pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek – kilka gałązek Porcja na 3 osoby W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i razem wszystko(...)już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan. Po wymieszaniu doprawiamy kaszę i dodajemy pietruszkę i koperek (w ilościach jakie chcemy). Smacznego
Kuchenne Wariacjeroli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - cukinia ok. 700 g - 1 por - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól - 0,5 l wody - 2 kromki chleba (u nas orkiszowy) - 1 łyżka oliwy Porcja na 4 osoby. Najpierw w większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną(...)dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy do miękkości w drugim rondelku. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Na końcu do zmiksowanej cukini dodajemy stopniowo
Kuchenne Wariacjeogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę. Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie(...)drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Kuchenne zapiski Edytywędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka 425 g kukurydzy konserwowej pieprz majeranek cząber 50 g koncentratu pomidorowego 30% Wykonanie: Mięso zalałam zimną(...)wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam liść laurowy i ziele angielskie i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam
Kuchenne zapiski EdytySpecyficznie sycąca,na najlepiej smakuje w wersji bardzo gorącej. Bardzo polecam :) Składniki: 200g kaszy gryczanej garść ryżu 2 duże marchewki lub 3 średnie 3 ziemniaki 4 łyżki natki pietruszki gałązka świeżej lub mrożonej maggi 2 duże cebule 3-4 łyżki jogurtu naturalnego gałązka selera naciowego udko z kurczaka 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 duże łyżki majeranku(...)lekko solimy i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. Dodajemy do zupy razem z kaszą gryczana oraz ryżem. Gotujemy do miękkości ryżu oraz kaszy, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz. Zabielamy jogurtem, który przed wlaniem do wrzątku łączymy z kilkoma łyżkami wywaru. Pycha:) Najlepsza na chłodniejsze
ChilliJemysporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól przyprawa warzywna/ kostki rosołowe Z ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową(...)przykrył ogórki z nadwyżką. Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając poziom płynu. Gdy wywar będzie gotowy, dorzucamy do niego startą na dużych oczkach marchew oraz pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec łączymy wszystko z ogórkami i zagotwujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kwaśną śmietaną. Porcje podajemy z kawałkami kurczaka, posypane posiekanym
Kuchenna Kontrrewolucyaśniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso wykładamy na ciepłą patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy warzywnym wywarem(...)rozdrabniamy je widelcem. Całość dusimy do momentu, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie. Pozostawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mielenia, przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Po zmieleniu całości, dokładnie wszystko razem łączymy, doprawiamy solą oraz pieprzem i nadziewamy pierogi. Moje, lepione ręcznie nie są jeszcze wciąż najpiękniejsze
Kuchenna Kontrrewolucyasera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go na kilka plastrów grubości około 1,5 centymetra. Plastry mięsa(...)czekające w naczyniu, a na wierzchu układamy kilka plasterków żółtego sera. Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Po tym czasie, gotowe roladki posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy gorące. :) U nas pałaszowane były z ugotowanym kalafiorem z zasmażką z tartej bułki, ale polecam do nich również kluski śląskie. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyachłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej łopatki wieprzowej 0,5 dużej czerwonej papryki 1 duża cebula kilka gałązek świeżej pietruszki 0,5 łyżeczki mielonego kminku czubek łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka soli tarator: (na 4 osoby) 2 duże ogórki wężowe 1 kubek jogurtu greckiego (300ml(...)duże ząbki czosnku sól olej rzepakowy/ oliwa z oliwek 0,5 pęczka świeżego koperku Paprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Następnie dorzucamy do nich po trosze mięso i dolewamy kilka łyżek wody. Obydwa rodzaje mięsa mielonego powinny być zmielone bardzo drobno, na małym
Kuchenna Kontrrewolucyacały dzień spędziłam poza domem na warsztatach, nie byłam w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola
pyszne zdrowościdanie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa estragon pietruszka sól pieprz W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże. Kilka minut smażymy. Dodajemy pomidory, pietruszkę, estragon i trzymamy na niewielkim ogniu do zagotowania – dopóki małże się
Bon Ton Italiapomidorów 1 puszkę mleczka kokosowego 1 cukinię 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka 2 szklanki ryżu jaśminowego Sok z 1/2 cytryny Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry 1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczkę kolendry(...)zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami. 5. Teraz pozostaje nam połączyć warzywa z curry, a następnie podać z ryżem i świeżą pietruszką lub kolendrą. 6. Wszystkie smaki zostały doskonale połączone, więc nasze curry powinno być kwaśne, słodkie i nieco ostre, ale nie wypalające. Jeśli jesteście fanami piekielnego smaku dodajcie chilli, pieprz
Bananowe Poleprezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu warzywnego żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami i pokrojoną w grube słupki marchewką przez około(...)nieduże kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu). 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: posiekaną pietruszkę, groszek, marchewkę, mięso z kurczaka. 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy do przestudzenia, po czym wkładamy do lodówki, najlepiej na całą
Szefowa kuchniroli głównej dziś szparagi! Sos holenderski: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz pietruszka zielone szparagi Do garnka włożyć masło, żółtka i łyżkę wody. Włączyć mały gaz i całość cały czas mieszać. Popewnym czasie sos uzyska kremową konsystencję, zdjąć garnek z ognia i nie przerywając mieszania dodać sok z cytryny(...)koniec doprawić sos solą, pieprzem i pietruszką. Szparagom odłamać zdrewniałe części, umyć i szparagi albo wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć lub gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie, zakwaszonej sokiem z cytryny. Przełożyć szparagi na talerze i podawać z sosem holenderskim. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!