marchewki - filet z piersi kurczaka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka mąki - olej - sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy oraz papryka słodka - makaron gryczany Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej kurczaka pokrojonego w kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę trzemy na tarce a por kroimy w półplasterki. Po czym dodajemy do kurczaka. Dolewamy około(...)łyżki śmietany (takiej jak do zupy) i zagotowujemy. Aby, danie było gęstsze dodajemy łyżkę mąki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu. Makaron polewamy sosem i można jeść;) Smacznego
Health-Fit-Lifekanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :) Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku suszona bazylia do oprószenia 1 l pomidorów z puszki lub swojskich zmiksowanych Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy i delikatnie nacinamy przez środek tworząc kieszonkę. Oprószamy solą, pieprzem, bazylią(...)kieszonki serem i pomidorami, kieszonki spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne polewamy olejem z pomidorów, układamy nadziewane piersi i zalewamy pomidorami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut lub tak długo aż piersi będą miękkie po włożeni widelca.Naczynie żaroodporne podczas pieczenia można przykryć dzięki temu sos tak szybko nie odparuje. Pyszne i proste. Zapraszam do wypróbowania:) Joasia
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, masło 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, cebula 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 3 szklanki pierś przeciąć na dwa plastry, będą razem cztery porcje, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, delikatnie je porozbijać natrzeć(...)strony kucharkiem i pieprzem mielonym, obsypać mąką na gorącym oleju z masłem zrumienić piersi z każdej strony, dodać pokrojone cebule i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu dodać przyprawę w płynie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości piersi, z wywaru zrobi się sos - można podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty słodkiej papryki Panierka: mąka pszenna do panierowania Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie : Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski. Następnie do miski wsypuję przyprawy, dokładnie mieszam i obtaczam mięso. Ciasto naleśnikowe : Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski, miksuję. Do przygotowanego gęstego ciasta, wkładam(...)przygotowane kawałki mięsa, smażę na rozgrzanym tłuszczu we frytownicy przez ok. 10 minut na średnim ogniu, na złoty kolor. Wyjmować paski kurczaka na talerz , wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusiczerwona cebula 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej łyżka masła 1 - 2 szklanek bulionu Kaszotto z kurczakiem wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy imbirem, słodką i ostrą papryką, curry. Smażymy na oliwie z oliwek. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i po około 3 minutach dodajemy do kurczaka. Smażymy do momentu aż kurczak będzie upieczony(...)bulionu. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn, następnie dodajemy kolejna porcję bulionu i tak aż do momentu aż kasza będzie ugotowana i z płynu utworzy się sos. Pamiętajmy o tym, że kaszę należy od czasu do czasu przemieszać i płyn powinien być prawie całkowicie wchłonięty przez kaszę, a ona dobrze ugotowana. Dodajemy kurczaka i warzywa i mieszamy
Delusional TrineSkładniki: Pełnoziarnisty makaron np. tagliatelle 1 brokuł 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 podwójna pierś kurczaka 10-15 pieczarek 1 serek topiony kremowy 1/3 szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na niewielkiej(...)drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego i przyprawionego kurczaka. Podsmażyć. 4. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Chwilę smażyć. 5. Całość zalać 2 szklankami wody, można dodać 1/2 kostki rosołowej/warzywnej. 6. W miseczce rozmieszać serek topiony z 1/2 szklanki wody. Wlać do kurczaka i nadal dusić do momentu zredukowania się sosu. 7. Doprawić solą, pieprzem. Dodać ugotowany brokuł
