propozycję zdrowej kaszy gryczanej z kurczakiem. Składniki: - 100g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżka masła - 2 łyżki świeżej natki z pietruszki - 250 g śmietanki 18% - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło(...)pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy. Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy na talerz. Na kaszę dajemy gotowy sos i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Smacznego
Kuchenne Wariacjesosem pomidorowym, grillowanym kurczakiem i żółtym serem. Szybkie w zrobieniu, sycące i bardzo aromatyczne. Polecam :) Składniki: 50dag makaronu spaghetti puszka pomidorów krojonych bez skórki garść świeżej bazylii natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś z kurczaka papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory razem z sokiem przelewamy(...)blendujemy na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy lekko solą, pieprzem oraz papryką i grillujemy z każdej strony. Ser żółty trzemy na tarce do miseczki. Umyta natkę pietruszki drobno siekamy. Makaron układamy w średnio głębokich talerzach. Polewamy go sosem, na który wykładamy kurczaka. Posypujemy żółtym serem oraz pietruszką. Smacznego
ChilliJemychude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki 1 łyżeczka(...)Skórę na mięsie delikatnie podważamy, uważając, by jej nie porwać. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małej tarce. Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich golonek. Z podanych składników robimy marynatę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony. Ogórki kiszone ścierami na tarce o dużych oczkach. Połową
Kuchenna Kontrrewolucyamacie ochotę na zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy(...)bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli do smaku. Cebulę i natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut
Kuchenna Kontrrewolucyabazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany z kolendrą Pęczek natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki(...)Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach
VioletoweKucharzeniebyło mi lekko słabo, ale wypiłam ziołową herbatę, poszłam na niedługi spacer i było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana(...)warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało, czipsy nie wyszły chrupiące, ale i tak zjadłam ;) Kolacja: Wieczorem, o dziwo, nie byłam specjalnie głodna. W sumie to nie chciało mi się jeść, a mój żołądek kategorycznie
pyszne zdrowościwieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4 skrzydła z kaczki 1 szyja z indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natka pietruszki Wykonanie(...)smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy gorący z makaronem jak również doskonale smakuje z kostką grysikową, kołdunami, kluseczkami lanymi. Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki
kgwjanczewomusztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonej kolendry świeżo mielony pieprz do smaku pęczek posiekanej pietruszki Szparagi myję - jeśli są cienkie i w miarę młode (jak u mnie) smażę je na rozgrzanym oleju roślinnym do chwili, aż zaczną się złocić i lekko marszczyć na powierzchni(...)skorupek. W miseczce mieszam (można posłużyć się blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach, sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki. Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym sosem. Przed podaniem posypuję dodatkowo świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta(...)elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04 Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów
Moniki Smakołykiposiada podobnie jak ja i stąd wiem też jak zrobić pstrąga z grilla. Składniki (proporcje na 1 szt) : potrąg - najlepiej już oczyszczony 2 cienkie plasterki cytryny 2 gałązki natki pietruszki łyżeczka masła pieprz Przygotowanie : Oczyszczonego pstrąga przyprawiam w środku odrobiną pieprzu a następnie nadziewam dwoma plasterkami cytryny bez skórki, natką pietruszki może być 1 natka pietruszki i 1 natka koperku
Mechanik grillujeczęsto już po pierwszym dniu niewiele zostaje;) Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny woda Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew(...)pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Powinny się gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić botwinkę na ok. 2 cm kawałki, warto wykorzystać też liście. Młode buraczki oczyścić i pokroić w półplasterki. Zagotować 1,5 szklanki
Kulinarne Inspiracjesera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią) 1/2 kulki mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól i pieprz kilka czarnych oliwek 250 g pomidorków cherry natka pietruszki kuskus Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. W między czasie pokroić sery, mozzarellę(...)minut aż ser się rozpuści, ser pleśniowy szybciej się rozpuszcza więc trzeba wyjąć wcześniej aby całkowicie nie spłynął. Kuskus przygotować wg przepisu i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać też nieco natki pietruszki i wymieszać. Do pomidorków można dodać też oliwki. Gotową rybkę podać z kuskusem i pomidorkami
Monia miesza i gotujewięc potrzebujemy do przygotowania tegoż dania? 250 g krewetek ( my użyliśmy krewetek białych, niestety mrożonych) pół główki czosnku 1,5 szklanki białego wina papryka mielona słodka 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz makaron tagliatelle masło Jak sami widzicie z kilku składników będziemy przygotowywali całkiem nieźle zapowiadające się danie. Co i jak musimy więc zrobić? A więc, pierwszym(...)wrzucamy krewetki i doprawiamy solą. Gotujemy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok pół godziny. Po ok 20 minutach gotowania dopiero dodajemy pieprz i 1/4 posiekanego pęczka pietruszki. Tak powolne i długie gotowanie sprawi, że krewetki nie będą gumowate, a wręcz będą rozpływały się w ustach W międzyczasie musimy pamiętać by ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien
Wspólne smakitygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek. Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka kawałek selera ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki słodkiej papryki(...)sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj też opłukane grzyby. Zalej wodą, przykryj i zagotuj. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez
Roślinna - blog wegańskiwypróbowania przepisu .W moim domu smakował wszystkim. składniki na 2 litry rosołu 2 skrzydła z indyka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula kawałek pora kawałek kapusty włoskiej natka pietruszki sól i pieprz(...)przykryciem ok 1,5 godziny. Gdy na powierzchni bulionu wytworzą się szumowiny , zdejmujemy je łyżką. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania solimy go do smaku .Posiekaną pietruszkę wrzucamy do gorącego rosołu . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Rosół podajemy na talerzu z makaronem
Smakowite Dania