pierś z kurczaka z warzywami - 3781 przepisów (strona:177/253)

Sylwestrowa sałatka - Gyros z kurczakiem 326

Sałatka która w błyskawicznym czasie dołączyła do klasyki sałatek - gyros. Znana chyba już przez wszystkim pyszna sałatka z mięsem podsmażonym w przyprawie nadającej charakterystyczny smak. Osobiście

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet z kurczaka z jajkiem i szpinakiem 474

Święta Wielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 286

kaczkę jest mnóstwo, sama mam kilka ulubionych i na blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg(...)Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować ryż, warzywa

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 149

kawałki zimnego masła – po 2 plasterki na pierś i po 1 na udko. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sól, pieprz, proszek do pieczenia (po co proszek? sprawdźcie TUTAJ ), suszony tymianek, dwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub roztarty bokiem noża na desce czosnek. Taką mieszanką smarujemy dokładnie całego kurczaka – 1/3 zużywamy na wnętrze kurczaka, 2/3 na skórkę. Cytryny myjemy najpierw(...)razem 6-7 minut, do lekkiego zrumienienia. Wlewamy szklankę wody i zeskrobujemy to, co przywarło do dna, dodajemy zrumieniony kręgosłup kurczaka. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Przelewamy wywar przez sitko pozbywając się kurczaka, przypraw i warzyw, wlewamy z powrotem do rondelka i gotujemy aż zostanie go 80-90ml. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku solą

Karo in the Kitchen
Gęsta zupa z czerwonej soczewicy 135

Jesień uwielbiam wraz z jej barwami na drzewach, nie lubię jednak słoty, zimna i wiatru, które wraz z nią przychodzą. Od dawna wiadomo, że ratować się

ChilliJemy
PATELNIE TYTANOWE FIRMY - WOLL 128

PRZYGOTOWANIE : Piersi myjemy, nacinamy na grzbiecie, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak przekładamy na patelnie, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokruszony twarożek. Wszystko podpiekamy na kilku kroplach oliwy do momentu aż szpinak zmięknie. W nacięcie piersi nakładamy farsz, tyle ile wejdzie. Tak przygotowane piersi przekładamy na patelnię na której przygotowywaliśmy szpinak. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na malutkim ogniu. Nie należy mięsa(...)niczym podlewać ponieważ patelnia tytanowa firmy Woll idealnie rozkłada ciepło, oraz wytwarzają się naturalne soki. Piersi przekładamy na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z gotowanymi warzywami. Smacznego. ZALETY TEJ PATELNI SĄ DUŻE :  nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, indukcji również stabilny materiał mimo, iż patelnia nie jest bardzo ciężka, bardzo wygodna w użyciu specjalna powierzchnia zapobiegająca przywieraniu

Kulinarne Fantazje Marioli
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM 151

Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w jogurcie z przyprawą ok. 30 minut. Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak, kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników(...)również przygotować na grillu. Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem

słodki bratek
Ekspresowy chińczyk 190

piersi z kurczaka (4 pojedyncze sztuki) 2 słoiki sosu słodko kwaśnego (np Dawtona) 2 opakowania mieszanki warzywnej chińskiej (przypadła mi do gustu ta marki Tesco) pieprz cayenne olej Kurczaka kroimy w drobną kostkę przekładamy do dużego naczynia zalewamy kilkoma łyżkami oleju i posypujemy 2-3 łyżeczkami pieprzu cayenne. Dokładnie mieszamy żeby pieprz z olejem pokryły każdy z kawałków kurczaka(...)patelni. Dolewamy nasze sosy ze słoika i smażymy do momentu aż sos będzie ciepły. Przelewamy do dużego naczynia plastikowego. Na tej samej patelni smażymy na 2 łyżkach oleju mrożone warzywa. Smażymy około 5-10 min. Na koniec przykrywamy patelnie i dusimy nasze warzywa jeszcze około 5 min (po tym czasie warzywa są chrupkie nie są rozgotowane). Gotowe warzywa dodajemy

Piekielna Kuchnia Pati
Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole 232

doniczki z bazylią, to zmieniłam zdanie ;) I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii.Składniki: 2 piersi z kurczaka,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),4-5 łyżek zimnej wody(...)Jeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety z papryką na parze i sos chrzanowy 203

zjeść obiad ugotowany w całości na parze. Jest on delikatniejszy, lżejszy, a przede wszystkim zdrowszy, no i robi się go dość szybko. Jednak znudziło nam się mięso w postaci piersi kurczaka, więc poszukałam, pokombinowałam, złączyłam w jeden kilka przepisów i powstały pulpeciki z szynki z czerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły, do tego warzywka, sos chrzanowy i mieliśmy(...)masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki   Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, gotować na parze

Simply Food
Kurczak z papryką 561

Szybkie, łatwe danie lekko pikantne, które idealnie sprawdzi się jako obiad w towarzystwie ryżu lub z świeżutkim pieczywem. Polecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć(...)olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Makaron z naleśników z sosem pomidorowym z kurczakiem 160

mąki pełnoziarnistej pszennej Jajko Szczypta soli Łyżka oleju rzepakowego Ok. 50 ml wody gazowanej Na sos: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów w kawałkach Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie(...)naleśników. W między czasie przygotowujemy sos. Kurczaka kroimy na małe kawałki i obsypujemy przyprawą do kurczaka oraz nacieramy odrobiną oleju rzepakowego. Odstawiamy na bok. Rozgrzewamy drugą patelnie z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię, mieszamy. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy. Po minutce rozsuwamy warzywa na bok, a na środek wykładamy kurczaka

Kolizje Smaków
Czerwone curry z kurczakiem i kalafiorem 287

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić lekko tłuczkiem i pokroić w paseczki lub na kawałki. Zamarynować w sosie sojowym dodając odrobinę soli. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew obrać i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać kawałki kurczaka(...)minuty. Mięso wyłożyć do oddzielnego naczynia. Wrzucić marchew i kalafior, zagotować ze szklanką wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką

Kuchnia Ellie
Kurczak z warzywami i sosem koperkowym 220

Składniki: 1 pierś kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1 świeży ogórek szczypta imbiru, tymianku, rozmarynu sól, pieprz  papryka słodka, ostra gęsty jogurt 3 ząbki czosnku parę kropel cytryny 1/2 łyżeczki cukru koperek, natka pietruszki  papier ryżowy Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika(...)160st C.  Kurczaka umyć, pokroić w słupki, przyprawić czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, papryką ( opcjonalnie kilka kropli maggi ) imbirem ( dodaję też po zostałą posiekana natkę pietr uszki ) . Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Pokroić ogórka w słupki. Namoczyć papier ryżowy ciepłą wodą i układac na nim warzywa z kurczakiem, zawinąć. Sos: pół kubka jogurtu, dodać mały ząbek

Gaździnka warzy
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach 235

pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych  - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy(...)obieramy czosnek. Wszystko układamy do brytfanki i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie wykładamy na talerz. Możemy podawać z kasza gryczaną. To samo danie można zrobić na jeszcze jedne

Zainspiruj się kuchnią