upierdliwy, zajmuje jakieś dwie godziny, ale warto. Danie składa się z trzech elementów, więc każdy z nich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym(...)być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody
ladykitchensól i pieprz. Ucieramy na gładką masę. Z białek ze szczyptą soli ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z nadzieniem. Kurczaka układamy na desce grzbietem do dołu, mocno uciskamy pierś dłonią, żeby kurczak nieco się spłaszczył. Chwytamy za nogi, lekko unosimy i przez rozcięcie w dole brzucha wkładamy do środka farsz. Delikatnie potrząsamy tuszką, aby nadzienie równomiernie wypełniło wnętrze ptaka(...)igły i tak okręcamy nóżki ptaka, by nie odstawały od brzucha. W miseczce mieszamy obie musztardy, miód oraz oliwę - marynatą nacieramy całego kurczaka. Krok 3. Układamy tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pieczemy przez 1 godzinę 45 minut, polewając sosem z brytfanny (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł
Moja Książka Kucharskapiersi z kurczaka -opakowanie curry -opakowanie kurkumy -łyżka ziaren kolendry -łyżka ziaren kolorowego pierzu -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy(...)marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi wraz z marynatą do rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami i ziemniakami z wody
Kulinarne przemysleniadodaję pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z cukinii, dodaję sól i smażę aż woda odparuje. W tym czasie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę. Gdy woda z cukinii odparuje zwiększam ogień i dodaję kurczaka aż z wierzchu przestanie być surowy. Dodaję pokruszoną w kostkę gorgonzolę(można zostawić kilka kawałków, aby położyć na farszu aby się(...)wchłonął jego nadmiar. Doprawiam pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą, jeżeli jest potrzeba, na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz wkładam do wydrążonych cukinii. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15- 20 minut, aż cukinia zmięknie, a z farszu utworzy się skorupka. Moim zdaniem odgrzane są jeszcze smaczniejsze
Cook&Lovepyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny, 2 piersi z kurczaka, 1 (50g) czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo(...)jajku i bułce. Kotlety smażyć na średnim ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie dodać trochę masła i dosmażyć kotlety na mniejszym ogniu. Można je dopiec w piekarniku. Kotlety położyć na blaszce, na nich ułożyć po kawałku masła i piec kilka minut w piekarniku nagrzanym
królestwo garówsosie z jogurtu z dodatkiem przypraw, dzieki czemu nabiera wspanialego aromatu, miekkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki soku(...)płatki chili, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Dodać kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony
Codzienne GotowanieNP.HORTEX)NIE ROZDROBNIONY 2 ZĄBKI CZOSNKU SEREK CAMEMBERT PIERŚ Z KURCZAKA ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA NA SOS: ŚMIETANKA 30 % 1 KOSTKA ROSOŁOWA OK.1 ŁYŻKA MĄKI DODATKOWO 15-20 DKG SERA ŻÓŁTEGO PRZYGOTOWANIE: NAJPIERW ROBIMY NALEŚNIKI CZYLI MIESZAMY PODANE SKŁADNIKI I SMAŻYMY, SZPINAK ROZMRAŻAMY I PRZESMAŻAMY NA PATELNI Z CZOSNKIEM MIĘSKO Z KURCZAKA KROIMY W GRUBSZĄ KOSTKĘ ,PRZYPRAWIAMY I SMAŻYMY(...)GARNKA ,DODAJEMY KOSTKĘ ROSOŁOWĄ,ZAGOTOWUJEMY,DODAJEMY ROZMIESZANĄ Z ODROBINĄ ZIMNEJ WODY MĄKĘ,MIESZAMY DOKŁADNIE ,JAK ZACZNIE GĘSTNIEĆ POLEWAMY SOSEM NASZE NALEŚNIKI, POSYPUJEMY STARTYM ŻÓŁTYM SEREM I ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU OK 20-25 MIN (AŻ SIĘ MOCNO ROZPUŚCI SER I TROCHĘ ZARUMIENI)W 180 STOPNIACH I GOTOWE SMACZNEGO
Swojskie jedzonkospory ząbek czosnku 1/2 kostki serka topionego koziego lub naturalnego sól, pieprz szafran kilka cienkich plasterków sera żółtego garść tartego sera żółtego kilka wiórków masła Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na małe kotleciki, które dobrze rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Smarujemy cienko serkiem topionym. Kładziemy na każdym po plasterku sera żółtego i kawałeczek masła. Zawijamy ścisło w małe roladki. Oprószamy szafranem(...)łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje to danie. Wygląda pozytywnie. Składa się ze zdrowych składników i jest bardzo aromatyczne. Pierwszy
