piersi z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 małe cebule 200 g kurek 200 ml śmietany 30% 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż mięso do uzyskania złotego koloru. Zdejmij kurczaka z patelni(...)Następnie dodaj oczyszczone kurki. Smaż aż odparuje cały nadmiar wody, który pojawił się po wsypaniu grzybów na patelnie. Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj posiekany koperek. To danie najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi Kurki w śmietanie z kurczakiem. Przepis krok
kuron.com.plpustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie. ok. 400 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 duża cebula, lub 2 mniejsze 200 g białej kapusty pęczek koperku 3-4 korniszony pomidor 2 ząbki czosnku jogurt naturalny – mały kubeczek sól, pieprz(...)cebulę (1 mała lub połowa dużej). Ogórki kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Pomidor kroimy na plasterki. Mięso smażymy na 2 łyżkach oleju. Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę (1 mała, lub połowa dużej). Bułki kroimy na pół, dolną część
Smaki Na TalerzuSkładniki: -0,5 kg. piersi z kurczaka -0,5 l. słodkiej śmietany 12% -4 łyżki musztardy francuskiej -łyżka masła -1 cebula -2 ząbki czosnku -pieprz kolorowy -sól -majeranek -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż się zarumienią a następnie ściągamy je z patelni. Na tą samą patelnie dodajemy cebulę pokrojoną(...)przeciśnięty przez praskę. Chwilkę podsmażamy. W misce mieszamy śmietanę z musztardą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnie. Dodajemy przesmażone piersi i masło. Dusimy około 10 minut pod przykryciem. Na koniec odkrywamy pokrywkę żeby sos się troszkę zredukował. Smacznego
Magia jedzenia.zasadzie mieliśmy mango do dyspozycji...no i, po kilkunastu minutach w sklepie, podjęliśmy decyzję...miały być pierś z kurczaka, ale...w oczy wpadło nam mięso z udźca indyczego. I oto jest! :P Składniki 1 mango 1 łyżka rozmarynu 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka ksylitolu 500 g mięsa z udźca indyczego olej do smażenia ( 2 łyżki ) 2 łyżki soku(...)kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy. Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu. Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku
R'n'G KitchenSkładniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5 minut.Delikatnie solimy,ponieważ ser jest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy,podduszamy jeszcze razem ok.3 minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą(...)szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchnidodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawwić do lodówki na około 2 godziny(...)lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. Tak przygotowana pierś świetnie smakuje z sosem grzybowym
Nie tylko w kuchnipasty red curry 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 1 puszka plasterków bambusa 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki lub (mogą być suszone) 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu jasnego rybnego/ostrygowego (u mnie tajski-Nam Pla) kilka listków kolendry a najlepiej tajskiej lub zwykłej bazylii. Red curry podgrzać razem(...)curry.Jesli stosujemy listki limonki to zgnieść je w dłoniach i dodać od razu. Gotować na średnim ogniu ok 10-15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać sos rybny,kawałki kurczaka,plasterki bambusa i cukier dla zbilansowania ostrości. W ostatniej chwili dorzucić listki bazylii i wyłączyć ogień.Ja tym razem miałam tylko kolendrę. Sos nie powinien byc zbyt płynny
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki śmietany jeśli chcesz-oliwa z oliwek MoniniWykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek. Włóż na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. Obsmaż do miękkości. Dodaj(...)wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami.Do kurczaka dodaj obydwa sery topione. Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos.Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką. Polałam sosem i winegretem Monini classico.Całość posypalam ziarnami.Danie bardzo zdrowe, sycące
Z Kuchni Do Kuchninaturalny Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Każdy pasek lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć). Gorczycę wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć(...)szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej. Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron
Kulinarny karnet Christopheraginem i tonikiem składniki: 6-8 piersi z kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii przygotowanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i marynować nie dłużej niż(...)Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty ale marynaty nie wylewać. Kawałki z kurczaka nabić na szaszłyki (jeśli używamy do tego bambusowych patyczków pamiętajmy aby przed użyciem moczyć jej przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie) i grillować na średnim ogniu 4-6 minut z każdej strony (raz obracając). Pozostałą marynatę możemy zagotować w garnku i ją zredukować do konsystencji sosu. Podawać
naRuszciepodobna w smaku, jak i w wyglądzie do oryginału. Najlepszym dodatkiem do nich jest ryż oraz słodki sos chili. Wzorowałam się na przepisie ze strony chińskie przepisy. Składniki na ok. 40 sztuk:ok. 1,5 szklanki mleka2 szklanki mąki100g wiórków kokosowych1 podwójna pierś z kurczaka3 jajka1 opakowanie proszku do pieczenia3 łyżki cukru750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia sólSposób przygotowania(...)pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego
Fabryka pomysłówZapraszam na szybki obiad, linguine z kurczakiem i pangrattato . Linguine lub inny makaron, smażony kurczak, pomidory, szpinak i obiad już gotowy. Naprawdę szybki obiad! Na wierzchu
codojedzeniaSkrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki suszonego tymianku szczypta chilli kilka kropli soku z cytryny 200 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku dodatkowo: kasza bulgur lub puree ziemniaczane Przygotowanie: piersi kurczaka przeciąć na filety o grubości 1 cm i doprawić z obu stron pieprzem, solą i tymiankiem, z grillować na złoty kolor z obu stron (nie przejmujcie się, że mogą(...)oraz resztę tymianku.Smaż ok 8 minut, następnie skrop cytryną, przemieszaj i dodaj śmietanę, wszystko podsmażaj na małym ogniu, na sam koniec ułóż grillowane filety kurczaka i przykryj, żeby wszystko się poddusiło i sos się zredukował. Smacznego
Niezły Młynekkurczaka w panierce kukurydzianej, stripsy z kurczaka: Umyte piersi kurczaka osuszamy i kroimy w paski, ale można pokroić na kawałki dowolnej wielkości delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Jajka mieszamy widelcem z odrobiną mleka i soli. Mąkę kukurydzianą (ok. 5-6 łyżek) wysypujemy na talerz, doprawiamy dość mocno ulubionymi przyprawami. Panierujemy kawałki kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, ponownie(...)smażymy na rozgrzanym oleju. Mąka kukurydziana podczas smażenia kurczaka się nie pali, stripsy z kurczaka mają apetyczny, rumiany kolor, podczas smażenia nie trzeba zmieniać oleju przy każdej nowej porcji. Mięso kurczaka ma lekko kukurydziany posmak. Tak usmażonego kurczaka w panierce kukurydzianej zjedliśmy z domowymi frytkami z piekarnika i sosami. Smacznego! The post Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody. Dodać serki ( można dać mniej(...)dużo około jedna łyżka i zawijać jak na gołąbki. Panierować w jajku i bułce tartej. Część smażę, część mrożę wkładając w woreczki śniadaniowe. Podaje z ulubionym sosem u mnie czosnkowy:) alt="Codziennie baw się smakiem
Kubki smakutyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą(...)zapadnie nam w pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest
Jacob Tastesfiletu z piersi kurczaka Sól Pieprz 2 cebule 10 pieczarek 8 brukselek 2 garście mini marchewek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 250 g makaronu farfalle Filet z kurczaka kroimy na małe kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki(...)Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy pomidorkami i posiekaną natką
VioletoweKucharzenieSposób przygotowania:Wymieszać razem mąkę, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Piersi kurczaka przekroić na 2 lub 3 równe części, umyć pod wodą i lekko mokre obtoczyć w mieszance przygotowanej wyżej (* udek nie kroimy tylko obtaczamy). Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Ogień(...)dodać krojone pomidory, koncentrat i fasolę. Doprawić do smaku solą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie ponownie włożyć na patelnię kurczaka i "zatopić" w sosie. Dusić kolejne 10 do 20 minut aż sos zgęstnieje.* udka kurczaka wrzucamy do sosu zaraz po doprowadzeniu go do wrzenia.Podawać ze świeżym pieczywem
W kuchni wieczorem