piersi z kurczaka w sosie - 5912 przepisów (strona:298/395)

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i gorgonzolą 1867

masła 2 kopiate łyżki mąki 500 ml mleka 150 g sera typu gorgonzola sól, pieprz gałka muszkatołowa 150 g mozzarelli 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 300 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju papryka słodka Podzielone na mniejsze różyczki brokuły gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Polewamy(...)około 2 minuty. Następnie, wciąż mieszając, by nie utworzyły nam się grudki, dolewamy mleko. Po chwili dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, do wyraźnego zgęstnienia sosu i całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solidną szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Mieszamy razem z podsmażonym kurczakiem oraz przygotowanym beszamelem. Przekładamy

Smaki Na Talerzu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 285

kurczaka lub indyka stała się moim głównym pożywieniem na kilka miesięcy. A to za sprawą przygody z macierzyństwem i karmieniem piersią, a przede wszystkim mojego małego Spina ze skłonnością do alergii. Oj bywało ciężko. A potrawka z kurczaka na tyle mocno mi się przejadła, że po raz pierwszy od tamtego czasu przyrządziłam ją dopiero kilka dni temu. I tylko dlatego(...)mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku

Kuchnia po mojemu
Quesadilla z kurczakiem i serem 49755

trójkątów zapiekanych z serem ;)   Składniki: 2 piersi z kurczaka – ok. 350g 2 łyżki przyprawy do kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnego ketchupu ok. 3 duże placki tortilli kilka plasterków sera Gouda (ok. 12 plasterków) kawałek parmezanu     Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, oliwę z oliwek i ketchup, dokładnie wymieszać. Zamknąć(...)tłuszczu, bo dość oliwy jest w marynacie), wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie nałożyć go na połowę tortilli, a następnie złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę na trójkąty. Podawać z sosami, np czosnkowym: zobacz przepis na sos czosnkowy .   The post Quesadilla

Kulinarne Przeboje
Kurczak po turecku z ryżem. 263

Kurczak po turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli(...)jeszcze innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię. Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu  1-2 ogórki kiszone 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka curry sól, pieprz Ryż ugotować na sypko .Przepłukać

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka makaronowa 344

proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony(...)Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany oraz serek topiony. Czekamy aż się rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie

Kolizje Smaków
Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym 269

owoców. Szczerze polecamy! Ilość porcji: 4 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 2 pomidory ( można zastąpić ½ puszki pomidorów w całości) 2 cebule ½ ananasa   2 łyżki wiórek kokosowych Pęczek zielonej pietruszki olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek *Potrawę proponujemy podawać z ryżem. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsypujemy solą(...)pieprzem. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na to kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do kurczaka. Podsmażamy przez chwilę i dorzucamy wiórki kokosowe. W między czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w kosteczkę. Ananasa również obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy pomidory

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie paprykowo-cebulowym 158

Mamy. Cała rodzina uwielbia tego kurczaka, nawet Sławek, który nigdy nie jada papryki. Najlepszy na zimno na drugi dzień po zrobieniu. Składniki: • 4 piersikurczaka • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykow-cebulowa • 1 cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta(...)kurczaka wrzucić do mokrej panierki i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażonego kurczaka. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż kurczak

To co kocham
Sałatka Cezar 286

Składniki(2 porcje): sałata rzymska pierś kurczaka 2 jajka ( Jeśli chcesz, żeby sałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, sól i pieprz ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy na małe(...)smażymy kurczaka na złoty kolor. Odstawiamy na bok. Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pieczywo. Smażymy aż cała oliwo zostanie wsiąknięta, a grzanki będą chrupiące. Do miski wkładamy rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez minutę we wrzątku), sok z cytryny oraz musztardę miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy

Piąty grzech główny
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą . 193

szynki parmeńskiej albo wędzonego boczku  50g sera żółtego, twardego  Sól (ja używam morskiej albo himalajskiej), pieprz świeżo zmielony  posiekana natka pietruszki, około 3 łyżki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć i płasko rozłożone naciąć poziomo, tworząc kieszeń. Należy to robić uważnie, aby nie przeciąć powstających płatów. Posypać solą i pieprzem całe kawałki mięsa (w środku również). Wypełnić(...)kurczaka w plastry szynki lub boczku tak, żeby całe nacięcie było przykryte. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, położyć na nim mięso, polać resztą oleju i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut. Podawać z ziemniaczkami i surówką, pokrojone w poprzek na 3 cm kawałki, polane sosem pozostałym

Moja Mama Gotuje
Gyros babci Basi 245

Składniki : Pół główki kapusty pekińskiej, 1 pierś z kurczaka ( moja miała 30 dag ) pomidor, ogórek zielony, 1 nieduża cebulka , vegeta czerwona, kukurydza konserwowa, 1 łyżka jogurt naturalny lub śmietana kwaśna, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, czosnek -1 ząbek, przyprawa Gyros z firmy Galeo, sól, pieprz. Sposób przygotowania : Pierś pokroić na niewielkie paseczki, Posypać przyprawą do gyrosa i delikatnie solą(...)czerwoną. Dodajemy około pół puszki kukurydzy konserwowej., pół pomidora w kostkę i pół ogórka zielonego obranego ze skórki i pokrojonego w słupki. Na sam wierzch wykładamy usmażone mięso. Przygotowujemy sos : 1 łyżka kopiasta jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej, 1 łyżka majonezu- najlepiej Winiary, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku Wszystko razem mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, przyprawiamy solą

Pysznosci Babci Basi
Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 194

Składniki: (2-4 porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki(...)dodać kurczaka, sól i pieprz. 3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos

KreatywnePiny
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 239

smaczna. Winegret na bazie miodu doskonale dopełnia smak kaszy i równoważy kwaśny szczaw. Byłam naprawdę zaskoczona, jaka wyszła dobra:) Sałatka jest bardzo lekka, możecie ją więc uzupełnić grillowaną piersią z kurczaka lub rybą. Uwagi do przepisu: Kaszę bulgur powinniście dostać bez większych problemów w supermarketach, delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością, a na pewno w sklepach z produktami arabskimi. Zawsze(...)szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek

Chilli Czosnek i Oliwa
Piersi kurze w czerwonym curry 193

Nauczyłam się jeść curry w Anglii, teraz to naprawdę lubię. To danie jest pycha i bardzo szybko się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno

Kuchnia Pokoleń
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 170

kaszy moim zdaniem wystarczyłoby ciut mniej (w oryginalnym przepisie 300g), ale i tak zjedliśmy wszystko;) 200-300 g kuskusu bulion (około 2,5-3 szklanki) 500 g piersi kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 duże pomidory malinowe 1 duża cebula 1/2 szkl. śmietanki 30% wędzona papryka w proszku* czosnek granulowany* sól, pieprz Umytą fasolkę szparagową przycinamy na końcach(...)mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje. Kaszę przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż wchłonie

Smaki Na Talerzu
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI W ŚMIETANOWO-SEROWYM SOSIE 173

zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po  kurczaku na soli  , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany kremówki 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól, pieprz makaron Przygotowanie Białe(...)szparagi. Smażcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż szparagi zaczną lekko mięknąć. Dolejcie śmietanę, wrzućcie kawałki kurczaka i parmezan, wymieszajcie.  Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie, jeśli sos stał się zbyt gęsty dolejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu. Pamiętajcie też, aby nie gotować

OliveandThyme