Kuchnia po mojemupierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji) 1 duży kurczak (ok. 2 kg) – ja miałam 1.8 kg 1 cytryna oliwa 400 ml białego wina(...)400g puszki białej fasolki, odcedzonej 200g pomidorów suszonych w oleju + kilka łyżek tego oleju sól morska i świeżo mielony czarny pieprz garść świeżego tymianku Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować nadzienie: Rozgrzej odrobinę oliwy na dużej patelni i dodaj chorizo. Smaż około 3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj cebulę i smaż kolejną minutę lub dwie
Moja DelicjaSkładniki / Ingredients: piersi z kurczaka / chicken breastprzyprawa do kurczaka / seasoning for chickensól / saltjajka / eggs biszkopty / biscuitspłatki kukurydziane / cornflakesbułka tarta / bread crumbsblaszka do pieczenia / baking plate Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: dowolna Najpierw przygotowujemy panierkę. Do blendera wsypujemy kilka garści płatków kukurydzianych oraz połamane biszkopty i miksujemy. Zmiksowane płatki i biszkopty wysypujemy(...)miski. Dodajemy bułki tartej (około 5 łyżek) i mieszamy wszystko ze sobą. Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy. Następnie przyprawiamy kurczaka solą i przyprawą. Potem kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kurczaka układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 50 minut. Po upływie połowy czasu trzeba obrócić
Projekty ze smakiemSkładniki na trzy porcje. Składniki:500 g mielonej piersi z kurczaka1 żółtko1 czerstwa bułka namoczona w mleku2 łyżki masła1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzuBułka
Emcia Pichcibójcie się gotować na oko.Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.Myjemy piersi z kurczaka i osuszamy. Odkrawamy polędwiczki. Filety rozcinamy na skos tak aby powstały 3 kawałki.Odcedzamy makaron (zostawiamy trochę wody z gotowania z oddzielnym pojemniczku) i podlewamy oliwą z oliwek.Doprawiamy solą i pieprzem kawałki kurczaka. Na talerz wbijamy 3 jaja, dodajemy posiekaną natkę i płatki owsiane. Ścieramy(...)niedużą ilość oliwy z oliwek. Panierujemy mięso najpierw w mące, potem w masie jajecznej i wrzucamy na patelnię (na mały ogień). Usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed podaniem wsadzimy do piekarnika na 190-200st na 3-5 minut.25g sera ścieramy na drobnych oczkach. Do blendera wrzucamy rukolę i 2 posiekane ząbki czosnku, dodajemy pistacje
Brzuszki Łakomczuszkikoktajlowych 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 2 jajka natka pietruszki olej rzepakowy przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka dodaję cztery łyżki oliwy. Odstawiam na 30 minut do lodówki Cebulę kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam i wykładam na talerz Na tej samej patelni będę smażyć grzyby(...)majerankiem. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, natkę pokrojoną, sól, pieprz i mieszam. Dodaję do makaronu i mieszam razem z grzybami, kurczakiem. Przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu posypuję serem, dodaję pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut.Przed podaniem posypuję natką
wesoła kuchniadowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część przekrawamy w poprzek na pół. Piersi układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą lub zwykłą torebką śniadaniową i drobno rozbijamy(...)pieprzem oraz przyprawą do pizzy sycylijskiej. Na piersi układamy plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam
Cooking Monsterktóre mi przypomina, ale także ze względu na to, że ma wszystko czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie pełnowartościowym obiadem. Składniki na 2 porcje 2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej(...)się sprawdzą. Przygotowanie Pieczywo porwać na mniejsze kawałki, natrzeć ząbkiem czosnku, skropić lekko oliwą - pędzelek sprawdzi się do tego idealnie. Posypać suszonym oregano i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjąc grzanki. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą
Kulinarne Inspiracje