pietruszka - 3495 przepisów (strona:19/233)

OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 205

PUREE Z TOPINAMBURA /własny;/ na 2 porcje ryba:  2 świeże, patroszone okonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła     puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki(...)Cebulę obieram, siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam do miski. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (aby farsz się całkowicie nie rozsypywał), doprawiam solą, pieprzem i tak przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach

W kuchni Karmel-itki
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4445

ziemniaków średniej i najlepiej tej samej wielkości 200 g boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku(...)szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (ale wzdłuż) i gotujemy (od zagotowania wody:-P) na małym ogniu w osolonej wodzie ok 10 min. Ziemniaki nie mogą być super miękkie, bo przy drążeniu nam się rozpadną. Gotowe, odcedzamy

Restauracyjka Literacka
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i boczniakami w kremowym sosie 156

Najchętniej przygotowuję potrawy z wykorzystaniem świeżych i dobrej jakości produktów. Błądząc między sklepowymi regałami udało mi się znaleźć ekologiczne spaghetti. Z pszenicy durum z ekologicznego gospodarstwa

kulinarnyJa
Sałatka ze smażonymi boczniakami 145

naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy truflowej oraz świeżo siekanej natki pietruszki. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 średnie boczniaki5 pomidorków koktajlowychpłatki z sera grana padanonatka pietruszki1/2 szklanki mlekabułka tartamix sałat (dębowa, rzymska, rukola)oliwa truflowaPRZYGOTOWANIE(...)pozbyć się nadmiaru oleju.Na talerzu układamy umyte i porwane sałaty. Dodajemy pokrojone pomidorki i wcześniej usmażone boczniaki. Wszystko polewamy oliwą truflową i posypujemy płatkami grana padano, oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kulinarnyJa
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 142

składniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego makaronu* 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung* 1 mała marchewka* 1/2 średniej pietruszki* 1 cebulka szalotka* 1/2 małej żółtej papryki* 2 łyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja(...)czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana) * olej rzepakowySposób przygotowania Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć, osuszyć

Mix smaku
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 219

wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula-5 marchewek-4 pietruszki-duży seler-ząbek czosnku-8 liści laurowych-pół garści ziela angielskiego-pieprz czarny ziarnisty mała garść-suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion)-por-kawałek kapusty włoskiej-pietruszka zielona-świeży(...)łyżkaMięso płuczemy, zalewamy zimną wodą do połowy garnka.Wstawiamy na najmniejszy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy wytworzone białko.Warzywa obieramy, poza cukinią i wszystkie wrzucamy do garnka. Kapustę włoską, pietruszkę zieloną, lubczyk i część zieloną pora możemy związać razem, by łatwiej było później wyciągnąć.Dolewamy gorącej wody do wysokości garnka, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około trzech godzin. Bulion

BaRepas
Przegrzebki zapiekane w panierce 129

kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować ziarenka piasku.Przegrzebki zapiekane w panierce Skladniki na 4 osoby:8 połówek muszli z przegrzebkiem100 gr bułki tartej 2 ząbki czosnku3 łyżki natki pietruszki½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Monini)sól/pieprz200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki(...)drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu

Mia Cucina Sofieta
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 208

musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis. SKŁADNIKI:średniej wielkości bakłażan100g chudej wołowiny1 duży pomidor 1/2 dużej papryki1 mała cebulka 3 gałązki natki pietruszki pieprzsólzioła prowansalskieprzyprawa curryłyżka oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIE:Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę(...)przykryciem przez około 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i poczekać aż odparuje nadmiar płynuTak przygotowanym farszem nadziewać połówki bakłażanaZapiekać  20-30 minut w 180°CPosiekać pozostałą gałązkę natki pietruszki i udekorować zapieczone połówki bakłażana

peanutbuttermonster
Sałatka z fasoli Jaś i sardynek 205

oliwa z puszki)1 ząbek czosnku, startysok z 1/2 cytrynyew 1 łyżeczka octu balsamicznego do doprawieniaprzygotowanieCebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki (zostawić 3-4 do posypania). Pietruszkę pokroić drobno. Sardynki wyjąć z oliwy, podzielić na małe kawałki. W misce wymieszać fasolę, oliwki, cebulę, sardynki, pietruszkę. wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem. Posypać oliwkami i pietruszką

Stare Gary
Pierogi z mięsem gotowanym 222

pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarszok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była to wołowina)4 średnie cebule5 - 6 ząbków czosnkugotowane warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka)pęczek natki pietruszkisólpieprzostra paprykaoliwa i masło do smażeniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody(...)maszynie do chleba.farszmięso zmielić razem z warzywami z rosołu. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Można wlać parę łyżek wywaru. . Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 192

średnicy. oliwa z oliwek250g  ricotty50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki40 g tartego parmezanu2 łyżeczki posiekanego oregano2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracjisól i pieprz1 jajko, lekko roztrzepaneprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce.Nóżki grzybów wyłamać(...)grzyba nadzienie. Piec grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć  na talerz  i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego!Uwagi. Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę

Stare Gary
Barszcz ukraiński 210

łyżek suchej fasoli Piękny Jaś2 listki laurowe1 ząbek czosnku3 średnie buraczki3 podudzia z kurczakawłoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)1/2 cebuli2 ziemniaki3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąkisól, pieprzMimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się(...)umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem

Świat Domowej Kuchni
Ryba po grecku 242

szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;)Idealna na stół wigilijny.Składniki:- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)- 5 dużych marchewek- 3 średnie cebule- 1 duża pietruszka- kostka rosołowa- łyżka koncentratu pomidorowego- przyprawy: pieprz,sól,paprykaSposób przygotowania:1.Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone(...)odkładamy gdzieś na bok pod przykryciem.2.Obrane marchewki i pietruszkę tarkujemy na cienkie paseczki, a cebulę w tzw."piórka".Na patelnię wlewamy trochę oleju i wrzucamy cebulę. Czekamy aż się trochę podsmaży, a następnie wrzucamy starkowaną marchewkę i pietruszkę.Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody , dodajemy do tego koncentrat i wlewamy  na patelnię.Następnie doprawiamy całość do pożądanego

Gotuj Z Muzyką
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 173

czarnego."ZIOŁOWO MI" ZIARNA:"Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz(...)działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. Używając naszych mieszanek, możecie rozstać się z solą – ziarna i zioła znakomicie i zdrowo Wam ją zastąpią

Wypisz Wymaluj
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 328

Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;)Składniki:1 pierś z kurczaka,1 średnia cukinia (o wadze mniej więcej kilograma),2 średnie marchewki,niewielki kawałek selera,2 średnie pietruszki,2-3 łyżki oliwy,garstka makaronu,sól, świeżo zmielony pieprz,2 średnie liście laurowe,7-8 ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru.Pierś z kurczaka posiekać drobno nożem(...)wody był powyżej cukinii na około 3-4 cm. Ugotować do miękkości, odstawić z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania