ewidentnie nie gra. Bardziej to pasuje na piersi z kurczaka. Więc na pewno jest błąd! Super. Ale co z moją wielką indyczą piersią? Nie zastanawiając się długo, stwierdziłam, że pójdę na żywioł i upiekę całą pierś w piekarniku. Hmm.. Tylko jak się za to zabrać? Jak poprawnie upiec pierś z indyka? Nie było czasu na szukanie przepisów, wertowanie moich(...)dziennie wiedzę, i pierwsze co postanowiłam zrobić (pomijając nastawienie piekarnika :)), to obsmażyć pierś na oliwie (na oleju nie ma takiego pięknego koloru) na złoty kolor. Od razu wpadło mi do głowy, żeby pierś upiec razem z jabłkami, które uduszone, skutecznie zatuszują ewentualny brak soczystości w upieczonej piersi (robiłam danie z głowy, więc brałam pod uwagę, że coś nie wyjdzie). Ponieważ
Moja Delicjaprzyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki papryki ostrej ok. 1/3 łyżeczki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz Dodatkowo: 6 patyczków do szaszłyków Zanim przystąpimy do przygotowania mięsa, musimy namoczyć patyczki do szaszłyków. W tym celu wkładamy je do miski z wodą, dzięki temu nie będą się nam przypalać. Pierś z indyka(...)kolor z każdej strony, czas zależy od grubości mięsa i sposobu smażenia (na grillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min). Najlepiej smakują z jakimś sosem lub dipem. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym . Smacznego Artykuł Szaszłyki z indyka i ananasa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujepiersi z kurczaka (około 500 g) 1 mała młoda cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka biała 1 cebula 2 pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 250 ml bulionu warzywno drobiowego Do smaku sól himalajska pieprz czarny pieprz ziołowy papryka wędzona słodka papryka słodka papryka ostra chili imbir kurkuma natka pietruszki Przygotowanie: Piersi pokroić(...)patelni po warzywach rozpuścić jedną łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pokrojone piersi i również przełożyć do garnka. Na patelnię wlać trochę bulionu podgrzać i wlać do garnka. Wlać resztę bulionu doprawić dodając również szczyptę ostrej papryki, imbir i kurkumę. Gulasz gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką rozmieszaną
Ala piecze i gotujemożecie wypróbować: 👉 Bo Sot Vang z bagietką, czyli długo duszonej wołowiny w sosie winnym z wietnamskimi przyprawami, podawana z bagietką 👉 Bahn Mi, czyli tradycyjna kanapka z chrupiącą bagietką, specjalnym sosem, ogórkiem, piklami i świeżą kolendrą, a do wyboru kilka pysznych nadzień - długo pieczony marynowany w wietnamskich przyprawach boczek (mój absolutny faworyt! 💙), wietnamskie pate i propozycje dla wegan, czyli wegańskie pate(...)mogą się tam poczuć jak w domu, bo czeka na nie miejsce i miska z wodą, ale przede wszystkim dlatego, że mogą tu spałaszować pysznego wołowego burgera lub grillowaną pierś kurczaka. Genialne! 😍 Na pewno chętnie wpadniemy z Dominikiem do tego miejsca ponownie, spróbujemy kolejnych ulicznych propozycji i z przyjemnością zabierzemy tam naszego psiaka, co polecam i Wam. 😊 Stacja Street Food
Cooking Monsterkomosą, zwiększając jednocześnie ilość pozostałych składników. Oczywiście, danie można zaserwować również jako sycący obiad czy kolację – tak na zimno, jak i ciepło. Składniki na 2 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka, ugotowana na parze, w wodzie lub upieczona bez dodatku tłuszczu 1/3 – 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej, ugotowanej na sypko 1 awokado 1 – 2 małe buraki (białe, kolorowe lub czerwone(...)melaksera), przełożyć do miseczki, polać octem, odrobinę posolić, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Awokado i kurczaka pokroić na kawałki. Wszystkie składniki winegretu umieścić w małym naczyniu i wymieszać na jednolitą emulsję, doprawić do smaku (jeśli składniki nie łączą się lub sos jest za gęsty, można dodać kilka kropel wody). Do pudełek lub na talerze przełożyć komosę, wyłożyć rukiew/rukol
Even Better Foodquiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka ok 150 ml śmietany ok 150 ml mleka gałka(...)podpiekamy jeszcze kilka minut (ok 5) Na patelni dusimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i kurczaka (pokroiłam z paski). Smażymy Brokuła tylko blanszowałam. Na upieczony spód wykładamy powyższe składniki i zalewamy sosem tzn. mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, śmietaną i musztardą - sos przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem - ja swój
sierotka maRysia w kuchnimojej wersji tego dania dodałam kilka parówek, tanie a dobre, a jak ktoś nie lubi to spokojnie można dodać więcej boczku albo w ogóle zastąpić go piersią z kurczaka :D Trochę czasu zajmuję przygotowanie takiego obiadu ale zdecydowanie warto, nie da się przejść obojętnie koło takich pyszności :) To jeden z moich ulubionych przepisów i lubię do niego wracać(...)oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie. 3. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem z patelni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok 20 min. Następnie dodajemy ser żółty starty na tarce lub mozarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika, aż ser się rozpuści:) Smacznego
