łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka jogurtu naturalnego garść rodzynek, mogą być dwie jeżeli danie ma być nieco słodsze 2 łyżki świeżej kolendry 2 piersi kurczaka kilka pieczarek (około 180g) olej do smażenia 100-150ml wody Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam(...)przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka pokrojonego w kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem
Codzienne Gotowanieparę zdjęć:)) Składniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane są przyprawy, które potrzebne są do przepisu) 1/4 szklanki kaszy Kuskus firmy Kupiec (około 50g) sól, pieprz Sposób przygotowania (potrzebna będzie torebka do pieczenia): Do torebki wsypujemy kaszę, a na to wykładamy warzywa kurczaka kroimy w plastry(...)dołączone do mieszanki warzyw i wlewamy do torebki na wierzch warzyw wykładamy kurczaka, zamykamy worek worek wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg) gotowe danie możemy podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym, jak kto woli ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpokrywy. tylko co jakiś czas należy przemieszać pieczarki. Po upływie czasu smażenia pieczarek, zmieniamy ustawienia na FRY MEAT i czas 20 minut. Po czym dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Przemieszać i zamknąć pokrywę. W połowie czasu otworzy i ponownie przemieszać, doprawić lekko solą i pieprzem oraz lubczykiem. Zamknąć pokrywę. Kiedy czas minie, otworzyć pokrywę i dodać do mięsa(...)multicookerze ugotowałam ją na ustawieniach COOK- QUICK COOK i czas 25 minut. PO tym czasie kosmosę odsączyłam poprzez sitko. Ponownie umieściłam w misie multicookera i dodałam mięso z sosem. Przemieszałam. Ustawiłam program FRY i czas 10 minut. Zamknęłam pokrywę. GOTOWE :) Kosmosę i inne super produkty zamówisz tutaj
ClauditteMissCookingKurczaczki goujons, to nic innego jak paluszki kurczaka , filety z kurczaka bądź paski kurczaka obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako
Smaki Edytycałości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów".SKŁADNIKI500 g makaronu spaghetti*2 łyżki oliwy z oliwek6 zmiażdżonych ząbków czosnku1 pokrojona czerwona cebula2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone2 puszki całych pomidorów z sokiem¼ łyżeczki soli1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszonapół pęczka natki pietruszkigarść świeżych liści bazylii4 ząbki czosnku200 g startego sera żółtego**200 g szpinaku(...)zupełnie gładka).W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zmiażdżony czosnek oraz cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony sos pomidorowy i dusić przez 15 minut.Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu.Ułożyć makaron
Złote przepisywarzywnego 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny około 4 łyżek posiekanego koperku 300 g ryżu sól, pieprz Sposób wykonania: Piersi kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Mieszankę warzywną odstawiamy w ciepłe miejsce aby się rozmroziła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i kroimy w grube(...)wywaru. Przy pomocy rózgi energicznie mieszamy aby rozbić wszystkie grudki. Gdy płyn będzie jednolity przelewamy go z powrotem do garnka. W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącego sosu i wlewamy z powrotem do potrawki. Dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko i wrzucamy do potrawki. Wszystko razem mieszamy ze sobą
Qchnia po prostuNuggetsy to świetna przekąska na imprezy jak również smaczny obiad. Składniki: pierś z kurczaka paczka słonych krakersów jogurt naturalny bądź maślanka sól,pieprz,czosnek,ewentualnie papryka Mięso pokroić w paseczki bądź większe kawałki ( w zależności czy chcemy serwować nuggetsy jako przekąskę czy mięsko na obiad). Do miski wlać jogurt,dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sól(...)Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min. Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym
Niespełnione zdolności kulinarneżurawiną. Jesteście ciekawi tego zestawienia? Zapraszam serdecznie! Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 pomarańcze garść żurawiny mrożonej 100 gram masła 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze filety o grubości ok 2 cm. Solimy i pieprzymy(...)pomarańczową oraz mrożoną żurawinę. Dodajemy cukier. Smażymy wszystko pod przykryciem 10 minut. Co chwile poruszając patelnią w celu zamieszania. Propozycja podania: Filety układamy na talerzach, polewam sosem i dekorujemy kawałki wyfiletowanej czwartej pomarańczy. Do przygotowaia tej potrawy użyłam patelni Ambition z nowej linii Ambition Nature , która swoją fakturą przypomina kamień, a rączki imitują drewno
