piersi z kurczaka w sosie - 5912 przepisów (strona:324/395)

Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 226

Przyzwyczajeni do kurczaka lub indyka nie bardzo wiedzieliśmy czego spodziewać się po upieczeniu kaczki - czy będzie nam smakowało kacze mięso, czy w ogóle pomysł napychania jej jabłkami jest dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu orgazm na podniebieniu :) A najlepszy z tego wszystkiego był sos. Po wyjęciu(...)kaczki z blachy i przełożeniu jej na półmisek zlaliśmy tłuszcz i sok z blachy do małego rondelka. I na małym ogniu odparowaliśmy nadmiar płynu - powstał gęsty sos, którego nawet nie trzeba było doprawiać. Po prostu niebo w gębie! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. świeża kaczka, wypatroszona (około 2 kg) 3 kwaskowate jabłka 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki suszonego

W kuchni Katie
Najlepsze Domowe Stripsy jak z KFC 451

Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić stripsy tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka odstawiamy na minimum 30 minut (można je pozostawić(...)Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy

Słodka Strona
Bezmleczne dania i przekąski na Sylwestra 289

Przygotowując przyjęcie sylwestrowe bez mleka można się mocno zaskoczyć. Nie tylko większość sklepowych słodyczy zawiera mleka. Znajduje się ono także w chipsach, orzeszkach i słonych przekąskach

Dieta bez mleka
Tarte flambée 246

wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek lub inne wędliny roszponka gruszka żółta papryka 1/2 piersi z kurczaka oliwa ocet balsamiczny 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Piotr radzi, by przeleżało ono w lodówce od 12 do 24 godzin(...)pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie dobrze. Dobierzcie kilka zdjęć alzackich miasteczek, przeplećcie je kilkoma zdjęciami Akana, rzućcie sobie to wszystko na ścianie

GRUBY WAŁEK
Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh 216

aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze! Jogurtowy kurczak Składniki: na 12 szaszłyków 1 kg filetów z piersi kurczaka 2 łyżki świeżego i utartego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1½ łyżki tandoori masala 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżeczki soli(...)greckiego jogurtu 2 łyżki oliwy z oliwek Zacznij od marynowania mięsa. W misce wymieszaj jogurt z imbirem, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, solą i przyprawami. Pokrój kurczaka na kawałki i wymieszaj z marynatą. Przykryj naczynie folią, odstaw w chłodne miejsce i marynuj przez dwie godziny lub przez noc. W międzyczasie namocz drewniane szpikulce lub użyj metalowych. Zamarynowane mięso nadziej

codojedzenia
Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 207

bardzo smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu. Przepis własny. Składniki na 3-4 porcje mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły(...)także doprawić do smaku kminem i imbirem. Ps. Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę bulionu, doprawić w/w przyprawami i zaklepać mąką. Polać tak przygotowanym sosem ryż. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 134

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot

Martyna Cooks
Pieczone ziemniaki w piekarniku 26145

Oczywiście gotową przyprawę do ziemniaków można zastąpić mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki, tymianku, rozmarynu, czy też innych swoich ulubionych przypraw :) Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie pasują do kotletów z piersi kurczaka, schabowych, czy różnego rodzaju dań z panierowanymi lub gotowanymi na parze rybami. Pieczone ziemniaki w piekarniku – Składniki: ok. 1kg ziemniaków (waga już po obraniu) letnia woda(...)minutach ziemniaki jeszcze nie są chrupiące, to można zwiększyć temp. do 220C na ostatnie 10 minut pieczenia. Może zainteresuje Cię również przepis na: chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym The post Pieczone ziemniaki w piekarniku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 148

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 161

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot

Martyna Cooks
Quesadilla z kurczakiem 154

Składniki: tortilla pełnoziarnista ser żółty ser feta - półtłusty filet z piersi kurczaka szpinak świeży cebula biała pomidor suszony Przygotowanie: Filet z kurczaka standardowo myjemy i oczyszczamy ze zbędnych dodatków. Kroimy na mniejsze kawałki. W kostkę czy w paski. Jak nam wygodniej. Cebulę obieramy i również kroimy. Następnie podsmażamy na patelni oprószając ją solą. Po chwili dodajemy kilka suszonych pomidorów (również(...)pokrojonych na mniejsze kawałki). Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy naszego kurczaka. Możemy pójść na łatwiznę i dodać do niego gotowej mieszanki przypraw do drobiu, lub samemu doprawić np. papryką, curry, estragonem, oregano. Dowolnie. Ja w takich przypadkach używam pieprzu ziołowego. Gdy w przepisie mamy ser feta, to miejmy w pamięci, że jest on słony! : ) Na suchej patelni kładziemy placek tortilli