A Ty Smakuj Mniepatelni rozpuszczamy masło, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone piersi z kurczaka, oprószamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku.Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente. Przekładamy na sitko i przelewamy zimną woda. Do makaronu dodajemy usmażonego kurczaka, roztrzepane jajka ze śmietanką, mieszamy przyprawiamy ewentualnie do smaku solą(...)smarujemy masłem przekładamy makaron. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut następnie wierzch posypujemy resztą sera i zapiekamy jeszcze około 15 minut.Zapiekanka ma być rumiana. Podajemy z dowolnym sosem lub ketchupem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI : 1 mała pierś z kurczaka 2 czerwone grejpfruty 2 dojrzałe gruszki 1 opakowanie mixu sałat garść orzechów nerkowca sól, pieprz, słodka papryka w proszku 1 łyżka octu balsamicznego, malinowego 1 łyżeczka miodu(...)PRZYGOTOWANIE : Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy. Układamy na patelni z olejem i smażymy na średnim ogniu z jednej i drugiej strony. Studzimy i kroimy w kostkę. Sałatę myjemy i osuszamy. Grejpfruty przecinamy i wdrążamy. Miąższ pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy na patelnię z miodem i octem malinowym
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka jogurtu naturalnego garść rodzynek, mogą być dwie jeżeli danie ma być nieco słodsze 2 łyżki świeżej kolendry 2 piersi kurczaka kilka pieczarek (około 180g) olej do smażenia 100-150ml wody Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam(...)przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka pokrojonego w kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem
Codzienne Gotowanieparę zdjęć:)) Składniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane są przyprawy, które potrzebne są do przepisu) 1/4 szklanki kaszy Kuskus firmy Kupiec (około 50g) sól, pieprz Sposób przygotowania (potrzebna będzie torebka do pieczenia): Do torebki wsypujemy kaszę, a na to wykładamy warzywa kurczaka kroimy w plastry(...)dołączone do mieszanki warzyw i wlewamy do torebki na wierzch warzyw wykładamy kurczaka, zamykamy worek worek wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg) gotowe danie możemy podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym, jak kto woli ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpokrywy. tylko co jakiś czas należy przemieszać pieczarki. Po upływie czasu smażenia pieczarek, zmieniamy ustawienia na FRY MEAT i czas 20 minut. Po czym dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Przemieszać i zamknąć pokrywę. W połowie czasu otworzy i ponownie przemieszać, doprawić lekko solą i pieprzem oraz lubczykiem. Zamknąć pokrywę. Kiedy czas minie, otworzyć pokrywę i dodać do mięsa(...)multicookerze ugotowałam ją na ustawieniach COOK- QUICK COOK i czas 25 minut. PO tym czasie kosmosę odsączyłam poprzez sitko. Ponownie umieściłam w misie multicookera i dodałam mięso z sosem. Przemieszałam. Ustawiłam program FRY i czas 10 minut. Zamknęłam pokrywę. GOTOWE :) Kosmosę i inne super produkty zamówisz tutaj
ClauditteMissCookingKurczaczki goujons, to nic innego jak paluszki kurczaka , filety z kurczaka bądź paski kurczaka obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako
Smaki Edytycałości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów".SKŁADNIKI500 g makaronu spaghetti*2 łyżki oliwy z oliwek6 zmiażdżonych ząbków czosnku1 pokrojona czerwona cebula2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone2 puszki całych pomidorów z sokiem¼ łyżeczki soli1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszonapół pęczka natki pietruszkigarść świeżych liści bazylii4 ząbki czosnku200 g startego sera żółtego**200 g szpinaku(...)zupełnie gładka).W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zmiażdżony czosnek oraz cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony sos pomidorowy i dusić przez 15 minut.Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu.Ułożyć makaron
Złote przepisywarzywnego 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny około 4 łyżek posiekanego koperku 300 g ryżu sól, pieprz Sposób wykonania: Piersi kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Mieszankę warzywną odstawiamy w ciepłe miejsce aby się rozmroziła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i kroimy w grube(...)wywaru. Przy pomocy rózgi energicznie mieszamy aby rozbić wszystkie grudki. Gdy płyn będzie jednolity przelewamy go z powrotem do garnka. W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącego sosu i wlewamy z powrotem do potrawki. Dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko i wrzucamy do potrawki. Wszystko razem mieszamy ze sobą
