piersi z kurczaka w sosie - 5912 przepisów (strona:308/395)

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange 233

pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej , pieczoną z jabłkami i pomarańczami , czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto – wszystkie przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Pieczona(...)łyżki masła, rozpuszczonego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Perliczkę porządnie natrzyj solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż pomarańczę. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką, a na dno wlej sok pomarańczowy

karmelowy
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i gorgonzolą 1798

masła 2 kopiate łyżki mąki 500 ml mleka 150 g sera typu gorgonzola sól, pieprz gałka muszkatołowa 150 g mozzarelli 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 300 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju papryka słodka Podzielone na mniejsze różyczki brokuły gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Polewamy(...)około 2 minuty. Następnie, wciąż mieszając, by nie utworzyły nam się grudki, dolewamy mleko. Po chwili dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, do wyraźnego zgęstnienia sosu i całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solidną szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Mieszamy razem z podsmażonym kurczakiem oraz przygotowanym beszamelem. Przekładamy

Smaki Na Talerzu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 218

kurczaka lub indyka stała się moim głównym pożywieniem na kilka miesięcy. A to za sprawą przygody z macierzyństwem i karmieniem piersią, a przede wszystkim mojego małego Spina ze skłonnością do alergii. Oj bywało ciężko. A potrawka z kurczaka na tyle mocno mi się przejadła, że po raz pierwszy od tamtego czasu przyrządziłam ją dopiero kilka dni temu. I tylko dlatego(...)mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku

Kuchnia po mojemu
Quesadilla z kurczakiem i serem 49658

trójkątów zapiekanych z serem ;)   Składniki: 2 piersi z kurczaka – ok. 350g 2 łyżki przyprawy do kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnego ketchupu ok. 3 duże placki tortilli kilka plasterków sera Gouda (ok. 12 plasterków) kawałek parmezanu     Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, oliwę z oliwek i ketchup, dokładnie wymieszać. Zamknąć(...)tłuszczu, bo dość oliwy jest w marynacie), wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie nałożyć go na połowę tortilli, a następnie złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę na trójkąty. Podawać z sosami, np czosnkowym: zobacz przepis na sos czosnkowy .   The post Quesadilla

Kulinarne Przeboje
Kurczak po turecku z ryżem. 221

Kurczak po turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli(...)jeszcze innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię. Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu  1-2 ogórki kiszone 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka curry sól, pieprz Ryż ugotować na sypko .Przepłukać

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka makaronowa 286

proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony(...)Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany oraz serek topiony. Czekamy aż się rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie

Kolizje Smaków
Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym 218

owoców. Szczerze polecamy! Ilość porcji: 4 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 2 pomidory ( można zastąpić ½ puszki pomidorów w całości) 2 cebule ½ ananasa   2 łyżki wiórek kokosowych Pęczek zielonej pietruszki olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek *Potrawę proponujemy podawać z ryżem. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsypujemy solą(...)pieprzem. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na to kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do kurczaka. Podsmażamy przez chwilę i dorzucamy wiórki kokosowe. W między czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w kosteczkę. Ananasa również obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy pomidory

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie paprykowo-cebulowym 97

Mamy. Cała rodzina uwielbia tego kurczaka, nawet Sławek, który nigdy nie jada papryki. Najlepszy na zimno na drugi dzień po zrobieniu. Składniki: • 4 piersikurczaka • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykow-cebulowa • 1 cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta(...)kurczaka wrzucić do mokrej panierki i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażonego kurczaka. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż kurczak

To co kocham
Sałatka Cezar 239

Składniki(2 porcje): sałata rzymska pierś kurczaka 2 jajka ( Jeśli chcesz, żeby sałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, sól i pieprz ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy na małe(...)smażymy kurczaka na złoty kolor. Odstawiamy na bok. Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pieczywo. Smażymy aż cała oliwo zostanie wsiąknięta, a grzanki będą chrupiące. Do miski wkładamy rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez minutę we wrzątku), sok z cytryny oraz musztardę miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy

Piąty grzech główny
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą . 143

szynki parmeńskiej albo wędzonego boczku  50g sera żółtego, twardego  Sól (ja używam morskiej albo himalajskiej), pieprz świeżo zmielony  posiekana natka pietruszki, około 3 łyżki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć i płasko rozłożone naciąć poziomo, tworząc kieszeń. Należy to robić uważnie, aby nie przeciąć powstających płatów. Posypać solą i pieprzem całe kawałki mięsa (w środku również). Wypełnić(...)kurczaka w plastry szynki lub boczku tak, żeby całe nacięcie było przykryte. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, położyć na nim mięso, polać resztą oleju i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut. Podawać z ziemniaczkami i surówką, pokrojone w poprzek na 3 cm kawałki, polane sosem pozostałym

Moja Mama Gotuje
Gyros babci Basi 177

Składniki : Pół główki kapusty pekińskiej, 1 pierś z kurczaka ( moja miała 30 dag ) pomidor, ogórek zielony, 1 nieduża cebulka , vegeta czerwona, kukurydza konserwowa, 1 łyżka jogurt naturalny lub śmietana kwaśna, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, czosnek -1 ząbek, przyprawa Gyros z firmy Galeo, sól, pieprz. Sposób przygotowania : Pierś pokroić na niewielkie paseczki, Posypać przyprawą do gyrosa i delikatnie solą(...)czerwoną. Dodajemy około pół puszki kukurydzy konserwowej., pół pomidora w kostkę i pół ogórka zielonego obranego ze skórki i pokrojonego w słupki. Na sam wierzch wykładamy usmażone mięso. Przygotowujemy sos : 1 łyżka kopiasta jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej, 1 łyżka majonezu- najlepiej Winiary, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku Wszystko razem mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, przyprawiamy solą

