piersi z kurczaka w sosie - 5912 przepisów (strona:305/395)

marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 208

kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi(...)mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Eskalopki z indyka z sosem pomarańczowo-morelowym 200

wody Jak przygotować eskalopki z indyka z owocowym sosem . Pierś z indyka pokroić w plastry, delikatnie rozbić młotkiem do mięsa na cienkie plastry. Posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy olej jest gorący obsmażyć eskalopki z obu stron na złoty kolor. Średni ogień. Sos: morele zalać wodą i odstawić do nasączenia na dwie godziny(...)powrotem do garnka i wymieszać z kawałkami owoców w garnku. Eskalopki podawać polane owocowym sosem. Eskalopki z indyka z sosem morelowym Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując drobiowe eskalopki. Eskalopki z indyka z sosem morelowym W podobny sposób jak indyka przygotować możecie także kurczaka. Owoce moreli koniecznie należy namoczyć w przeciwnym razie będą sie gotować dość długo. Najlepiej użyć swieżo

mecooks
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 180

lodówki na minimum 1 h. Nasze filety miały miały skórkę, dzięki temu stały się niezwykle chrupiące. Kiedy piersi się zamarynują, rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy po 5 min z każdej strony. Na końcu wlewamy na patelnię pozostałą marynatę. Polewamy nią kurczaka, dzięki dodatkowi cukru ładnie się skarmelizuje. Filety karmelizujemy z każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni(...)odrobiną salsy w najszerszym miejscu placka. Powinien powstać pasek. Wykładamy na niego dodatki, na końcu plastry kurczaka. Całość skrapiamy oliwą i dość ciasno zwijamy. Nie jest to trudne, jeśli ułożymy składniki w ten sposób.  Podajemy solo, z salsą lub w towarzystwie ulubionych sosów. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Spaghetti z kurkami i cukinią 300

które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła 2 szalotki 1/2 średniej cukinii 150 g śmietanki 30% 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki pieprzu(...)lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w  nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć na talerze i od razu podawać, najlepiej z białym półwytrawnym winem

Kuchnia Prezydentowej
Kotleciki drobiowe w serowej panierce z sosem pomidorowym 192

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To jedno z moich ulubionych dań, które gości już od jakiegoś czasu w moim domu. Przygotowuję je na

Marta Gotuje
Na dobry nowy rok - sałatka warstwowa z gyrosem 406

jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość można konfigurować dowolnie, ja jednak tutaj preferuję dużo wszystkiego. :) 1 średniej wielkości pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki oleju rzepakowego 3 - 4 łyżki majonezu 4 ząbki(...)czym również odstawiamy na kilka chwil. Zieloną i miękką część kapusty pekińskiej kroimy w cienkie i długie lub jeśli wolimy, krótsze paski. Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski z sosem czosnkowym i całość dobrze mieszamy. Pomidory ze skórką i obranego ogórka wężowego kroimy w małą kostkę, a z kukurydzy odsączamy dokładnie sok. Kiedy mięso przejdzie przyprawami, smażymy je bez oleju

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak cytrynowo tymiankowy 180

Składniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu(...)Kurczaka w razie potrzeby doprawić jes zcz e raz. Kiedy por zmięknie skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny, wymieszać , wyłączyć ogień.       Kurczaka podałam na sałacie lodowej z sosem..... Pół kubka jogurtu wymieszałam z solą, piepr zem, kilkoma kroplami cytryn y , zmiażdżonym czosnkiem , a na koniec dodałam pół łyżeczki cukru.... Smacznego

Gaździnka warzy
Curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią 209

dłużej! Składniki (2 porcje) 2 piersi z kurczaka kurkuma Kamis w dużym opakowaniu 200 g groszku cukrowego 1 średnia mała cukinia 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego 2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści kolendry ryż Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój(...)strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Dodaj cukinię i groszek

Moja pasja smaku
Pizza calzone 183

klarowanego sól pieprz papryka słodka płatki chilli Dodatkowo jajko do smarowania Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i posiekać na drobno nożem. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z  przyprawami i usmażyć na maśle(...)drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło 20 minut. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym pizza calzone

O kuchni z uczuciem
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 218

dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut, żeby(...)wstawieniem do pieca ogrzać ją do temperatury pokojowej. SKŁADNIKI 3,5 szklanki bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki

Karo in the Kitchen
Kurczak w estragonie 267

piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy przez minutę, mieszając od czasu do czasu. Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną(...)ępnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający sok nie będzie przezroczysty, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdzamy mięso. Wyjmujemy kurczaka z patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną 235

tylko dla mnie, a okazało się, że reszta domowników też chcę więc musiałam zrobić więcej. Okazuję się, że wystarczy dodać kurczaka, a zjedzą wszystko:D Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 cukinie 1 woreczek kaszy jaglanej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól pieprz chilli olej żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż(...)Dodajemy pieprz i sól. 2. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek.  Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Doprawiamy. 3. Dodajemy pokrojony miąższ z cukinii, koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. 4. Dusimy do momentu,aż pomidory się całkiem rozpadną. Dodajemy ok. pół łyżeczki

la cuchara
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem w harissie 224

Marynata do kurczaka: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka pasty harissy  (przepis) 1 łyżka oliwy szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wkładamy piersi kurczaka do płytkiego naczynia, zalewamy je marynatą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kaszę gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy kaszę, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do miski(...)kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smażymy na niej kurczaka wraz z marynatą przez 10-12 minut lub do czasu, gdy kurczak się skarmelizuje na brzegach, a w środku będzie miękki, a marynata zacznie bulgotać. Wówczas odstawiamy mięso z sosem na 5 minut pod przykryciem, a następnie każdy pasek mięsa kroimy w kostkę. W dużej

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w sosie kurkowo-szpinakowym 166

Nie przepadam za grzybami. Może dlatego, że ich zbieranie nie należy do moich ulubionych zajęć. Kocham las, ale chodzenie poza ścieżkami, wśród małych mieszkańców lasu trochę

Kucharzyca
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 345

procentach! Polecam je każdemu, bo świetnie nadają się na obiad i na różnego rodzaju imprezy, czy spotkania z przyjaciółmi, bo wyglądają baaaaaardzo apetycznie i zachęcająco! Burgery usmażyłam z kurczaka, więc są trochę "oszukane" (tak jak pisałam- odchudzone), ale jeśli dobrze je przyprawimy i wysmażymy, będą pyszne i soczyste.  Bułki pełnoziarniste także upiekłam sama, ale jeśli komuś bardzo się(...)niestety dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek przed ich pochłonięciem!) Burgery z kurczakaSkładniki:ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka1 cebula 3-4 ząbki czosnku3 łyżeczki ostrej musztardy1,5 łyżeczki papryki słodkiejsól (wedle uznania)świeżo zmielony pieprzodrobina majeranku2 łyżki otrębów owsianych (niekoniecznie)Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno

Symfonia Smaków