kurczaka w panierce kukurydzianej, stripsy z kurczaka: Umyte piersi kurczaka osuszamy i kroimy w paski, ale można pokroić na kawałki dowolnej wielkości delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Jajka mieszamy widelcem z odrobiną mleka i soli. Mąkę kukurydzianą (ok. 5-6 łyżek) wysypujemy na talerz, doprawiamy dość mocno ulubionymi przyprawami. Panierujemy kawałki kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, ponownie(...)smażymy na rozgrzanym oleju. Mąka kukurydziana podczas smażenia kurczaka się nie pali, stripsy z kurczaka mają apetyczny, rumiany kolor, podczas smażenia nie trzeba zmieniać oleju przy każdej nowej porcji. Mięso kurczaka ma lekko kukurydziany posmak. Tak usmażonego kurczaka w panierce kukurydzianej zjedliśmy z domowymi frytkami z piekarnika i sosami. Smacznego! The post Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody. Dodać serki ( można dać mniej(...)dużo około jedna łyżka i zawijać jak na gołąbki. Panierować w jajku i bułce tartej. Część smażę, część mrożę wkładając w woreczki śniadaniowe. Podaje z ulubionym sosem u mnie czosnkowy:) alt="Codziennie baw się smakiem
Kubki smakutyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą(...)zapadnie nam w pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest
Jacob Tastesfiletu z piersi kurczaka Sól Pieprz 2 cebule 10 pieczarek 8 brukselek 2 garście mini marchewek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 250 g makaronu farfalle Filet z kurczaka kroimy na małe kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki(...)Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy pomidorkami i posiekaną natką
VioletoweKucharzenieSposób przygotowania:Wymieszać razem mąkę, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Piersi kurczaka przekroić na 2 lub 3 równe części, umyć pod wodą i lekko mokre obtoczyć w mieszance przygotowanej wyżej (* udek nie kroimy tylko obtaczamy). Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Ogień(...)dodać krojone pomidory, koncentrat i fasolę. Doprawić do smaku solą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie ponownie włożyć na patelnię kurczaka i "zatopić" w sosie. Dusić kolejne 10 do 20 minut aż sos zgęstnieje.* udka kurczaka wrzucamy do sosu zaraz po doprowadzeniu go do wrzenia.Podawać ze świeżym pieczywem
W kuchni wieczoremrząd, zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami(...)szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe do przyprawienia. Mąż przygotował do nich marynatę z musztardy, oliwy, cebuli pieprzu i rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce
Kuchnia po mojemuszlaku europejskiego ulicznego jedzenia robimy dziś przystanek we Francji. O ile na sos do berlińskiego currywursta można było podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić(...)posterunku! Ważne żeby była świeża, chrupiąca i posmarowana dobrym masłem. :) Propozycje kompozycji: cienko krojona szynka - musztarda Dijon - sałata francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory
zadanie-gotowaniemięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami(...)Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy
Codziennik KuchennySkładniki: 0,5 kg makaronu, 0,3 kg piersi z kurczaka, 1 brokuł (ok. 0,5 kg), 250 g żółtego sera, 200 g serka topionego, 5 łyżek śmietany 18%, 125 ml zimnej wody, Sól, Pieprz, Przyprawa gyros. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy. Następnie(...)Brokuł gotujemy, przelewamy zimną wodą żeby nie stracił koloru. Układamy pomiędzy makaronem a kurczakiem. Serek topiony kroimy w kostkę. Dodajemy do niego wodę i śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż serek się roztopi. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron, kurczaka i brokuł dokładnie polewamy sosem. Na to sypiemy startym serem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach
Passion of Cookingsypko i surówką. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 50 dag piersi z kurczaka puszka ananasa 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy z oliwek kopiasta łyżka mąki pszennej mielona czerwona ostra papryka szczypta cukru sól przepis Umyte piersi odsączamy i kroimy na kawałki lub w większą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy dłonią(...)papryką i mąką ziemniaczaną i mieszamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucam kawałki piersi i obsmażamy z każdej strony od czasu do czasu mieszając. Mięso przekładamy do rondla zalewamy sokiem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem, dusimy pod przykryciem do miękkości, dodajemy ananasa z puszki . Sos zagęszczamy łyżką mąki zmieszaną z połową szklanki wody, dodajemy szczyptę cukru
Smakowite Daniazamiescic na blogu zanim sezon cukiniowy dobiegnie konca.Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66.Klopsiki kurczakowo-cukinioweskladniki: 2 piersi kurczaka (okolo 400g) 2 male cukinie 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude i parmezan w proporcji pol na pol) 1 jajko sol, pieprz tarta galka muszkatalowa kilka listkow posiekanej bazylii(...)Nastepnie dokladnie odciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka.Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor.Klopsiki podajemy z cytryna lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.Smacznego
Przysmaki KarolkiUwielbiam takie jedzonko, może w Polsce jeszcze ciągle nie jest za bardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam W woku
Kuchnia Pokoleńpiersi z kurczaka pokrojonego w większą kostkę 2-3 łyżki zsiadłego mleka 1 łyżka Tandori 1 łyżka "Kashmiri" czerwony chili proszek 1 łyżka mix Masala 1 łyżka pasty z czosnku 1 duża szczypta soli Mieszamy wszytko dokładnie ,i panierujemy naszego kurczaka.(zdjęcie 2) Rozgrzewamy garnek najlepiej z podwójnym dnem bez oleju bez wody,i umieszczamy naszego kurczaka mieszając dosyć często(...)około 10 minut. (zdjęcie 3) Odstawiamy kurczaka na bok żeby ostygł. Następnie nadziewamy go na duże wykałaczki do szaszłyków najlepiej na metalowe (zdj.4) Następnie opiekamy nad gazem tak by troszkę się poprzepalało zdj. nr.5,6 Ostawiamy żeby odpoczęło i zabieramy się za sos. Sos składniki: 2 łyżki oleju musztardowego,może być zwykły 1 łyżka pasty czosnkowej 1 czerwona cebula zmiksowana
Viola cooks with passionSkładniki: 1 kg piersi z kurczaka 45 dag szpinaku mrożonego 10 pieczarek 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 20 dag śmietany 18% olej sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa - do smaku makaron wstążki Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i razem smażymy do zeszklenia. Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy(...)rozmrozi. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu. Całość delikatnie mieszamy, cały czas podgrzewając
Qchnia po prostupodwóojna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku pieprz sól pesto orzechowe 8-10 połówek orzechów włoskich 2cm kawałek sera grana padano lub parmezanu 1/2 ząbka czosnku oliwa z olwek pieprz sól dodatkowo 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka płatków sera grana padano lub parmezanu świeża bazylia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wstawić wodę na makaron. Kurczaka pokroić(...)Odstawić na kilka minut. Do blendera włożyć podprażone orzechy włoskie, czosnek, starty ser i kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. Dodawać stopniowo oliwy, aż pesto będzie miąło konsystencję gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, a cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć w cieniutkie paski pryzpominające wstążki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek
DefinicjaSmaku