Kuchnia Pełna PasjiKolejny przepis, który powstał z myślą o zagospodarowaniu pozostałego z obiadu pieczonego kurczaka. W tym przypadku pozostał nie tylko kurczak, ale także ryż, który stanowił do
Codzienna kuchnia niecodziennaosób : 4 filety z piersi kurczaka , średniej wielkości 3 plastry sera – drobno pokrojone opakowanie pieczarek – około 0,5 kg ( można mniej ) 2 cebulki średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka siekanych liści lubczyku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 2 jajka olej do smażenia Filety z kurczaka , płukamy , oczyszczamy tradycyjnie z farfocli Nacinamy od grubszej strony(...)tego czasu , wyciągamy nasze sztywniaki z lodówki i smażymy na złoty kolor z obu stron , na średnim ogniu , aż do uzyskania złocistej panierki . Można serwować same lub z dowolnymi sosami i dodatkami Smacznego ! Artykuł ” Kościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyGaleo olej sól, pieprz Kurczaka myjemy, kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz korpus przekładamy do większego garnka. Zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Wybieramy część tworzącej się szumowiny. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy. Dodajemy warzywa do garnka z kurczakiem. Dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu(...)cebuli. Gdy to nastąpi dodajemy oczyszczone wątróbki, wlewamy chochlę/dwie rosołu i dusimy wszystko przez około 5 minut. Odkładamy do przestudzenia. Kurczaka wyjmujemy z rosołu, studzimy. Oddzielamy mięso od kości. Kajzerkę namaczamy w niewielkiej ilości rosołu. Zimne mięso (kurczaka oraz cielęcinę wraz z cebulą i wątróbką) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do maszynki wrzucamy także marchewki. Powstałą masę doprawiamy solą
Smaki Na Talerzukurczaka 1 podwójna, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, ryż ugotowany 1 woreczek, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki woreczek ryżu ugotować w ciut osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić - pierś ugotować z włoszczyzną(...)kucharkiem, przyprawą w płynie, ugotowaną wystudzić a wywar się przyda jako baza np. do pomidorowej czy krupniku pierś bez kosteczek, włoszczyznę, żółtka zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, przełożyć do miski, dodać ryż, pieprz i wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać naczynie z pokrywką lub forma babkowa do gotowanych babek, użyłam żaroodporne z pokrywką, wysmarować olejem i posypać tartą
W Mojej Kuchni Lubięspore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy je czubrycą/mieszanką papryk, czosnku i soli, z uwzględnieniem tego, czy zależy(...)wszystko do szybkowaru i po jakichś 10 minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi
Kuchenna KontrrewolucyaJedno je pewne: smakuje jak we Indiach, a wiym, jak tam te roztomajte 10 jołdła 11 smakujōm, bo żech sie już tam 2 razy smykoł 12 Co potrza? 2 piersi ze kury abo kokota 13 1 cebula 3 z ō mbki czosku 2 krauzki k ō ncyntratu ze t ō mat ō w 14 2-3 łeżki 15 klarowanego masła(...)jeszcze trocha oliwy, żeby niy b ōło za suche . Jak już prziprawy napoczn ō m 21 fajnie w ō niać, 22 wrołźcie 23 do tego tyż tego pokr ōnego kurczaka i niech sie łon z tymi prziprawōma przegryzie. Dejcie pozōr, 24 żeby sie Wōm to niy przipołlōło. 25 Potyn wciepcie k ō ncyntrat, dolyjcie wrz ōntek, pomiyszejcie, przikryjcie i niech
Chop w kuchnioknem termometr wskazuje ponad 30 kresek;) Dzisiejsza sałatka to właśnie taka propozycja… u nas z powodzeniem stanowiła danie obiadowe. Zamiast ryby można wykorzystać gotowaną lub grillowaną pierś kurczaka. Sałatka jest lekka, z wyraźnie wyczuwalnym kwaśnym smakiem cytryny i ostrością papryki. Jeśli taka kombinacja Wam nie przeszkadza, polecam Wam jej przygotowanie. 2 woreczki ryżu 200 g fasolki szparagowej(...)cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Energicznie potrząsamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą. Ryż mieszamy z fasolką, papryką oraz usmażoną rybą. Polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. 101 przepisów Świata Kobiety
Smaki Na Talerzumocno aromatyczny. Czas wykonania - to zależy jak długo będziemy marynowali kurczaka. Ja marynowałam ok 1 godziny ale można dłużej. Samo wykonanie zajmuje jakieś 30 minut. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka ciecierzycy w zalewie 2 średnie pomidory 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 4 łyżki oleju Mieszanka przypraw do marynaty : 1/3 łyżeczki(...)zależności od tego jak ostre ma być danie) - ja użyłam dosłownie szczyptę, pamiętając, że harissa też jest ostra, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki cukru, sól, pieprz Kurczaka należy oczyścić, pokroić w kawałeczki (paski, kostkę, etc.) i zamarynować w mieszance przypraw, 2 łyżkach oleju i harissie. Odstawić na min. 1 godzinę - im dłużej postoi tym więcej aromatu wchłonie
Ze smakiem bez glutenu