Pyszny pomysł na szybki i smaczny obiad z jednej patelni. Robi się naprawdę łatwo, a składniki są łatwo dostępne. Ja przygotowałam już 2 razy w zaledwie
Kolorowy PrzepisownikTakie szaszłyki to raj dla podniebienia. I wcale nie musi być rozpalony grill aby go zjeść, bo można użyć grillowej patelni. Wiadomo, że z grilla węglowego
Ewa w kuchnidoskonały pomysł na imprezową przystawkę. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a efekt zachwyci każdego! Oczywiście do bagietek możecie włożyć także inne składniki, zarówno szynkę, jak i warzywa – na pewno co jakiś czas będę eksperymentowała z nowymi nadzieniami Jestem przekonana, że taka przystawka zniknie pierwsza z imprezowego stołu! Takie ślimaczki z bagietki wyglądają smakowicie, ale i efektownie(...)bułeczki na ciepło Mini burgery koreczki na dwa kęsy 3 szybkie przepisy na tosty Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na bagietki nadziewane kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 bagietki pierś z kurczaka jajko bułka do panierki kilka plasterków sera - żółtego lub mozzarella łyżka masła 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki garść świeżej bazylii sól
Kuchnia Bazyliikombinacji ;) Składniki na 8 sztuk: Farsz: 1 duża czerwona cebula 1 duża biała cebula ok. 300 g szynki z indyka (można użyć również innej wędliny, parówek lub piersi z kurczaka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 nieduża cukinia 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku Dodatkowo: 8 placków tortilli 8 plasterków żółtego(...)zeszklą dodać szynkę, wymieszać i podsmażyć chwilę. Następnie dodać papryki, wymieszać, podsmażać przez kilka minut. Na końcu wrzucić cukinię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć bez przykrycia, aż nadmiar wody trochę odparuje. W miseczce wymieszać ketchup z ziołami prowansalskimi i posmarować nim każdy
Simply Foodsię z dłoni, czy po dłuższym krojeniu będziemy mieli odciski na dłoniach. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis doskonale poradzi sobie z każdym zadaniem. Bez trudu pokroi mięso, warzywa, czy posieka twarde bakalie. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis powinien być niezastąpionym wyposażeniem każdej kuchni. U mnie zajmuje zaszczytne miejsce. Odkąd pojawił się w moim domu nie wyobrażam sobie pracy(...)czystym sercem mogę polecić ten produkt. Poniżej przestawiam przepis jak krok po kroku przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem z użyciem noża szefa kuchni Zwilling® Artis KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pierz, olej
Tradycyjna kuchnia Kasiporcje): ok. 0,75 kg piersi z kurczaka spora szczypta szafranu sól pieprz 3 łyżki oleju odrobina mielonej kozieradki 2 ząbki czosnku cebula 2 papryki (pomarańczowa i czerwona) ok. 10 upieczonych kasztanów ( tutaj instrukcja, jak łatwo pozbyć się skorupek ) Kurczaka pokroić w poprzek włókien. Przełożyć do miski. Polać kurczaka olejem. Doprawić solą, pieprzem, kozieradką. Posypać szafranem. Wymieszać. Przykryć folią(...)godziny. Cebulę, papryki i czosnek pokroić w drobną kostkę. Kasztany rozdrobnić nożem na kawałki, nie na miazgę. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami. Kurczaka obsmażyć. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa. Podawać na pęczaku lub ryżu. ----------- Podobne: Potrawka z kurczaka po tajsku Królik
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI:1/2 piersi z kurczaka6 świeżych szparagów1/2 paczki rukoli1/2 paczki roszponkiPomidorki koktajloweZielone oliwkiMusztarda dijoOliwa z oliwekOcet winny, oregano, sól, pieprzPrzygotowanie kurczaka:Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie(...)składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ja to robię trzepaczką, możecie użyć blendera.Przygotowanie szparagów:Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne.Przygotowanie sałatki:Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem
kulinarnyJaJak co poniedziałek chcemy zaprosić na coś "fit". Dzisiaj chciałyśmy zaproponować pomidory w roli głównej. Pomidorki faszerowane to świetne zestawienie. Można przygotować je na ciepło. Zostały
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiistnieje także wersja wytrawna. Naleśniki w tejże wersji są zazwyczaj nadziewane nadzieniem albo to z warzyw albo z warzyw z dodatkiem mięsa. Tak przynajmniej było u mnie. Farsz, który przygotowałam do nadziania naleśników był z wykorzystaniem paryki, kukurydzy i mięsa z kurczaka. Naleśniki zapiekłam wraz z sosem paprykowym i podałam z dodatkiem kwaśnej śmietany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z kurczakiem i sosem paprykowym. Naleśniki: Zrób według przepisu tutaj: Naleśniki Farsz: 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula biała 2 piersi z kurczaka (40 dkg) 1 i 1/2 łyżeczka soli 1/8 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oleju słonecznikowego 15 dkg mrożonej kukurydzy
mecookssosie śmietanowo-brokułowym. Kulinarna gratka dla wszystkich, którzy lubią brokułowy posmak w połączeniu z mięsem. To danie po prostu rozpływa się w ustach. To także świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci, które bardo często nie lubią brokułów. Potrawa jest sycąca, pachnąca przyprawami i jakby wielosmakowa. Prawdziwa uczta, którą przygotujemy jak w prawdziwej bajce – w mgnieniu oka. Sposób(...)sicie, nie przelewać zimną wodą, ponieważ zimny makaron nie połączy się nam dobrze z sosem śmietanowo-brokułowym. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym Składniki na 5 porcji: 1 duża cebula (110 g) 1 ząbek czosnku 1 brokuł 2 piersi z kurczaka (450 – 500 g) 1,5 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka (u Agaty ziołowa) ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu
KulinarneImpresje.plpapieru ryżowego jakiego używacie. I nic innego Wam już nie zostaje jak namoczyć papier ryżowy na talerzu z ciepłą wodą, przełożyć go na deskę do krojenia, ułożyć na środku warzywa i zawijać jak sajgonki lub gołąbki. Szybko, zdrowo, kolorowo Jeśli jesteśmy już przy papierze ryżowym, to kolejną ciekawą, mundialową przekąską mogą być sajgonki i to takie, których nie musisz stać(...)spokojnie przygotować wcześniej A na koniec mam dla Was przepis na pyszne, zapiekane a’la kanapki z tortilli Do ich przyrządzenia, będziecie potrzebowali: Tortille pełnoziarniste 2 piersi z kurczaka kilka pieczarek tarty ser mozzarella 1 puszka pomidorów w puszce lub pasaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiikotleciki z serem i majonezem Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka 100 g sera żółtego łyżka majonezu 2 łyżki przyprawy Maggi 3 łyżki mąki jajko szczypta pieprzu szczypta słodkiej papryki olej do smażenia Przepis 1 Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (1x1cm). Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki(...)się składników. 3 Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki na złoto - nakładamy je na patelnie łyżką. 4 Podajemy z ulubionymi dodatkami. Zobacz też: Kurczak w 3 pysznych odsłonach Wrapy z kurczakiem Kurczak duszony z warzywami Artykuł Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliipodwójne piersi kurczaka, 1,5 szklanki soku jabłkowego, 5 ząbków czosnku, zioła prowansalskie, 1-2 papryczki chili, maggi, natka pietruszki, oliwa, mąka, olej szczypiorek do dekoracji Kurczak w sosie jabłkowym – przepis Rozpoczynamy od przygotowania fileta. Należy pokroić go w małe kawałki zalać oliwą i maggi. Prócz tego należy je oprószyć dużą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowany kurczak wędruje do lodówki(...)godziny. Po tych dwóch godzinach czasie kroimy czosnek w słupki, mięso obtaczamy w mące i smażymy. Po chwili wyciągamy mięso i na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, chili. Gdy te warzywa puszczą aromat ponownie wkładamy mięso i zalewamy pół szklanki soku jabłkowego. Gdy sos nabierze już klarownej konsystencji natkę pietruszki szczypiorek i pozostały sok dodajemy do mięsa i chwilę dusimy. Czas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pocięta na trzy kawałki 3 małe pojedyncze filety z piersi kurczaka ( 3 łyżki przyprawy do kebaba ) 1 pomidor kilka liści sałaty lodowej lub kruchej kilka plasterków