Karczma Honorietty
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 206

naszą cierpliwość na próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta(...)zwiększając temperaturę do 190-200 stopni aż skórka się przypiecze. Można użyć termoobiegu.Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.Sos czosnkowo-pietruszkowy:kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu,3 ząbki czosnku,pół pęczka natki pietruszki,sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 732

bądź oliwy z oliwek; jajko; 25 g drożdży świeżych; szczypta soli do smaku, czasem dodaję do ciasta bazylię lub oregano; pół łyżeczki cukru do wyrośnięcia drożdży. Farsz: duża pierś z kurczaka bądź indyka (200g - 300g); cebula; papryka; świeża bazylia; 2 ząbki czosnku; przyprawy: pieprz, sól, papryka wędzona. Dodatkowo: żółtko jaja kurzego i świeży koperek. Zaczynamy tworzyć :-) Na początku przygotowuję zaczyn(...)ułożeniu wszystkich pierogów na blasze, smaruję je żółtkiem i posypuję koperkiem. Do rozgrzanego pieca 180 stopni wsuwam pierożki na 30 minut do uzyskania pięknej, rumianej skórki. Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym bądź pyszną surówką. Życzę smacznego

Życie na widelcu
Pierś kurczaka z boczniakiem królewskim i winogronami z parowaru 216

boczniak królewski kilka winogron zielonych bezpestkowych  2 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek  natka pietruszki Przyprawy :  pieprz czarny estragon papryka słodka  imbir kmin rzymski  Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem czarnym(...)niczym to nie przeszkadza, o ile się nie zasłoni wszystkich dziurek i zostawi się odpowiednio dużo miejsca wkoło, żeby para mogła swobodnie przepływać :) Dodatkowo mięso robi się we własnym sosie i lepiej mi smakuje, niż jakby wszystko spływało do pojemnika na soki. Gdy urządzenie się wyłączy, ziemniaki przekładamy na talerz i posypujemy świeżą natką pietruszki. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą

Parowar Faceta
Potrawka z drobiowych serc 199

Danie bardzo smaczne, jednak dosyć specyficzne. W smaku serduszka przypominają wątróbkę, w konsystencji natomiast pierś z kurczaka. Od razu uprzedzę, że przygotowanie ich nie każdemu może przyjść łatwo. Pomimo że przygotowywałam w życiu wiele różnych i dziwnych potraw, zrobienie tej kosztowało mnie wiele nerwów. Być może miałam gorszy dzień, ale podeszłam do tego zdecydowanie zbyt emocjonalnie :) Na szczęście zaskakująco dobry(...)składniki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym/średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy 15 minut, aż sos zgęstnieje. 3. Danie zdejmujemy z ognia, dodajemy papryczkę chilli i Philadelphię i mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, pieczywem lub puree ziemniaczanym. Smacznego

My Culinary Art
Lekki pasztet drobiowy 347

zawiera tłuszczu dlatego nadaje się dla osób dbających o figurę lub odchudzających się. Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka ale może być indyk) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki curry 4 łyżeczki przyprawy do mięs (ja użyłam przyprawę do drobiu, choć można użyć bardziej "wyraźnej" w smaku(...)piecyk Wyjąć blaszkę z piekarnika i odkroić mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce nad zlewem Można podawać w plastrach na półmisku jako przekąskę z sosami. Ja najbardziej lubię do kanapek z ogórkiem kiszonym: ) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 471

zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem.Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa:500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś)1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła1 liść laurowy70 ml białego, wytrawnego wina100 ml śmietany 18%1 jajko1 namoczona w mleku bułka kajzerkasól morska, świeżo mielony pieprzPasztet drobiowy – druga warstwa(...)Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor

Poezja smaku