piersi z kurczaka w sosie - 5912 przepisów (strona:294/395)

Curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i marchewką! 234

pierś z kurczaka podwójna - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki pasty z dyni - chili z ziarenkami (ostre! ;-) ) - odrobina imbiru świeżego - puszka mleka kokosowego - natka pietruszki - curry oryginalne - kasza jaglana ugotowana  - sól,  - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki oleju rzepakowego - około 1/2 szklanki wody (opcjonalnie) - 2 łyżki płaskie mąki kukurydzianej W rozgrzanym woku smaż pokrojonego w kostkę kurczaka(...)dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir. Marchew kroimy na cieniutkie paseczki -makaron. Smażymy razem z kurczakiem około 10 minut. Dodajemy chili, curry, mleko kokosowe, dynię i dusimy około 12 minut. Możecie zagęścić mąką kukurydzianą jeżeli lubicie gęsty sos, po prostu mąkę wsyp do sosu i szybko wymieszaj tak aby nie powstały grudki. Kaszę jaglaną ułóż na środku talerza, wlej

SMYKWKUCHNI
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 235

chilli ok. 30 g cheddara 1 szklanka bułki tartej 4 łyżki ziaren sezamu sól i pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Z jednej piersi powinny wyjść ok 3 kotleciki. Najpierw przekrawamy ją na pół odcinając polędwiczkę, a następnie jeszcze raz wzdłuż na połowę. Każdy kawałek ubijamy(...)papierowym. Możemy zabierać się za składanie bajgli! :) Tak naprawdę możecie dodać do nich wszystko, ale nasze wyglądały następująco: bajgle przekrawamy na połowę spód smarujemy ulubionym sosem lub ketchupem nakładamy odrobinę pokrojonej sałaty lodowej nakładamy kurczaka w sezamie nakładamy kawałek pomidora nakładamy sporą ilość konfitury z czerwonej cebuli Całość można podrasować jeszcze miodowym dressingiem (2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku

Cooking Monster
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 270

Chrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale

SMYKWKUCHNI
Chińszczyzna z ryżem basmati 170

jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa: - sok z ½ cytryny(...)biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka

mojewypiekiinietylko
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 163

podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g) WYKONANIE Filet kurczaka opłukać , osuszyc  i usuąć  błonki.Przelożyc  do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć  filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować(...)Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju

w mojej kuchni
Kurczak w liściach chrzanu 175

Eksperymenty kulinarne to moja domena....dziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę:  8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼  szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa  pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy(...)zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.  Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego

Humanistka w kuchni
Łosoś teriyaki z fasolką 174

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe wędliny i mięsa na Boże Narodzenie 665

talerzu wędlin świetnie sprawdzą się na zimno peklowane szynki i peklowana rolada z boczku. Pasztet pieczony klasyczny sprawdzi się w obu wersjach – podany na zimno, z sosem chrzanowym lub żurawiną, albo jedzony na ciepło – po podgrzaniu. Podobnie piernikowa rolada z wieprzowej łopatki – świetna będzie jako pieczeń podana na obiad w pierwszy dzień świąt, a po całkowitym schłodzeniu(...)zapeklowanie cienkiego płata boczku wystarczy zaledwie kilka dni. Szczegóły jak zawsze znajdziecie przy każdym z przepisów. Udanego gotowania! Peklowana szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 359

zapieczony z sosem bolognese! Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Kalafior jest krewnym kapusty i rzeczywiście pokrewieństwo można łatwo wyczuć podczas gotowania:) Upieczony kalafior pachnie znacznie subtelniej, a smakuje… orzechami. Orzechowy smak ma również pieczona cieciorka, która zresztą wygląda po upieczeniu jak prażone orzeszki. Razem z kalafiorem, po zmiksowaniu, dobrze doprawione tworzą pyszny krem. Środa: Kurczak pod parmezanem(...)dania główne z dodatkiem ryżu, makaronu lub kaszy. Łatwe do zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi albo udek. Udka są najlepsze! Czwartek: Chowder z pieczonych batatów Chowder co do zasady jest zupą rybną, ale nie musi taki być. Chowder to również

Niedzielny kucharz
Kurki w śmietanie z kurczakiem. Przepis krok po kroku 206

piersikurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 małe cebule 200 g kurek 200 ml śmietany 30% 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz   Przygotowanie:   Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż mięso do uzyskania złotego koloru.   Zdejmij kurczaka z patelni(...)Następnie dodaj oczyszczone kurki. Smaż aż odparuje cały nadmiar wody, który pojawił się po wsypaniu grzybów na patelnie.   Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj posiekany koperek. To danie najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi   Kurki w śmietanie z kurczakiem. Przepis krok

kuron.com.pl
Bułki z kurczakiem i surówką 208

pustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie. ok. 400 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 duża cebula, lub 2 mniejsze 200 g białej kapusty pęczek koperku 3-4 korniszony pomidor 2 ząbki czosnku jogurt naturalny – mały kubeczek sól, pieprz(...)cebulę (1 mała lub połowa dużej). Ogórki kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Pomidor kroimy na plasterki. Mięso smażymy na 2 łyżkach oleju. Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę (1 mała, lub połowa dużej). Bułki kroimy na pół, dolną część

Smaki Na Talerzu
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym. 735

Składniki: -0,5 kg. piersi z kurczaka -0,5 l. słodkiej śmietany 12% -4 łyżki musztardy francuskiej -łyżka masła -1 cebula -2 ząbki czosnku -pieprz kolorowy -sól -majeranek -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż się zarumienią a następnie ściągamy je z patelni. Na tą samą patelnie dodajemy cebulę pokrojoną(...)przeciśnięty przez praskę. Chwilkę podsmażamy. W misce mieszamy śmietanę z musztardą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnie. Dodajemy przesmażone piersi i masło. Dusimy około 10 minut pod przykryciem. Na koniec odkrywamy pokrywkę żeby sos się troszkę zredukował. Smacznego

Magia jedzenia.
Indyk w sosie mango 141

zasadzie mieliśmy mango do dyspozycji...no i, po kilkunastu minutach w sklepie, podjęliśmy decyzję...miały być pierś z kurczaka, ale...w oczy wpadło nam mięso z udźca indyczego. I oto jest! :P   Składniki 1 mango 1 łyżka rozmarynu 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka ksylitolu 500 g mięsa z udźca indyczego olej do smażenia ( 2 łyżki ) 2 łyżki soku(...)kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy. Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu. Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku

R'n'G Kitchen
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 229

Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5 minut.Delikatnie solimy,ponieważ ser jest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy,podduszamy jeszcze razem ok.3 minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą(...)szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem

Z Majeczką w kuchni
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 145

dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawwić do lodówki na około 2 godziny(...)lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. Tak przygotowana pierś świetnie smakuje z sosem grzybowym

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania