cebula 2 wędzone parówki 5 łyżek oleju 10 szt. suszonych śliwek 1 puszka czerwonej fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra papryka do smaku natka pietruszki garść śliwek suszonych Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą. Dodać parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki(...)cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 20 minut. Fasolę odsączyć, włożyć do zupy, doprawić przyprawami i zaciągnąć śmietaną. Podawać posypane natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniapoprawia nastrój w chłodniejsze, szare dni. Zasmakuje nie tylko wielbicielom czosnku. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 szklanki bulionu 1 główka czosnku Sól do smaku Pieprz do smaku Natka pietruszki Wykonanie: Kaszę namoczyć przez kilka godzin, następnie ugotować do miękkości. Kaszę odcedzić, wlać bulion, dodać rozgnieciony czosnek z solą i pieprzem- po czym gotować jeszcze 15 minut . Podawać z zieleniną(...)natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniasobie chwilę oddechu i dodaję przepis zainspirowany tym blogiem , niesamowicie prosty i szybki ;) Składniki: 3 jajka mięso z jednej makreli 500g sera białego Emilka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść pietruszki 1 papryka czerwona 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę do żółtek dodajemy sól (ja użyłam ziołowej(...)powstał prostokąt) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut w tym czasie przygotowujemy nadzienie paprykę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z makrelą, serem, koncentratem, pietruszką, przyprawami i doprawiamy wg. smaku upieczony omlet zdejmujemy z papieru gdy jest ciepły i kładziemy na folię aluminiową nakładamy na niego nasz farsz i rozprowadzamy po całości Za pomocą folii
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpotrawa będzie dozwolona jeśli pominą końcowe podsmażenie jajek na maśle. Sposób przygotowania (cztery połówki jajek/ dla mnie jedna porcja): 2 jajka około 6 pieczarek 1 łyżka posiekanej pietruszki sól, pieprz otręby owsiane firmy Kupiec do posypania 0,5 łyżeczki masła Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy, a następnie przykrawamy na pół i wyciągamy żółtka pieczarki(...)tarce o dużych oczkach pieczarki wrzucamy na teflonową patelnie i dusimy z niewielką ilością wody, aż zmiękną i nam się ładnie podsmażą żółtka rozduszamy widelcem, dodajemy usmażone pieczarki, pietruszkę przyprawiamy farsz solą i pieprzem wg. smaku nakładamy farsz do białek od jajek dość mocno do ugniatając wierzch posypujemy otrębami, przyciskając je do farszu, żeby nie odpadły na teflonowej patelni rozpuszczamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmięs pieczonych, pięknie wygląda, a jak smakuje!...Może być ozdobą wykwintnego stołu - polecam! Składniki: kurczak około 2 kg (musi być duży) sól, pieprz, papryka słodka, majeranek sporo natki pietruszki gaza do zawinięcia, sznurek lub nić wędliniarska Wykonanie: Kurczaka umyć, wytrzeć, położyć na stolnicy, odciąć szyję, naciąć skórę wzdłuż grzbietu kurczaka, odłożyć nóż i dalej rękoma zdejmować skórę z kurczaka posuwając(...)skóry, który rozkładamy na stolnicy. "Gołego" kurczaka okrawamy z mięsa - z ud, piersi. Mięso rozbijamy lekko, by było płaskie, układamy na skórze na jej całej powierzchni, posypujemy przyprawami, natkę pietruszki umytą, osuszoną kroimy i rozkładamy rzędem na brzegu, wzdłuż jednego, dłuższego boku. Przystępujemy do zwijania rolady zaczynając od pietruszkowego boku, rolada się doskonale zwija, końce zwijać do środka
kgwjanczewopowodzeniem zastąpią te makaronowe. Podane otulone aromatyczną, ziołowo-orzechową pastą zamieniają się w lekkie i interesujące danie. Domowe pesto możesz zrobić z dowolnych ziół, nie tylko z bazylii-nasza pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się na talerzu. Składniki: 3 małe cukinie drobina oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki pestek dyni skórka
Roślinna - blog wegańskismaków dzieciństwa. <3 Potrzebujemy: pół kilograma marchewki 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej, ja użyłam Bułki tartej ze złocistym lnem mielonym od Oleofarm pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, chwilę studzimy, aby dało się je dotknąć i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy na nie bułkę tartą(...)Rumienimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przesypujemy do naczynia, w którym mamy pokrojoną marchewkę. Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do marchewki. Całość mieszamy, aż bułka pokryje kostki marchewki. Skomentuj
MamaOskarkaziemniaki seler naciowy, tylko łodyga pomidor czerwona cebula 2 ząbki czosnku groszek- opcjonalnie ocet balsamiczny z Modeny sól morska pieprz ziołowy u mnie Skworcu oliwa z oliwek natka pietruszki Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, czosnek i cebulkę w piórka. Smaż. Dodaj pozostałe warzywa. Przykryj pokrywką i duś do miękkości ziemniaka(...)Odkryj, dodaj sól, pieprz ziołowy. Przemieszaj. Dodaj octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż na talerze. Podawaj z natką pietruszki. Dodatek octu balsamicznego z Modeny nadaje potrawie śródziemnomorskiego charakteru i spowoduje, że ...będziemy palce lizać! Danie podałam na serwisie obiadowym DARIA Porcelana Bogucice SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniZapraszamy do przepisu: Składniki: 800ml wywaru mięsno-warzywnego (lub warzywnego) 400g zielonej soczewicy 300g mrożonego(lub świeżego) szpinaku 1 duży ziemniak (ok.90g) 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1-2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 pełna łyżeczka świeżo startej gałki muszkatolowej zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia -dodatkowo: śmietana, oliwa z oliwek, Pikantna(...)uzyskania miękkości wszystkich składników. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji( jeśli chcemy mieć idealnie kremową konsystencję zupę po zblendowaniu można przetrzeć przez sito). Natkę pietruszki siekamy na bardzo drobno, większą jej część dodajemy do zupy(mieszając), a pozostałą częścią posypujemy wierzch przed podaniem. Finalnie zupę doprawiamy imbirem oraz curry - robimy to wedle uznania(my doprawiłyśmy
Symfonia Smakówtuńczyka Składniki (na 4-6 porcji): 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy 100 g bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce(...)rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę i uformuj z niej klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią klopsiki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Dodaj dwie puszki krojonych pomidorów, rozgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą, cukrem
Chilli Czosnek i Oliwapieczarkami Czas przygotowania: 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 6-7 pieczarek 4 jajka sól morska pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy(...)szklance rozmącamy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki. Następnie wylewamy jajka na warzywa, ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatityśrodkowy palec. Na stres najlepsze jest gotowanie. Stres redukują warzywa. Mam dla was antystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki(...)oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej). Jeśli macie fioletowe ziemniaki ugotujecie je osobno bez obierania, strasznie farbują wodę i ręce. Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy
ladykitchenoliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili, liść laurowy, szczypta mielonego ziela angielskiego, natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne do smaku, oliwa. Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach(...)wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodać krewetki i oliwki, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą
SzczyptaSmaQarcyprosta w przyrządzeniu i wyborna w smaku. Prawdziwa kwintesencja śródziemnomorskich smaków i przekąska dla smakoszy. 200 g czarnych oliwek 2 łyżeczki kaparów 2 ząbki czosnku 2 filety anchois natka pietruszki oliwa Filety anchois płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Umieszczamy je w blenderze z oliwkami, kaparami, pietruszką i czosnkiem. Dodajemy trochę oliwy i całość mieszamy aż otrzymamy
Bon Ton Italiaśrednie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy słodka śmietana 18% Do podania puree(...)intensywnie, od czasu do czasu mieszając, aż wino całkowicie odparuje, tudzież zostanie wchłonięte przez warzywa. Do brytfanny wkładamy perliczkę. Obok na dnie brytfanny umieszczamy najpierw liście laurowe i natkę pietruszki, a następnie warzywa z patelni, które zalewamy bulionem. Pozostałą solą posypujemy mięso, a wszystkie składniki – tymiankiem i majerankiem. Perliczkę i warzywa dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, zwykle
Kulinarna Pokusa