pierś z kurczaka z warzywami - 3781 przepisów (strona:181/253)

Caponata 156

tłuszcz jak gąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona(...)cukier Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy seler, następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmnijeszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy bakłażany, oliwki, kapary i rodzynki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 465

dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć(...)Ponadto odpowiednie śniadanie przyspiesza metabolizm - zatem same plusy :)II ŚNIADANIEPolecam owoce. Jabłko jest moim faworytem.OBIADNajlepiej ok. godz. 14-15. Musi być to pełnowartościowy posiłek. Ważne aby były w nim warzywa. PODWIECZOREKMoże to być jakiś owoc, lub coś w tym stylu, ważne aby nie przekraczał 100kcal.KOLACJANajlepiej do godz. 18. (lub opcja bardziej realna ok. 2 godzin przed snem) Ja upodobałem sobie

All My Fit Life
Kurczak tikka masala 174

Tymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego

sierotka maRysia w kuchni
POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ + RECENZJA 236

Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na jesienne pyszności!Rozgrzewająca , niesamowicie aromatyczna , sycąca i baaardzo smaczna potrawka z kurczaka i dyni zagościła na moim stole

Ostra na Słodko
Zupa pieczarkowa kurczakiem i makaronem 188

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 500 g pieczarek duża gałązka świeżego lubczyku około 2,5 l wody 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 200 g śmietany 18% sól makaron Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy(...)Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż włoszczyzna zmięknie. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry i smażymy na rozgrzanym oleju z masłem. Podczas smażenia oprószamy je solą. Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę

Qchnia po prostu
Kurczak ze szparagami i komosą w wolnowarze (paleo) 183

Wolnowar przepisy cd… Dawno nie było nic z diety samuraja i szparagów OK, trochę szparagów było, ale to chwilowo ostatni przepis z tym warzywem, chyba że macie ochotę na więcej to dajcie znać! A jeśli lubicie je tak jak ja to sprawdźcie tą tartę ze szparagami , idealna opcja na śniadanie, nie można się jej oprzeć. Serio! Ale wracając(...)dość coś jak boczek… Zanim przejdziemy do składników to zaznaczę, że mój slowcooker ma 5,6L, proporcje dostosujcie do pojemności Waszych urządzeń. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 ½ szklanki komosy 4-6 ząbków czosnku papryczka ostra pęczek szparagów oliwa około 2 l rosołu ( 8 szklanek) świeża bazylia świeża pietruszka 1 duża cebula oregano, tymianek lub inne Wasze ulubione

PaleoLife
Kurczak z warzywami 148

kiedy brak dobrych sezonowych warzyw. Tęsknię za rzodkiewkami, pachnącymi pomidorami czy fasolką szparagową za którą przepadam. No ale cóż, jakoś trzeba sobie radzić. Póki co wykorzystuję mrożonki i te warzywa, które o tej porze roku mają jakiś smak. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na danie w wersji fit. Myślę, że idzie mi z tym coraz lepiej, ponieważ każde kolejne danie(...)muszę się nieźle nakombinować, żeby za każdym razem smakował nieco inaczej. Tym razem kurczaka przygotowałam w wersji potrawki, a nie sztuki mięsa jak ostatnio . Danie wyszło przepyszne i wyraźne w smaku. Można podawać je jako samodzielne danie, lub z makaronem. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 brokuły (każdy o wadze 500 g) 4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem cebulki

Pobite gary Barbary
Papardelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 190

Papardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku” 128

sprawdzić. Co do szynki „szchwardzwaldzkiej”, zamiast niej, możecie kupić bekon lub inną szynkę długodojrzewającą. Zachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka 6 szt. szparagów zielonych 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej” 120 g orzechów włoskich 1 duży batat 50 g sera koziego (10g do sosu) natka pietruszki 8 małych ząbków(...)Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. W tym celu, maczamy go w oleju z dodatkiem doli, pieprzu, tymianku i czosnku (2 ząbki). Wkładamy mięso do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie, obieramy batata i szparagi. W przypadku szparagów odkrajamy ok. 1/4 kawałka od końca i obieramy do 1/3 wysokości. W ten sposób pozbędziemy się łykowatych części. Gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie

Pyszny Duet
Jambalaya z kiełbasą, kurczakiem i krewetkami 142

razie ich fanem nie ostanie ha ha :-). Z podanych składników wychodzi około cztery porcje. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 kawałki różnych kiełbas 1 pierś z kurczaka 12 krewetek (ja dałam więcej) 1 cebula 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżki marynowanej papryki jalapeno (ja nie dałam) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 1/2 szklanki lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka(...)skórki pomidory kroimy w kostkę podobnej wielkości. Podobnie przygotowujemy mięso.  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy kiełbasy z cebulą oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie dorzucamy warzywa:papryki, selera, papryczkę chili.  3. Po kilku minutach gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy kurczaka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i jalapeno. Dosypujemy surowy ryż, podlewamy bulionem. Dorzucamy pokrojone pomidory, koncentrat

kruche babeczki
Fast food z patelni 168

trudnego. No bo wiecie, to zwyczajne cienkie pity są, tylko zamiast przekrawania zwinęłam je w rulon. Prawda jest jednak taka, że nawet gdybyście podali je na talerzu pod stertą warzyw, sosów i oczywiście mięsa- smakowały by tak samo. Tak samo dobrze, znaczy się :) Gdyby nie obawa, że niedługo zajdzie potrzeba poszerzania drzwi w domu (a to jednak stare budownictwo, więc(...)szklanki mąki pszennej+ do podsypywania Ok 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli 12g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Olej do smażenia Nadzienie: 2 duże piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia) 1 duży pomidor ½ opakowania sera sałatkowego typu Feta Kilka czarnych oliwek Sos: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 małe ząbki czosnku 1 ogórek

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka „gyros” 1451

papryki 6 korniszonów puszka kukurydzy 4 pełne łyżki majonezu 4 pełne łyżki ketchupu około 250 g tartej mozzarelli (ewentualnie goudy) sól, przyprawa do gyrosa Umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do zamykanego pojemniczka, doprawiamy przyprawą do gyrosa (u mnie około 2 łyżki), polewamy 1 łyżką oleju, mieszamy i odkładamy na co najmniej(...)kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu, wyrównujemy. Wykładamy kurczaka razem z cebulką. Całość przykrywamy połową sosu majonezowo-ketchupowego. Posypujemy połową sera. Wykładamy warzywa: ogórki, paprykę i kukurydzę. Następnie wykładamy pozostały ryż. Smarujemy pozostałym sosem i posypujemy resztą sera. Zapiekamy

Smaki Na Talerzu
Staropolski rosół 99

piersi) * 500g wołowiny  * 1 cebula * 6 drobiowych  wątróbek  * 2 średnie marchewki  * 1 duża pietruszka * 1 liść laurowy * wegeta, pieprz * woda * makaron do rosołu Kurczaka myjemy i porcjujemy. Grzbiet, udka oraz skrzydełka wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, tak aby kurczak był lekko zakryty i gotujemy aż zauważymy pierwsze wrzenie. Wtedy odlewamy wodę i płuczemy porządnie kurczaka(...)JEŚLI MAMY KURCZAKA ZE SKLEPU). Do tego samego garnka ponownie wkładamy kurczaka i wołowinę (pokrojoną w mniejsze kawałki) i zalewamy wodą (3/4 pojemności garnka). Po jakimś czasie, kiedy kurczak się już gotuje i woda się zagotuje, powstaną szumowiny które należy zebrać. Przykręcamy ogień i dodajemy nasze przyprawy (liśc laurowy, łyżka wegety, 1/4 łyżeczki pieprzu) oraz obrane warzywa. Cebulę nabijamy

Klasyka Gotowania
Kanapka z grillowanym kurczakiem 276

kurczaka zioła do marynowania: chilli, papryka słodka, czosnek ewentualnie gotowa mieszanka ziół do kurczaka, olej rzepakowy salsa pomidorowa: 3 pomidory ząbek czosnku papryczka chilli pieprz ziarnisty sól Piersi z kurczaka marynujemy w oleju oraz przyprawach. odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Następnie grillujemyW rondlu doprowadzam do wrzenia wodę dodaję 1 łyżkę octu i gdy woda jest mocną wrząca wbijam(...)skórkę, następnie kroimy w drobną krostę, papryczkę chilli wraz z ziarnami kroimy drobno, tak samo postępujemy z czosnkiem...doprawiamy pieprzem i solą.Dekorujemy według własnego uznania dodając swoje ulubione warzywa

NaKońcuJęzyka
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 144

codzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić(...)solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje

Świat Smaku