- kompozycją prażonych ziaren Ziarenkowa. Suszone pomidory i oliwki dodadzą sałatce śróziemnomorskiego charakteru. Smacznego ! Zdrowego! Optymistycznego popołudnia
Z Kuchni Do Kuchnipieprz czarny, pieprz cayenne lub mieszanka bazylia+czosnek+czarnuszka, - Masło, łyżka - olej, łyżka Fasolka: - Fasolka szparagowa, 0,5 kg - masło, 2 łyżki, - przyprawa warzywna typu vegeta, + spoooooro zielonej pietruszki do posypania. Mięso: Myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nacieramy wymieszanymi przyprawami z olejem, zostawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem (im dłużej tym lepiej, aczkolwiek gdy momentalnie wrzucimy(...)rodziny oczy wyłaziły i krzyczeli zwykle "jezuuu, wody!", więc gdy gość atakuje robimy 2 wersje - jedna dla domowników i innych świropodobnych, druga dla tych wydelikaconych. Teraz wkracza zielona pietruszka i mamy komplet. No i co? Ekspresowy obiad! Bez zbędnych ceregieli, bez modlenia się do garnków. Szybko, łatwo, bez bałaganu no i (przynajmniej dla nas) smacznie. :) Jako
Wypisz Wymalujkury , pozostałe po ugotowaniu rosołu. SKŁADNIKI ugotowane mięso z drobiu jajko gałka muszkatałowa mała cebula mała bułka namoczona w mleku ugotowane warzywa 50 g masła nać pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oczyścić z kostek mięso pozostałe po ugotowaniu rosołu. Przemielić razem z jajkiem , cebulą , warzywami które były wykorzystane do gotowania rosołu, natką pietruszki i jeśli mięso wydaje się zbyt
zielonacukinkaBłyskawiczna włoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych muli cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz papryczka chilli - opcjonalnie 2 łyżki oliwy Cebulkę
wyzwania kuchennesuszonych grzybów mun 90g pędów bambusa 200g makaronu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 piersi z kurczaka Kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku Kolendra lub natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek(...)Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron? Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendra lub natka pietruszki
Pyry na Gazniczym :) Ja jednak lubię mieć jeszcze jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety z soli sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi z oderwanymi końcówkami Sposób przygotowania Fasolkę lub szparagi ugotować w gorącej osolonej wodzie lub na parze. Filety(...)kolejne 2 łyżki masła, kiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą natką pietruszki i polać przygotowanym cytrynowym sosem
W kuchni wieczoremsosie serowym duża pierś z kurczaka szklanka bulionu 4 ząbki czosnku 10 dag sera gorgonzola połowa serka topionego Hochland śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki olej natka pietruszki Filet z kurczaka kroimy na kawałki, lekko rozbijamy jak na bitki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i lekko (!) solimy. Kroimy 2 ząbki czosnku na plasterki, rzucamy na rozgrzany olej, a następnie(...)smaku tylko pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę a następnie dodajemy kawałki mięsa i lekko dusimy przez ok. 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając. Podajemy posypany drobno pokrojoną pietruszką. Smacznego
Kuchnia moimi oczamimałe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem , solą i pieprzem. Kapustę chińska(...)szalotką gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę i kukurydzę gotujemy również na parze 3 minuty . Warzywami dekorujemy talerz i wlewamy gorący wywar warzywny posypując suszoną natką pietruszki. Smacznego
na gaziestanie się gumowate. MULE PO MARYNARSKU /własny;/ 4 porcje 300g świeżych muli 1 puszka pomidorów z puszki 1 cebula biała 3 ząbki czosnku ok. 30g marchewki 30g korzenia pietruszki natka selera korzeniowego 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 liśc laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sprawdzam świeżość muli. Jeśli są zamknięte(...)bieżącą wodą szczoteczką. W rondlu rozgrzewam oliwę z oliwek. Szklę na niej obraną i posiekaną cebulę, a pod koniec dorzucam pokrojony w cienkie plasterki, obrany czosnek. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w słupki, wrzucam do rondla Podsmażam, podlewam winem, duszę pod przykryciem wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Pod koniec wrzucam pomidory z puszki, które wcześniej rozgniatam dokładnie widelcem
W kuchni Karmel-itkisię o nim zapomniało. Nie może być więc inaczej - taki koktajl zaproponuję Wam dzisiaj: - 3 małe buraki obrane ze skórki, - 1 jabłko, jak najbardziej ze skórką, - kilka gałązek pietruszki (trochę więcej, niż na zdjęciu), - około 0,5 litra wody - zblendować, z superblenderów można od razu pić, ze słabszych sprzętów lepiej przecedzić przez sitko. Podobno lepiej wieczorem, niż rano(...)wrzucam do blendera, zamiast gotować do obiadu. Nie zauważam skutków ubocznych a buraki zjedzone, w najbardziej ulubionej przeze mnie formie (jakbym mogła, zamieniałabym na koktajle wszystko :P). Dodatek pietruszki (witamina C) pomaga przyswajać żelazo z buraków, natomiast jeśli ktoś nie lubi "zielonego" posmaku, równie dobrze może to być np. trochę sok z cytryny. Mój Mąż lubi połączenie buraków z selerem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera 1 duża pietruszka 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1,5 l wywaru mięsnego gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa. Delikatnie zeszklić na maśle
O kuchni z uczuciemsmakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy, 25 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka(...)wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę do miękkości
Tradycyjna kuchnia Kasiosoby) 1 l bulionu/rosołu 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć do kubka blendera i zmiksować. Przelać(...)powrotem do zupy. 2. Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy. 3. Dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku. Można dolać troszkę śmietanki
Kto ugości moich gości?Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę(...)smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę. Gotowe! :) Podajemy z ziarnami, pietruszką, plamką oliwy lub grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna i - jak to już uzgodniliśmy szybciej - słodko-ostra. Z jednej strony delikatna, z drugiej wyrazista. Jedno jest pewne
Wypisz Wymalujżołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 50 dag żołądków z kurczaka, 6 skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, ½ marchewki, ½ pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: Żołądki wkładam do garnka, zalewam wodą(...)miękkości w osolonej wodzie. Skrzydełka zalewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuję kolejne 45 minut. Skrzydełka wyjmuję i obieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję. Do wywaru dodaję koncentrat
Tradycyjna kuchnia Kasi