pietruszka - 3495 przepisów (strona:48/233)

Czerwony KOKTAJL Z BURAKÓW 145

się o nim zapomniało. Nie może być więc inaczej -  taki koktajl zaproponuję Wam dzisiaj: - 3 małe buraki obrane ze skórki, - 1 jabłko, jak najbardziej ze skórką, - kilka gałązek pietruszki (trochę więcej, niż na zdjęciu), - około 0,5 litra wody - zblendować, z superblenderów można od razu pić, ze słabszych sprzętów lepiej przecedzić przez sitko. Podobno lepiej wieczorem, niż rano(...)wrzucam do blendera, zamiast gotować do obiadu. Nie zauważam skutków ubocznych a buraki zjedzone, w najbardziej ulubionej przeze mnie formie (jakbym mogła, zamieniałabym na koktajle wszystko :P). Dodatek pietruszki (witamina C) pomaga przyswajać żelazo z buraków, natomiast jeśli ktoś nie lubi "zielonego" posmaku, równie dobrze może to być np. trochę sok z cytryny. Mój Mąż lubi połączenie buraków z selerem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa krem z ziemniaków z boczkiem 137

Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera 1 duża pietruszka 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1,5 l wywaru mięsnego gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa. Delikatnie zeszklić na maśle

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki po cabańsku 360

smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy, 25 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka(...)wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę do miękkości

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa fasolowa z parówkami 147

osoby) 1 l bulionu/rosołu 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć do kubka blendera i zmiksować. Przelać(...)powrotem do zupy. 2. Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy. 3. Dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku. Można dolać troszkę śmietanki

Kto ugości moich gości?
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 162

Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy.  Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę(...)smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę. Gotowe! :) Podajemy z ziarnami, pietruszką, plamką oliwy lub grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna i - jak to już uzgodniliśmy szybciej - słodko-ostra. Z jednej strony delikatna, z drugiej wyrazista. Jedno jest pewne

Wypisz Wymaluj
Flaczki z żołądków drobiowych 419

żołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 50 dag żołądków z kurczaka, 6 skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, ½ marchewki, ½ pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: Żołądki wkładam do garnka, zalewam wodą(...)miękkości w osolonej wodzie. Skrzydełka zalewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuję kolejne 45 minut. Skrzydełka wyjmuję i obieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję. Do wywaru dodaję koncentrat

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem 705

jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 jajko 150 g sera żółtego gouda 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej  pieprz, sól siekana pietruszka Sposób wykonania: 1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. 2. Pierś z kurczaka doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni.  3. Paprykę(...)obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy przez ok 20 minut w 180 at. C. 6. Gotową zapiekankę posypujemy siekaną pietruszką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 508

Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki  drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście(...)wolnym ogniu 40 minut.   W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić.  Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę.  Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie

SzczyptaSmaQ
Pieczywo czosnkowe 95

Pieczywo czosnkowe stało się bardzo popularnym dodatkiem do sałatek, lecz także jako samodzielna przekąska. SKŁADNIKI: 1 bagietka 1/5 kostki masła 2 ząbki czosnku pół szczypty soli opcjonalnie: posiekana pietruszka KROK 1 Bagietkę kroimy w kromki po skosie, co zwiększa powierzchnię takiej "pajdy" :) KROK 2 Masło roztapiamy i dodajemy do niego obrany czosnek, wyciśnięty przez praskę. Delikatnie solimy i mieszamy. Opcjonalnie(...)dodajemy trochę drobno pokrojonej pietruszki. KROK 3 Masło odstawiamy do lodówki, żeby stężało, po czym rozsmarowujemy na bagietce jak normalnym masłem. Lub opcja dla niecierpliwych: jeszcze płynne masło czosnkowe łyżeczką rozprowadzamy po bagietce :) SMACZNEGO

smacznieinatemat
Sałatka śledziowa 100

SKŁADNIKI: 0,5 kg matiasów 2 duże marchewki 2 pietruszki 4 duże ziemniaki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1 marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy i przesyp do dużej miski śledzie namoczyć w wodzie (ok. 0,5 h), aby "oddały" nadmiar soli wyjąć

smacznieinatemat
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 163

koniec smażenia oprószam solą, pieprzem i podaję. BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM /własny;/ dla 2 osób 2 świeże jajka ok. 300g samych różyczek brokuła  1/2 pęczka natki pietruszki 60g białej cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Różyczki brokuła płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Ostrym nożem(...)najlepiej nożem szefa bądź Santoku) drobno siekam różyczki. Cebulę i czosnek obieram, również bardzo drobno siekam,  natkę pietruszki także.  Na suchej patelni prażę słonecznik i dynię, a gdy się zarumienią, przesypuję do małego pojemniczka i odstawiam. Na tej samej patelni rozgrzewam masło klarowane (1 łyżka), wrzucam i szklę cebulę, w połowie smażenia dodaję czosnek, po czym wrzucam posiekanego

W kuchni Karmel-itki
Zielony koktajl 120

chlorofilu, mikro i makoelementów :) Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy, a wybór mamy ogromny. Ważne, aby taki napój zawierał ok 40% zielonych warzyw liściastych (np szpinak, jarmuż, natka pietruszki) i 60% owoców. Dzięki takim proporcjom zielenina jest prawie niewyczuwalna, delektujemy się smakiem owoców. Ja do takiego koktajlu dodaję również zieloną herbatę, która nie tylko wzbogaca smak napoju, ale działa(...)krążenia. Nic tylko pić...Na zdrowie! :) Składniki na 4 porcje: 300 ml mocnego naparu zielonej herbaty z aloesem CLIPPER (od  DeCare ) Duża garść liści szpinaku Pół pęczka natki pietruszki Pół dojrzałego, słodkiego mango 1 pomarańcza 1 jabłko Sok z połowy cytryny Przygotowujemy napar z zielonej herbaty-1 torebka na kubek (300ml) gorącej wody. Parzymy 3 minuty i wyciągamy torebkę

Zawsze głodna!
Shakshouka (Szakszuka) 1232

Porcja dla 2 osób: 4 pomidory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz, cukier, chili do smaku świeża kolendra lub natka pietruszki Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzanej patelni smażymy lekko posoloną cebulę, aby się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek(...)nich po jajku. Przykrywamy i smażymy do momentu, aż białka całkowicie sie zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne. Doprawiamy jajka solą i pieprzem, całość posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki

Zawsze głodna!
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 140

osób): 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g) 1 pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego(...)winny. Gotować przez ok. 15 minut, a następnie zblendować. grzanki: Kromki bagietki pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z 1 cytryny oraz drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. szparagi: Szparagi umyć, odciąć dolną, najtwardszą część pędów (ok. 2 cm długości - można je zamrozić i później wykorzystać do przygotowania zupy). Wyłożyć na blachę, a na wierzch położyć

W SMAK
Mule w białym winie z szafranem 132

świeżych omułków kilka nitek szafranu 1 łyżka masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wtrawnego białego wina 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób przygotowania: Szafran włożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością wrzątku. Zostawić na ok. 15 minut. Świeże, żywe omułki oczyścić pod bieżącą wodą szczoteczką i przełożyć do żaroodpornego(...)sosu. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika mule wyjąć z naczynia łyżką cedzakową na rozgrzany półmisek. Do sosu dodać śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżą bagietką lub ciabatą, które będziemy maczać w sosie

W SMAK