Qchnia po prostuNuggetsy to świetna przekąska na imprezy jak również smaczny obiad. Składniki: pierś z kurczaka paczka słonych krakersów jogurt naturalny bądź maślanka sól,pieprz,czosnek,ewentualnie papryka Mięso pokroić w paseczki bądź większe kawałki ( w zależności czy chcemy serwować nuggetsy jako przekąskę czy mięsko na obiad). Do miski wlać jogurt,dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sól(...)Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min. Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym
Niespełnione zdolności kulinarneżurawiną. Jesteście ciekawi tego zestawienia? Zapraszam serdecznie! Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 pomarańcze garść żurawiny mrożonej 100 gram masła 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze filety o grubości ok 2 cm. Solimy i pieprzymy(...)pomarańczową oraz mrożoną żurawinę. Dodajemy cukier. Smażymy wszystko pod przykryciem 10 minut. Co chwile poruszając patelnią w celu zamieszania. Propozycja podania: Filety układamy na talerzach, polewam sosem i dekorujemy kawałki wyfiletowanej czwartej pomarańczy. Do przygotowaia tej potrawy użyłam patelni Ambition z nowej linii Ambition Nature , która swoją fakturą przypomina kamień, a rączki imitują drewno
Życie zaczyna się w kuchnimajonezu. Do tego grillowany kurczak, jajka, pomidorki i natka pietruszki. Oczywiście nie zabrakło też anchois i parmezanu. Dacie się skusić? Składniki dla 2 osób: 200-220 g filetów z piersi kurczaka 2 łyżki soku z cytryny olej rzepakowy sól i pieprz 1 ząbek czosnku 20 g filecików anchois 15 g parmezanu plus wiórki do posypania 75 g naturalnego jogurtu(...)czosnku. Mieszanką natrzeć mięso. Rozgrzać patelnię grillową, za pomocą pędzelka posmarować ją olejem. Ułożyć kawałki mięsa na patelni. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Przygotować sos do sałaty. Połowę anchois drobno posiekać. Wymieszać z parmezanem, jogurtem, musztardą i pozostałym sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Sos przełozyć do miseczki Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Natkę pietruszki
Pełny talerzlokalnym jedzeniem. Dziękujemy! Próbujcie, testujcie nowe dania bo może się okazać, że pewne nieznane potrawy staną się Waszymi ulubionymi. Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 0,5 kg piersi z kurczaka - 3 cebule dymki - 3 ząbki czosnku - sok z jednej limonki - 1 płaska łyżka cukru brązowego - 3 łyżki przyprawy curry - 4 pełne łyżki masła orzechowego - oliwa z oliwek(...)przyprawę curry i dokładnie smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy do cebuli. Całość smażymy. Następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy z resztą składników. Wlewamy mleczko kokosowe, sok z limonki i cukier brązowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez około 10 - 1 minut do momentu uzyskania kremowej konsystencji sosu. Podajemy ze świeżo ugotowanym ryżem
Pan i Pani Smith w kuchnilanguage:EN-US;} Kolejna propozycja na urozmaicenie codziennego filetu z kurczaka! Składniki: -> 3 pojedyncze piersi z kurczaka -> ½ awokado -> 1 ser mozzarella -> ½ pomidora -> Oliwa z oliwek -> Sól, pieprz, czosnek, chilli, Wykonanie: Całość zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy fragmenty błon i tłuszczu widniejące na nim. Przekładamy do miski, zalewamy(...)upływie czasu na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu). Na sam koniec na 1 ze stron kładziemy najpierw ser mozzarella, plaster awokado oraz pomidora. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. Przekładamy na talerz posypujemy ziołami oraz polewamy sosem balsamicznym
Jedz zdrowo żyj zdrowo!MAJONEZOWE Z PIERSIĄ KURCZAKA I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 1 szalotka - 1/4 papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Mięso, tak jak szalotkę i paprykę, kroimy drobno. Dodajemy do poszatkowanych składników majonez, musztardę oraz kolendrę(...)krokiety albo w ten sposób . Smażymy na głębokim tłuszczu - są gotowe, gdy nabiorą koloru i stwardnieją. Usmażone sajgonki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy w sosem chilli słodko-pikantnym lub każdym innym, na który mamy ochotę ;) Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakurozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do.... + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze 1 duża cebula posiekana w kostkę(...)szklanki) olej do smażenia sól i pieprz do smaku ewentualnie pół szklanki świeżej żurawiny i natka pietruszki do dekoracji ewentualnie niewielka ilość mąki do zagęszczenia sosu, ale nie sądzę, żeby była potrzebna Przygotowanie Kawałki kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata