Hiszpania to nie tylko pealla. Cały Półwysep Iberyjski jest przesiąknięty kuchnią kontynentu europejskiego, a także znacznymi wpływami kuchni arabskiej jak i szeroko pojętej śródziemnomorskiej, więc znajdziemy
zobacz ich smakChyba w każdym domu znane są placki ziemniaczane. Pamiętam jeszcze czasy kiedy babcia tarła ziemniaki na klasycznej tarce do warzyw. Dobrze że mamy teraz rozmaite pomoce kuchenne, które pozwalają nam pominąć tę tarkę, nigdy tego nie lubiłam. Ale do sedna. Z czym lubicie najbardziej placki ziemniaczane? U mnie w domu jadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże(...)mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Składniki: Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy(...)Składniki są podane orientacyjnie - wszystko zależy od tego jaką ilość sosu chcecie przygotować. Przygotowanie: 1. Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. 2. Dodajemy bulion, czekamy aż warzywa zrobią się miękkie. 3. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką - według uznania. 4. Doprawiamy - ja daję pieprz zwykły i ziołowy, odrobinę lubczyku oraz paprykę słodką. Sos najlepiej smakuje z ryżem albo kaszą
My World by Dagmara RekSkładniki: -dwie piersi z kurczaka -jedna duża cebula -jedna mała papryczka chili -trzy ząbki czosnku -300 g małych pieczarek -dwa ogórki konserwowe -mały słoiczek koncentratu pomidorowego np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-przecier.html -pół małego słoiczka pikantnego keczupu np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-keczup.html -szklanka śmietany 18 % -sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku(...)kaszy bulgur lub pęczaku -mąka do obtoczenia -olej rzepakowy -zielenina Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkrawamy boczne kawałki mięsa, duże płaty przekrawamy wzdłuż na pół. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, oprószamy papryką ostrą (ostrożnie!) i słodką. Dokładnie wklepujemy przyprawy i najlepiej odstawić do lodówki na pół godziny. Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, oczyszczoną z nasion papryczkę
Kulinarne przemysleniakolendry lub pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka (jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze doprawić przyprawą taco, pieprzem cayenne i solą (przyprawami delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, natrzeć kawałki kurczaka). Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć na rozgrzaną patelnię kurczaka i smażyć z obu stron, aż przestanie(...)Zdjąć mięso z patelni, odłożyć. Na tę samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek, pokrojoną w cienki półksiężyce cebulę i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Smażyć kilka minut (pk. 5), aż warzywa zaczną lekko mięknąć (papryka ma zostać w miarę chrupka, ale nie surowa). W międzyczasie wypłukać fasolę z zalewy i dodać do patelni, wymieszać i podgrzewać chwilę, aż fasola będzie dość
Pociąg Do Kuchniwspomniane cuda w złotej panierce. Ciekawa forma podania i interesujący smak skuszą nawet największych niejadków ;) Zapraszam! Bazyliowe szaszłyki Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa) patyki do szaszłyków łyżka oliwy Przygotowanie: Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. P okroić po długości na paseczki (ok. 3 cm szerokości) Wrzucić do miski, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać(...)uznania na jeden patyk 3-4 ślimaczki. Włożyć do piekarnika. piec w 180' przez 40 min. Po 20 min. szaszłyki obrócić. Propozycja podania. Szaszłyki z ryżem i warzywami a' la s pag het ti. Podawać z dowolnymi dodatkami np.frytki, ziemniaczki opiekane , warzywa lub ulubione dipy. Gotowe :) Smacznego
Tagebuch po polskufiletu z piersi kurczaka 0,5 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka lubczyku 2 papryczki chilli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 ogórek 100 g startego żółtego sera Dresing tysiąca lat Folwark (klik) Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, białym pieprzem i lubczykiem. Mieszamy dokładnie(...)godzinę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory oraz ogórka kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka. Bagietki przecinamy wzdłuż, ale nie docinamy do końca. W środku wykładamy gorącego kurczaka, starty ser oraz warzywa. Polewamy dressingiem
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce. Kroimy(...)marchewkę w słupki i zabieramy się za gotowanie ulubionego ryżu. Rozgrzewamy patelnię lub wok i smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim
Zofianaleczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z: mięsem mielonym parówkami mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka z ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem z cukinią i bakłażanem z ziemniakami z ciecierzycą lub soczewicą(...)papryczką chili. Pomidory kroję w kostkę. Cebule, pora i pomidory wraz z posiekanymi suszonymi wrzucam na patelnię do kiełbasy i papryki. W dużym garnku podgrzewam koncentrat, passatę, bulion, warzywa z puszek wlewam wraz z sosem. Przesmażone warzywa z kiełbasą wrzucam do garnka. Mieszam, dodaję liście, ziele i przyprawiam. Gotuję jeszcze kilka minut do przegryzienia smaków. Podaję jeszcze gorące z serem
Zasmakuj KuchniMacie już pomysł na dzisiejszy obiad ? Jeśli nie zapraszam na drobiowe placki J Botwinka niekoniecznie nadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa jakim
Wanilia i KardamonMam takie dni kiedy zupełnie nie wiem co ugotować i wtedy przygotowuję różne, różniste kotleciki i właśnie na takowe dzisiaj chciałyśmy Was zaprosić. Tym razem pomyślałam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre i soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 ćwiartki z kurczaka 1 kulka mozzarelli 4 suszone pomidory + olej suszone oregano do posypania sznurek do związania lub wykałaczki FRYTKI: 2 ziemniaki 1 marchew(...)każdą z ćwiartek. Związujemy lub spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy oregano i smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z przyprawami i olejem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy
Kuchnia od dwojgaakim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :) Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek korzenia selera 1 średnia cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku 1-2 suszonych grzybów ( borowik, maślak itp. ) sól pieprz mielony Makaron : 2 szklanki mąki 3-4 łyżki wody(...)suszoną natkę pietruszki Sposób wykonania : R osół : Mięso z kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą , Postaw na ogniu, zagotuj. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień, aby tylko mrugał. Gotuj tak około 1 godziny. Następnie dodaj obrane, opłukane i pokrojone lub starte na tarce warzywa, grzybki i gotuj na mrugającym ogniu jeszcze około
Przepisy i porady kulinarneoliwek. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka przeciąć ostrym nożem wzdłuż piersi i rozłożyć na płasko. Kurczaka obsypać solą, to musicie zrobić na wyczucie. Dokładnie obłożyć go przygotowaną papką z przyprawami. Zostawić tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin lub na całą noc. Następnie nagrzać piekarnik do 200 C, położyć kurczaka na raszkach w specjalnej do tego celu dużej blaszki. Na dno wlać(...)piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem. Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej
Kuchnia PokoleńDzisiaj mam dla Was świetny przepis na sałatkę, która może być zarówno osobną przekąską, jak i świetnym dodatkiem do mięs z grilla - np, piersi z kurczaka, bo główne składniki też są grillowane. Mając na podorędziu bakłażana i ser halloumi udało mi się wyczarować przepyszną sałatkę :) Baardzo Wam polecam! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 243 kcal) 220 g cypryjskiego sera(...)kilka minut. Ser kroimy w plastry. Grillujemy z dodatkiem połowy oliwy na patelni grillowej lub ruszcie. Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na półmisku. Dodajemy ugrillowane warzywa i ser oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość skrapiamy resztą oliwy. Prosto i mega smacznie! 1 porcja sałatki - 243 kcal: - białko - 12,5 g - tłuszcze - 19 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacje