kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek(...)podania Na maśle smażymy posiekany czosnek, chili i pora. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz marchewkę i batata (lub mango w zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli
Mango Papajapiersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu i tam również wkładamy pozostałą przepołowioną cząstkę masła i tymianek. Proponuję by pod skórę dodać po kilka suszonych pomidorów, które są miłym urozmaiceniem :)Sokiem z marynaty jaki pozostał w naczyniu polewamy kurczaka. Możecie wstrzyknąć(...)strzykawkę z grubą igłą.Następnie w środek ptaka wkładamy otwartą wcześniej puszkę piwa, która ma stać się oparciem dla kurczaka, podtrzymującym go w pionowej pozycji.Puszkę z kurczakiem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe
Taste Of My DayTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ukrywam, że przez cały rok korzystam z mrożonego groszku czy kukurydzy, właściwie zupełnie nie jadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna! Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana(...)minut! Składniki (na 2-3 porcje): 1 szklanka soku jabłkowego marki Hortex 3 szklanki soku pomidorowego marki Hortex 1 szklanka bulionu drobiowego 250 gram piersi kurczaka 1/2 szklanki mrożonego groszku marki Hortex 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej marki Hortex 5-6 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu
Mango PapajaOstatnio nie mam czasu na nic, nawet na gotowanie :( To danie powstało w mojej głowie z potrzeby ugotowania czegoś więcej niż wody na herbatę, a jednocześnie
Cook&Loveznalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły zestaw :) A może zapiekanka? Zaczęłam wertować przepisy i na stronie przepisy.pl znalazłam zapiekankę makaronową "Pychotka". Już po samej nazwie miałam ochotę ją wypróbować. No i faktycznie - strzał w 10! Po prostu łatwo i pysznie. Zmieniłam jedynie proporcję, żeby więcej osób mogło się najeść :) Paprykę i kurczaka pokroić w niezbyt długie(...)paski. Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, pokroić w kostkę. Paprykę, pomidora i kurczaka przełożyć na patelnię i dusić około 15 minut. Makaron ugotować na sposób al dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać
Świat Domowej KuchniWydaje mi się, że moment, w którym w mojej kuchni pojawił się garnek do gotowania na parze, był jednym z przełomowych w moim gotowaniu. Staram się
Pasja SmakuW lecie rok temu robiłam swoje pierwsze suszone pomidory, długo się wahałam, jak i kiedy je wykorzystać. Wybór padł na sobotni obiad, bo chciałam go trochę
Pasja SmakuSałatka która w błyskawicznym czasie dołączyła do klasyki sałatek - gyros. Znana chyba już przez wszystkim pyszna sałatka z mięsem podsmażonym w przyprawie nadającej charakterystyczny smak. Osobiście
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta Wielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikaczkę jest mnóstwo, sama mam kilka ulubionych i na blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg(...)Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować ryż, warzywa
Karo in the Kitchenkawałki zimnego masła – po 2 plasterki na pierś i po 1 na udko. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sól, pieprz, proszek do pieczenia (po co proszek? sprawdźcie TUTAJ ), suszony tymianek, dwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub roztarty bokiem noża na desce czosnek. Taką mieszanką smarujemy dokładnie całego kurczaka – 1/3 zużywamy na wnętrze kurczaka, 2/3 na skórkę. Cytryny myjemy najpierw(...)razem 6-7 minut, do lekkiego zrumienienia. Wlewamy szklankę wody i zeskrobujemy to, co przywarło do dna, dodajemy zrumieniony kręgosłup kurczaka. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Przelewamy wywar przez sitko pozbywając się kurczaka, przypraw i warzyw, wlewamy z powrotem do rondelka i gotujemy aż zostanie go 80-90ml. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku solą
Karo in the KitchenJesień uwielbiam wraz z jej barwami na drzewach, nie lubię jednak słoty, zimna i wiatru, które wraz z nią przychodzą. Od dawna wiadomo, że ratować się
ChilliJemyPRZYGOTOWANIE : Piersi myjemy, nacinamy na grzbiecie, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak przekładamy na patelnie, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokruszony twarożek. Wszystko podpiekamy na kilku kroplach oliwy do momentu aż szpinak zmięknie. W nacięcie piersi nakładamy farsz, tyle ile wejdzie. Tak przygotowane piersi przekładamy na patelnię na której przygotowywaliśmy szpinak. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na malutkim ogniu. Nie należy mięsa(...)niczym podlewać ponieważ patelnia tytanowa firmy Woll idealnie rozkłada ciepło, oraz wytwarzają się naturalne soki. Piersi przekładamy na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z gotowanymi warzywami. Smacznego. ZALETY TEJ PATELNI SĄ DUŻE : nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, indukcji również stabilny materiał mimo, iż patelnia nie jest bardzo ciężka, bardzo wygodna w użyciu specjalna powierzchnia zapobiegająca przywieraniu
Kulinarne Fantazje MarioliJogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w jogurcie z przyprawą ok. 30 minut. Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak, kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników(...)również przygotować na grillu. Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem
słodki bratek