Pysznosci Babci Basi
Tarta z kalafiorem 140

szklanki mleka 50 gram mozzarelli 1 kalafior 300 gram piersi kurczaka dowolne, ostre przyprawy sól W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody i obgotować około 10 minut. Gdy kalafior będzie al dente odcedzić go i odłożyć. Na patelni rozgrzać olej, Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ostrych przyprawach  i włożyć na rozgrzaną(...)bokami. Nakłuć widelcem i zapiekać w 180C przez 15 minut. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Mleko, pozostałą śmietanę, 2 jajko i białko wymieszać na sos. Odrobinę posolić. Na zapieczony spód wyłożyć kalafior i kurczaka. posypać z wierzchu serem i całość zalać równomiernie sosem. Zapiekać całość przez około 30 minut.  Podawać na ciepło z plastarami pomidora

Czerwony Gupik
Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 129

Składniki: (2-4 porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki(...)dodać kurczaka, sól i pieprz. 3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos

KreatywnePiny
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 194

smaczna. Winegret na bazie miodu doskonale dopełnia smak kaszy i równoważy kwaśny szczaw. Byłam naprawdę zaskoczona, jaka wyszła dobra:) Sałatka jest bardzo lekka, możecie ją więc uzupełnić grillowaną piersią z kurczaka lub rybą. Uwagi do przepisu: Kaszę bulgur powinniście dostać bez większych problemów w supermarketach, delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością, a na pewno w sklepach z produktami arabskimi. Zawsze(...)szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek

Chilli Czosnek i Oliwa
Piersi kurze w czerwonym curry 147

Nauczyłam się jeść curry w Anglii, teraz to naprawdę lubię. To danie jest pycha i bardzo szybko się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno

Kuchnia Pokoleń
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 120

kaszy moim zdaniem wystarczyłoby ciut mniej (w oryginalnym przepisie 300g), ale i tak zjedliśmy wszystko;) 200-300 g kuskusu bulion (około 2,5-3 szklanki) 500 g piersi kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 duże pomidory malinowe 1 duża cebula 1/2 szkl. śmietanki 30% wędzona papryka w proszku* czosnek granulowany* sól, pieprz Umytą fasolkę szparagową przycinamy na końcach(...)mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje. Kaszę przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż wchłonie

Smaki Na Talerzu
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI W ŚMIETANOWO-SEROWYM SOSIE 132

zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po  kurczaku na soli  , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany kremówki 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól, pieprz makaron Przygotowanie Białe(...)szparagi. Smażcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż szparagi zaczną lekko mięknąć. Dolejcie śmietanę, wrzućcie kawałki kurczaka i parmezan, wymieszajcie.  Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie, jeśli sos stał się zbyt gęsty dolejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu. Pamiętajcie też, aby nie gotować

OliveandThyme
Miszmasz w cieście francuskim 209

mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety  z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy(...)papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Kacza pierś w jabłkach 126

Dziś nadarzyła się okazja, aby go wykorzystać jako pyszne danie obiadowe. Składniki: pierś z kurczaka bez skóry 3 szt. po ok 100 g 8-10 średniej wielkości jabłek czerwone wino 3/4 szklanki przyprawy: sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, cynamon i majeranek olej 1 łyżka Pierś umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.  Włożyć do lodówki(...)Pierś z kaczki obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, do utworzenia lekkiej skórki, która zatrzyma soki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, wyłożyć jabłkami, ułożyć piersi z kaczki, przełożyć jabłkami. Na koniec podlać czerwonym winem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 220 st. C.  Co 15 minut należy polewać piersi ciepłą

IzaGotuje
Meksykański gulasz z kurczaka 432

rozgniecione i posiekane pół łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka pasty z papryczki chipotle - użyłam harissy pół papryczki chili drobno posiekanej 1 podwójna pierś z kurczaka (lub 3 niewielkie pojedyncze piersi) pokrojona na mniejsze kawałki puszka krojonych pomidorów 150-200ml przecieru pomidorowego puszka mieszanych fasolek (u mnie była to fasola czarna i czerwona, black eye, flażoretka) słodka i ostra papryka(...)potrzeby podlać niewielką ilością wody. Wlać krojone pomidory i pasattę, chwilę przesamżyć, następnie dodać kawałki kurczaka, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Po kilku minutach wyłowić kawałki kurczaka i rozdrobnić je dwoma widelcami, a następnie włożyć z powrotem na patelnię do sosu, dodać fasolkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać na kukurydzianych tortillach z czerowną

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka Gyros 655

piersi z kurczakaprzyprawa Gyrosok. 30 ml oleju200 g startego żółtego sera        1 zielona papryka1 czerwona papryka1 żółta papryka2 czerwone cebule1 papryczka chilli2 ząbki czosnkupół słoiczka majonezu4 łyżki ketchupu Danie dla wielbicieli zarówno potrawy Gyros jak i dań z drobiu. Doskonale smakuje razem z frytkami. Kurczaka umyć i pokroić(...)czosnek i chilli na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C.Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym, przygotowanym z zawartości połowy słoiczka majonezu i 4 łyżek ketchupu, wymieszanych

Świat Domowej Kuchni