dopadło przeziębienie. Mam nadzieję, że nie potrwa długo, bo teraz jedyne na co mam siłę to owinąć się w kołdrę i spać, spać, spać. Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne(...)suszone listki laurowe 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka pokroić w większe kawałki i wrzucić do marynaty. Rozpuścić w garnku masło i wrzucić cebulę. Posypać solą i smażyć mieszając ok. 3 minut aż zmięknie. Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić kurczaka z marynatą. Przesmażyć kolejne 3 minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić
W kuchni wieczoremduże piersi) 6 plasterków ananasa z puszki 1 średnia cebula 1/2 szklanki soku z ananasa 5 łyżek śmietany 3 łyżeczki curry w proszku 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy(...)dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje. Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował
W kuchni bez szafekCiebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Gulasz z indykiem, dynią i papryką (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 400 g mięsa z indyka (1 mała pierś), pokrojona w dużą kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 100 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona(...)minut, po czym dodaj tymianek i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i bulion i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa i kurczak będą miękkie. Dodaj śmietankę, zamieszaj, gotuj przez kilka minut, po czym dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj! Przygotowanie TC: Do misy TC wyposażonej
karmelowyKurczak z kuskusem i warzywami to danie, które przygotujecie w tempie prawie ekspresowym. Szybko, prosto i całkiem smacznie. Jeżeli ktoś poszukuje nowych smaków, ciekawych połączeń czy
Smaki Na Talerzukuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1,5 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści bazylii Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki(...)Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż imbir, kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Gdy kurczak będzie gotowy
Moja pasja smakuszklanki bulionu lub wody 1/2 szklanki śmietany 30% 50 g gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku WYKONANIE Pierś kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo w poziomie, tak, aby otrzymać trzy filety podobnej(...)ścieramy na tarce, soczewicę płuczemy na sicie, pomidorki kroimy na połówki, gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni lub w szerokim rondelku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy filety z kurczaka i smażymy na dużym ogniu, przez 2 minuty. Odwracamy na drugą stronę, dodajemy starty czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię dodajemy soczewicę
cool and mintyskładników, tak żeby moja 7-osobowa rodzina pojadła. Nie został nawet kawałeczek. Bardzo chętnie wrócę ponownie po przepis:) Mam nadzieję, że i Wy się skusicie, bo warto:) 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 duży lub 2 małe kalafiory 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml) 1 szkl. wody 1-1,5 łyżeczki(...)posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli oraz mięso. Gdy kurczak lekko się przesmaży dodajemy kalafiora. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Po około 1-2 minutach smażenia, zalewamy całość wodą i mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Gdyby sos był za rzadki, redukujemy go do pożądanej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość solą
Smaki Na Talerzuszpinaku, to bardzo polecam przygotowanie tego makaronu. Danie jest bardzo łatwe, super smaczne, doskonałe na szybki obiad lub ciepłą obiadokolację. Polecam :) Składniki - 250 gram makaronu spaghetti - 2 piersi z kurczaka - 250 g mrożonego szpinaku - mała cebula - kilka suszonych pomidorów - 1 szklanka bulionu/rosołu - 1 duży ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Szpinak rozmrażam na małej patelni z odrobina(...)smaku. Chwilkę duszę do odparowania. Odstawiam. Na drugiej większej patelni, na łyżce oleju podsmażam pokrojoną w grubsza kostkę cebulę, kiedy się lekko zeszkli dodaję do cebuli pokrojone w kostkę piersi, chwilkę całość smażę aż mięso straci różowy kolor. Do zawartości patelni dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i dolewam szklankę bulionu. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10 minut
Kuchnia z widokiem na ogródzbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku(...)Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć. Doprawić suszoną papryką, czosnkiem
Bulliozbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku(...)Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć. Doprawić suszoną papryką, czosnkiem
Bulliooraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych(...)Babeczki słodkie wyszły gładkie, kształtne. Babeczki chili to te o nieregularnych kształtach. No i teraz pytanie - które lepsze. Do wyboru, do koloru ;) Mężowi bardziej podpasowały te ostre - szczególnie z sosem czosnkowym . Pewnie dlatego, że wyszły naprawdę pikantne. Mi początkowo też, ale wieczorem po kolacji doceniłam walory tych słodkich. Wyraźna kokosowa słodycz z nutą kwaśnej limonki i rodzynką gdzieniegdzie... bajka
Kuchnia po mojemupiersi z kurczaka40 g bułki tartej (ok. 8 płaskich łyżek)(proponowane dodatki: 30 g kaszy gryczanej - suchej)Przygotowanie:1. Pierś z kurczaka dobrze zbić, żeby kawałki były cienkie i pokroić aby nie były za wielkie.2. Kawałki piersi obtaczamy z bułce (mocno, aż się nie przykleja) i wkładamy do naczynia żaroodpornego.3. Pieczemy bez przykrycia 10 min w temp. 180 stopni(...)mniej.8. Dusimy na małym ogniu, po kilku minutach przewracamy na drugą stronę i posypujemy kotlety bułką (powtarzamy to kilka razy, aż skończy nam się bułka), w razie potrzeby gdyby "sos" był za gęsty dolewamy trochę wody i dalej dusimy.9. Całkowity czas duszenia ok. 20 min.Kalorie:Cała porcja 200 g mięsa - ok. 340 kcal (bez kaszy gryczanej)Porcja z dodatkiem kaszy
Malowane smakiemSkładniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) - ryż basmati do podania - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - kilka szczypt chili cayenne Marynata do kurczaka - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 1 duży ząbek czosnku(...)Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, marynuj co najmniej 1 h, a najlepiej całą noc. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj koncentrat wymieszany z wodą i przecier. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i chili cayenne. Podduś sos przez kilka minut. Gdy kurczak będzie gotowy obsmaż
Corner With Recipes