cebulki 3 ogórki korniszony 1 czerwona papryka sos , ja użyłam gotowego sosu hamburgerowego na bazie majonezu ( ale można dowolny ) odrobina oleju Filety z piersi kroimy w mniejsze kawałki , posypujemy przyprawą do kebabu , skrapiamy olejem(...)przyprawie zawsze jest sól, więc nie ma potrzeby, chyba że ktoś lubi mocno słone " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Rozgrzewamy, patelnię grillową i grillujemy . Warzywa, kroimy w dowolne kawałki ,plastry , jak kto lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bułki, wstawiamy do piekarnika ,żeby się ładnie odgrzały i zrobiły chrupiące ( wystarczy
Ogrodnik w podróżyKurczak na rozgrzanie. Składniki 600 g filetów z piersi kurczaka pół łyżeczka mielonego imbiru szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu szczypta mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z limonki 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka cebula olej sól Przygotowanie Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim(...)lodówki na 20 minut. Seler po umyciu pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem. Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem
R'n'G KitchenPiersi pokroić w kostkę, wsypać przyprawy wlać 3-4 łyżki oleju i wymieszać. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym czasie gdy mięso się schładza papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek rozetrzeć a cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć kurczaka. Zdjąć(...)patelni. Na tą samą patelnię dodać cebulę i podsmażać kilka minut. Dołożyć papryki i ponownie podsmażać. Na samym końcu dodać cukinię, czosnek i znowu chwilę podsmażać. Do podsmażonych warzyw wlać bulion i pod przykryciem gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, ugotowany makaron i wymieszać. Trzymać na patelni aż potrawa będzie gorąca. Zdjąć
Ala piecze i gotujeSałatka ta zachwyciła mnie swoim smakiem. Jako osoba nie przepadająca za połączeniem kurczaka ze słodkimi dodatkami (żurawiną) byłam bardzo sceptycznie do niej nastawiona a tu bardzo
sierotka maRysia w kuchnifiletu z piersi kurczaka Sól Pieprz 2 cebule 10 pieczarek 8 brukselek 2 garście mini marchewek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 250 g makaronu farfalle Filet z kurczaka kroimy na małe kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki(...)Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy pomidorkami i posiekaną natką
VioletoweKucharzenieDziś propozycja na wykorzystanie warzyw :) Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być usmażone wieczorem, by nazajutrz je tylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia? Składniki: Na 10 naleśników: Ciasto: 250ml mleka 3.2% 200g mąki pszennej (ok 1 szklanka) 2 jajka(...)szklanki) 125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki) szczypta soli Nadzienie: 30 dkg żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 cebula 10 pieczarek 2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Dodatkowo: 10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy) 20 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy
Kuchnia w czekoladziePrzepis na sos beszamelowy ---> TUTAJ Składniki: ok 1kg ziemniaków duża podwójna pierś z kurczaka natka pietruszki cebula średnia cukinia 2 papryki (żółta i czerwona) 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka, bazylia oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy. Kurczaka dzielimy na porcje( kotletowe) i wrzucamy do osolonej wody, aby się ugotował(...)rozgrzana Oliwę i pod przykryciem dusimy ok 5 minut. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu. Kurczaka podajemy z sosem beszamelowym, posypanym świeżą pietruszką, uduszonymi warzywami i potłuczonymi, ugotowanymi ziemniakami :). PYCHOTA
ChilliJemyświeżego rozmarynususzone oreganosłodka paprykapieprz i sól kawałek masłaoliwa z oliwek Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni.Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę(...)przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką.Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà
W kuchni wieczorem