pierś z kurczaka z piekarnika - 2441 przepisów (strona:103/163)

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami 136

koktajlowych 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 2 jajka natka pietruszki olej rzepakowy przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka dodaję cztery łyżki oliwy. Odstawiam na 30 minut do lodówki Cebulę kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam  i wykładam na talerz Na tej samej patelni będę smażyć grzyby(...)majerankiem. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, natkę pokrojoną, sól, pieprz i mieszam. Dodaję do makaronu i mieszam razem z grzybami, kurczakiem. Przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu posypuję serem, dodaję pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut.Przed podaniem posypuję natką

wesoła kuchnia
Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami 202

dowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu.  Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część przekrawamy w poprzek na pół. Piersi układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą lub zwykłą torebką śniadaniową i drobno rozbijamy(...)pieprzem oraz przyprawą do pizzy sycylijskiej. Na piersi układamy plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam

Cooking Monster
Sałatka z wyspy Zakynthos 130

które mi przypomina, ale także ze względu na to, że ma wszystko czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie pełnowartościowym obiadem. Składniki na 2 porcje 2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej(...)się sprawdzą. Przygotowanie Pieczywo porwać na mniejsze kawałki, natrzeć ząbkiem czosnku, skropić lekko oliwą - pędzelek sprawdzi się do tego idealnie. Posypać suszonym oregano i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjąc grzanki. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka ze szpinakiem, kaszą jaglaną i kurczakiem 323

zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.  źródło Składniki (na około 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 800g mrożonego szpinaku pierś z kurczaka (wcześniej upieczonego w rękawie z najróżnijszymi przyprawami /dominował czosnek:)/) serek wiejski lekki jajko sól, pieprz wg. smaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy(...)woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku wrzucamy pokruszonego/pokrojonego kurczaka dodajemy kaszę, mieszamy i jeszcze chwilę wszystko podsmażamy przekładamy naszą mieszankę do żaroodpornego naczynia serek wiejski i jajko miksujemy lub blendujemy (ja zmiksowałam bo nie chciało mi się wyciągać blendera;p) na wierzch wylewamy powstałą mieszankę wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 3 minut (aż góra się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BRUKSELKA ZAPIEKANA Z KALAFIOREM 156

się tych objawów skutecznie pozbyć. Wystarczy do wody, w której gotujemy brukselkę dodać trochę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu :) Zapraszam zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta 1 łyżka(...)roztopić masło, ściągnąć z ognia i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Polać warzywa po całości i posypać startym serem. Zapiekać 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kuchnia w opałach
Kurczak z grillowanymi pomidorami i brokułami z kaszą 148

sałatka. Składniki: 350g polędwiczek lub piersi z kurczaka ok. 60 ml dobrej oliwy plus 2 łyżki sok i skórka otarta z 1 cytryny 3 ząbki czosnku zmiażdżone 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 brokuł podzielony na różyczki ok. 250g pomidorków koktajlowych ok. 200g kaszy bulgur/ quinoa lub wymieszanej – przygotowanej wg przepisu Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę o boku(...)lodówce przez co najmniej 30 min (im dłużej, tym lepiej). Na dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia, delikatnie (jak najmniej) nasmarować oliwą, ułożyć pomidorki, delikatnie posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) na ok. 8 min – pomidorki muszą być od góry przypieczone. Wyjąć i odłożyć. Na dużej patelni, najlepiej grillowej rozgrzać 0,5 łyżeczki oliwy, wrzucić

Pociąg Do Kuchni
Bagietka nadziewana kurczakiem i mozarellą 495

plasterków sera mozarella 1 mała pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania 10 g parmezanu 1 łyżka posiekanej pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek sól 1 ząbek czosnku wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy w paski i panierujemy. Następnie usmażyć i odstawić do ostygnięcia. Bagietkę przekroić na 3 części. Za pomocą noża wydrążyć środek. Kurczaka (w zależności od grubości pasków(...)parmezan, sól oraz pietruszkę i wszystko wymieszać. 3 kawałki bagietki pokroić na węższe kawałki, tj. ok. 3 cm. Bagietkę przełożyć na folię i położyć na blaszce do pieczenia w piekarniku. Posmarować całą bułkę oliwą z oliwek i zawinąć folię. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Ania i Marcin gotują
Filet z piersi kurczaka pieczony w płatkach kukurydzianych 207

ograniczenie soli. A co do płatków... Wybrałam te, które mają najkrótszy skład. Nie wszystkie muszą być źródłem zbędnego cukru i innych niepotrzebnych składników. (3 spore porcje) 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze; około 500g) Marynata: (*) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) pieprz Panierka: 1-2 jajka (w zależności od wielkości(...)czasie filety obtoczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz dokładnie - w uprzednio pokruszonych płatach. Blachę wysłać papierem do pieczenia i posmarować odrobiną oleju. Ułożyć kurczaka, którego należy delikatnie skropić dodatkowym tłuszczem. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25  minut w 180 stopniach. (Płatki powinny być troszkę zarumienione.) (*) Możecie użyć Waszych ulubionych przypraw

Di gotuje
MINIPIZZE BAKŁAŻANOWE 138

Lubicie bakłażana ? Bo ja bardzo...dlatego dziś polecam Wam zdrową wersję pizzy. Składniki: 1 duży bakłażan kilka pieczarek 2 plastry schabu bądź pierś z kurczaka pomidor mozzarella bądź żółty ser zioła prowansalskie sól,pieprz  Bakłażana umyć i osuszyć.Pokroić ze skórką w poprzeczne plastry,posolić z obu stron,włożyć pionowo do miski i odstawić na 1 godzinę,by obciekły(...)min.Wsypać pieczarki,zwiększyć ogień i smażyć,aż woda,którą puszczą,odparuje.Doprawić jeśli zajdzie potrzeba.Odstawić do wystygnięcia. Gotowego bakłażana ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika i piec ok 10 min w 180 st C. Nałożyć farsz,pokrojonego pomidora,posypać mozzarellą lub żółtym serem ( u mnie mieszanka). Zapiekać jeszcze kilka minut

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem. 1190

Składniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -pęczek świeżego szpinaku (lub 10 dag. mrożonego) -ser żółty (2 plastry o grubości ok. 3 mm.) -2 łyżki masła -1 ząbek czosnku -1 kostka rosołowa -przyprawy (papryka słodka, czosnek, sól, pieprz) Sposób przygotowania: Szpinak wypłukać, odciąć łodyżki. Liście posiekać (mrożony szpinak po prostu wyłożyć na patelnie), przesmażyć pod przykryciem na maśle z przeciśniętym przez(...)rozbić, oprószyć pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Dwa filety przykryć kołderką szpinaku, na to położyć ser i kolejną warstwę szpinaku. Przykryć drugą częścią piersi i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, często podlewając bulionem z kostki rosołowej. Smacznego

Magia jedzenia.
Włochy: Lasagne 156

kurczaka 2 puszki pomidorów 1 papryka 2 ogórki konserwowe 1 duża cebula 100g oliwek 400g pieczarek 200g żółtego sera garść listków bazylii sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę i namoczyć w sosie sojowym, na pół godziny wstawić do lodówki. W kosteczkę pokroić też paprykę, ogórki i cebulę. Pomidory wrzucić do rondelka razem(...)razem z sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem. W tym czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurczak w cytrusach 273

masła (skórka będzie chrupiąca a pierś bardzo soczysta) - resztę kurczaka nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (solimy również we wewnątrz kurczaka) - w środek kurczaka wkładamy pół cytryny, 2 gałązki tymianku, 3 przekrojone w pół ząbki czosnku - kurczaka wiążemy bawełnianym sznurkiem (skrzydła wywijamy pod spód, aby się nie spaliły podczas pieczenia) - przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, resztę oleju(...)jeszcze odrobiną soli i smarujemy tym kurczaka, obkładamy go cytryną świeżym tymiankiem, pociętym w pół resztą czosnku (jeśli lubimy czosnek możemy go dodać więcej niż 1 główka) - wkładamy do lodówki na ok 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby dobrze się zamarynował obracając go kilka razy, aby całość dobrze się zamarynowała. - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni a ruszt układamy