Życie zaczyna się w kuchnimajonezu. Do tego grillowany kurczak, jajka, pomidorki i natka pietruszki. Oczywiście nie zabrakło też anchois i parmezanu. Dacie się skusić? Składniki dla 2 osób: 200-220 g filetów z piersi kurczaka 2 łyżki soku z cytryny olej rzepakowy sól i pieprz 1 ząbek czosnku 20 g filecików anchois 15 g parmezanu plus wiórki do posypania 75 g naturalnego jogurtu(...)czosnku. Mieszanką natrzeć mięso. Rozgrzać patelnię grillową, za pomocą pędzelka posmarować ją olejem. Ułożyć kawałki mięsa na patelni. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Przygotować sos do sałaty. Połowę anchois drobno posiekać. Wymieszać z parmezanem, jogurtem, musztardą i pozostałym sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Sos przełozyć do miseczki Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Natkę pietruszki
Pełny talerzlokalnym jedzeniem. Dziękujemy! Próbujcie, testujcie nowe dania bo może się okazać, że pewne nieznane potrawy staną się Waszymi ulubionymi. Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 0,5 kg piersi z kurczaka - 3 cebule dymki - 3 ząbki czosnku - sok z jednej limonki - 1 płaska łyżka cukru brązowego - 3 łyżki przyprawy curry - 4 pełne łyżki masła orzechowego - oliwa z oliwek(...)przyprawę curry i dokładnie smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy do cebuli. Całość smażymy. Następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy z resztą składników. Wlewamy mleczko kokosowe, sok z limonki i cukier brązowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez około 10 - 1 minut do momentu uzyskania kremowej konsystencji sosu. Podajemy ze świeżo ugotowanym ryżem
Pan i Pani Smith w kuchnilanguage:EN-US;} Kolejna propozycja na urozmaicenie codziennego filetu z kurczaka! Składniki: -> 3 pojedyncze piersi z kurczaka -> ½ awokado -> 1 ser mozzarella -> ½ pomidora -> Oliwa z oliwek -> Sól, pieprz, czosnek, chilli, Wykonanie: Całość zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy fragmenty błon i tłuszczu widniejące na nim. Przekładamy do miski, zalewamy(...)upływie czasu na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu). Na sam koniec na 1 ze stron kładziemy najpierw ser mozzarella, plaster awokado oraz pomidora. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. Przekładamy na talerz posypujemy ziołami oraz polewamy sosem balsamicznym
Jedz zdrowo żyj zdrowo!MAJONEZOWE Z PIERSIĄ KURCZAKA I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 1 szalotka - 1/4 papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Mięso, tak jak szalotkę i paprykę, kroimy drobno. Dodajemy do poszatkowanych składników majonez, musztardę oraz kolendrę(...)krokiety albo w ten sposób . Smażymy na głębokim tłuszczu - są gotowe, gdy nabiorą koloru i stwardnieją. Usmażone sajgonki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy w sosem chilli słodko-pikantnym lub każdym innym, na który mamy ochotę ;) Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakurozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do.... + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze 1 duża cebula posiekana w kostkę(...)szklanki) olej do smażenia sól i pieprz do smaku ewentualnie pół szklanki świeżej żurawiny i natka pietruszki do dekoracji ewentualnie niewielka ilość mąki do zagęszczenia sosu, ale nie sądzę, żeby była potrzebna Przygotowanie Kawałki kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachoć dla mnie jest zdecydowanie za ostry i dlatego postanowiłam zrobić go po swojemu. Wybrałam pierś z kurczaka i skrzydełka. Wyszło rewelacyjnie. Polecam! Składniki : * 700g piersi z kurczaka * 10 skrzydełek z kurczaka bez lotki * ulubione przyprawy : papryka czerwona mielona słodka, ostra i wędzona, czosnek granulowany, sól himalajska, pieprz mielony - po 1 łyżeczce * ciasto : 4 jajka, 2 szklanki(...)Mąkę wymieszać z rozkruszonymi płatkami. Mięso maczać w cieście i obtoczyć w mące z płatkami. Mięso smażyć na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy. Podawać na ciepło z ulubionymi sosami i frytkami
Magiczne Życie Martypapryki 6 korniszonów puszka kukurydzy 4 pełne łyżki majonezu 4 pełne łyżki ketchupu około 250 g tartej mozzarelli (ewentualnie goudy) sól, przyprawa do gyrosa Umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do zamykanego pojemniczka, doprawiamy przyprawą do gyrosa (u mnie około 2 łyżki), polewamy 1 łyżką oleju, mieszamy i odkładamy na co najmniej(...)ketchupem. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu, wyrównujemy. Wykładamy kurczaka razem z cebulką. Całość przykrywamy połową sosu majonezowo-ketchupowego. Posypujemy połową sera. Wykładamy warzywa: ogórki, paprykę i kukurydzę. Następnie wykładamy pozostały ryż. Smarujemy pozostałym sosem i posypujemy resztą
Smaki Na Talerzu