Basia w kuchni
Kurczak po marokańsku 425

Gotowanie rozpocząłem od pokrojenia piersi kurczaka w poprzek - w plastry o grubości około 1 centymetra i włożyłem je miski. W moździerzu roztarłem na jednolity proszek 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczkę trawy cytrynowej i niewielką ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Powstałą przyprawę dodałem do pokrojonego kurczaka. Dodałem do niego również(...)godziny.Bakłażana przekroiłem na pół i obficie posoliłem od strony miąższu, a następnie odstawiłem na 10 minut. Po tym czasie spłukałem sól wodą, a bakłażana posmarowałem niewielką ilością oliwy. Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiłem na temperaturę 160 stopni i umieściłem w nim bakłażana, skórą do góry. Bakłażana zapiekałem przez pół godziny, po tym czasie odwróciłem go miąższem do góry

Wyprawy kulinarne
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 800

Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek  Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie(...)patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu.   (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut). Sos serowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki  ¾ szkl. mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie

Czerwona Porzeczka
Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 168

przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę(...)jeszcze około 3 – 4 minut. Odstaw do przestygnięcia. Kurczaka przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj. Muszle nadziej. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Artykuł Muszle makaronowe nadziane

Moja pasja smaku
Nadziewane ćwiartki z kurczaka 172

zdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre i soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 ćwiartki z kurczaka 1 kulka mozzarelli 4 suszone pomidory + olej suszone oregano do posypania sznurek do związania lub wykałaczki FRYTKI: 2 ziemniaki 1 marchew(...)Posypujemy oregano i smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z przyprawami i olejem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kurczaka wstawiamy o półkę niżej. Frytki co jakiś czas

Kuchnia od dwojga
Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami. Przepis krok po kroku. 129

suszonymi pomidorami.   Składniki:   2 piersikurczaka ok 500g 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 125 g mozzarelli 8 plastrów suszonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2 jajka 100 g mąki 100 g bułki tartej 6 łyżek sezamu olej do smażenia   Każdą pierś delikatnie natnij tak, aby można było ją rozłożyć na tzw. motylka(...)mozzarelli, pomidora suszonego i kilka listków świeżej bazylii.   Pierś ciasno zawiń i obtocz w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.   Podsmaż pierś faszerowaną z każdej strony na rumiano.   Przesmażoną pierś włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ° C.   Tak przygotowaną pierś

kuron.com.pl
Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem feta 142

oliwy i pozostawić na 20 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika już w oliwie, to takie należy tylko pokroić w paski o szerokości 0,5 cm. Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć je delikatnie pieprzem i solą i delikatnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić(...)gałką, oregano i chili. Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta. Piec bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut. Jeśli lubimy dania z sosami

Kuchcik gotuje
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem 115

piersi kurczaka • 250 g makaronu rurki • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 450 g • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 3 kule mozzarelli po 150 g • 4 łyżki masła • 4 łyżki oleju • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • suszone płatki pomidorów Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. • Kurczaka pokroić w kostkę(...)Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wrzucić kurczaka  wymieszanego z makaronem. • Czosnek obrać, drobno posiekać. • Rozgrzać masło, dodać czosnek i wrzucić rozmrożone i odciśniete liście szpinaku. Przesmażyć i wlać śmietankę, doprawić solą. • Masę szpinakową wyłożyć na kurczaka z makaronem. Przykryć folią aluminiową. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

To co kocham
FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 1039

kurczaka 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli 1 cebula 4 ząbki czosnku świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje) sól,pieprz,papryka oliwa z oliwek Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku,sól,pieprz oraz słodka papryka. Odstawić na parę godz do lodówki ( u mnie cała noc,ale nie jest(...)odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym

Niespełnione zdolności kulinarne
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 180

ciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa do drobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka oprószamy lekko solą oraz przyprawą ziołową (może być do grilla - nadaje mięsu fajny smak(...)cebulę - z dodatkiem szczypty soli. Potem papryki, które obsypujemy słodką papryką. Kiedy lekko zmiękną dodajemy keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie

Kuchnia po mojemu
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 649

Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przeżuć do miseczki, na tej samej(...)dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź. Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem.  Czas pieczenia: Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 10 - 15 minut

Niezły Młynek